Connect with us

Economie

Andere naam voor afrikaantjes in Winterswijk vanwege ‘racismediscussie’.

In het Gelderse Winterswijk worden afrikaantjes voortaan bij hun wetenschappelijke naam genoemd: tagetes. Een woordvoerster van ROVA, dat instaat voor de buitenruimte in Winterswijk, liet weten: “Met de beste bedoelingen, omdat onze groenbeheerder daar dacht dat het gebruik van de naam afrikaantjes in deze tijd misschien niet zo handig was.”

Op enkele plaatsen in Winterswijk zijn bedden ingezaaid met de tuinplant om de larven van kevers te bestrijden. Bij die bedden staan bordjes met uitleg. Op het ogenblik dat er nieuwe bordjes kwamen, vond de groenbeheerder het een goed idee om de afrikaantjes bij hun wetenschappelijke naam te noemen. ROVA legde uit: “Het is voor tuinlieden heel gewoon om planten bij de wetenschappelijke naam te noemen. Maar de huidige racismediscussie speelde hier ook een rol.”

Spottende reacties

Heel wat social mediagebruikers onthaalden de omschakeling op hoongelach. ROVA reageerde: “Een ongelukkig gevolg van een individuele en goedbedoelde actie.” De groenbeheerder geeft aan dat ze niet alle afrikaantjes in het gebied een andere naam zullen geven.