Connect with us

Economie

Simpel trucje dat iedereen moet kennen: zo haal je een teek uit je lichaam.

Nu het bijna zomer is en hoogseizoen van teken, is het belangrijk om jezelf en je familie goed te beschermen. Tekenbeten maken helaas deel uit van picknicks, wandelen en zwemmen. Maar hoe goed je je ook voorbereidt, je bent nooit 100 procent veilig. Dat gezegd zijnde, hebben we enkele tips om de kans om gebeten te worden te verminderen en we hebben ook de beste manier om een teek te verwijderen als je toch gebeten werd.

Wikimedia Commons

Hoe jezelf te beschermen tegen teken

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je de natuur in trekt.

Wikimedia Commons

De beste manier om je te beschermen, is door shirts met lange mouwen en een lange broek te dragen. Overweeg ook donkere kledij omdat dat teken minder aantrekt. Vermijd om door lang gras te wandelen, zeker wanneer er nevel hangt. Check jezelf en je kinderen na elke buitenactiviteit.

Maar als je toch een teek vindt, wat moet je dan doen?

Hoe teken verwijderen

1 – Controleer eerst of het echt een teek is. Doorgaans worden teken aangetrokken door warmere zones – zoals in het haar, onder de armen, achter de oren of in het kruis. Kinderen hebben het vaakst teken op hun bovenlichaam.

Evanherk – Dutch Wikipedia – CC BY-SA 3.0

2 – Is het een teek? Nu is het tijd om het ongedierte zo snel mogelijk te verwijderen. Het risico op infecties neemt toe hoe langer de teek blijft zitten. De ziekte van Lyme bijvoorbeeld wordt de eerste uren niet doorgegeven. Dus hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner het risico op infectie!

3 – Neem een pincet of een tekenpincet (verkrijgbaar in de apotheek). Omdat de teken zich in de huid vastklemmen, is het belangrijk om de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast te grijpen. Dan trek je het recht omhoog met een vaste hand.

4 – Wanneer je klaar bent, was je de wonde met water en zeep of desinfecteermiddel. Dan was je je handen grondig met zeep en warm water.

5 – Nu is het tijd om de teek zelf veilig te verwijderen. Je kunt het door het toilet spoelen of verbranden. Of je kunt de teek in een diepvrieszakje bewaren. Wanneer je toch ziek wordt, kan de dokter onderzoeken of het een gevaarlijke ziekte draagt.

6 – Kijk uit voor symptomen. Sommige vaak voorkomende symptomen van tekenziektes zoals TBE en de ziekte van Lyme zijn vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en koorts. Een ander symptoom van de ziekte van Lyme is een uitslag die zich doorgaans 3 tot 14 dagen na de beet manifesteert.

DEEL deze tips met iedereen die je kent!