Connect with us

Economie

Simpel trucje dat iedereen moet kennen: zo haal je een teek uit je lichaam.

Nu het bijna zomer is en hoogseizoen van teken, is het belangrijk om jezelf en je familie goed te beschermen. Tekenbeten maken helaas deel uit van picknicks, wandelen en zwemmen. Maar hoe goed je je ook voorbereidt, je bent nooit 100 procent veilig. Dat gezegd zijnde, hebben we enkele tips om de kans om gebeten te worden te verminderen en we hebben ook de beste manier om een teek te verwijderen als je toch gebeten werd.

Wikimedia Commons

Hoe jezelf te beschermen tegen teken

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je de natuur in trekt.

Wikimedia Commons

De beste manier om je te beschermen, is door shirts met lange mouwen en een lange broek te dragen. Overweeg ook donkere kledij omdat dat teken minder aantrekt. Vermijd om door lang gras te wandelen, zeker wanneer er nevel hangt. Check jezelf en je kinderen na elke buitenactiviteit.

Maar als je toch een teek vindt, wat moet je dan doen?

Hoe teken verwijderen

1 – Controleer eerst of het echt een teek is. Doorgaans worden teken aangetrokken door warmere zones – zoals in het haar, onder de armen, achter de oren of in het kruis. Kinderen hebben het vaakst teken op hun bovenlichaam.

Evanherk – Dutch Wikipedia – CC BY-SA 3.0

2 – Is het een teek? Nu is het tijd om het ongedierte zo snel mogelijk te verwijderen. Het risico op infecties neemt toe hoe langer de teek blijft zitten. De ziekte van Lyme bijvoorbeeld wordt de eerste uren niet doorgegeven. Dus hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner het risico op infectie!

3 – Neem een pincet of een tekenpincet (verkrijgbaar in de apotheek). Omdat de teken zich in de huid vastklemmen, is het belangrijk om de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast te grijpen. Dan trek je het recht omhoog met een vaste hand.

4 – Wanneer je klaar bent, was je de wonde met water en zeep of desinfecteermiddel. Dan was je je handen grondig met zeep en warm water.

5 – Nu is het tijd om de teek zelf veilig te verwijderen. Je kunt het door het toilet spoelen of verbranden. Of je kunt de teek in een diepvrieszakje bewaren. Wanneer je toch ziek wordt, kan de dokter onderzoeken of het een gevaarlijke ziekte draagt.

6 – Kijk uit voor symptomen. Sommige vaak voorkomende symptomen van tekenziektes zoals TBE en de ziekte van Lyme zijn vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en koorts. Een ander symptoom van de ziekte van Lyme is een uitslag die zich doorgaans 3 tot 14 dagen na de beet manifesteert.

DEEL deze tips met iedereen die je kent!

Lees verder

Economie

Kremlin insiders waarschuwen: ‘Poetin gaat door tot bittere eind’

Poetin

Een toenemend aantal Kremlin ingewijden twijfelt acht weken na de inval in Oekraïne of dit wel een goede beslissing was. De groep insiders vreest dat dit nog decennialang catastrofale gevolgen zal hebben. Persbureau Bloomberg sprak met tien ingewijden, die uit vrees voor vergelding anoniem wensen te blijven.

Een aanzienlijk deel van de Russische elite blijft de oorlog steunen. Ze omarmen het discours van Poetin dat een conflict met het Westen onvermijdelijk is. Ook denken ze dat de Russische economie zich wel zal aanpassen aan de sancties.

Toch is er een groter wordende groep van insiders die vrezen dat de oorlog in Oekraïne zal leiden tot jarenlang isolement en de economie nog verder in het slop zal duwen. Meer nog: ze zijn bang dat de invasie een catastrofale fout was.

Tot bittere eind

Poetin is alsmaar meer afhankelijk van een kleine kring van hardliners. De insiders weten dat Poetin zal doorgaan tot het bittere eind. De Russische president zal nooit toegeven en op dit moment is er niet meteen een gevaar dat hij de macht zal verliezen.

Lees verder

Economie

Net binnen: Prinses Alexia moet verplicht in therapie

prinses Alexia

Koningin Máxima breekt een lans voor jongeren met mentale problemen. Ze is boegbeeld voor de stichting MindUs. Deze organisatie zag vorige week het levenslicht en het is hun doel om jongeren tussen de 12 en 27 jaar te helpen om hun mentale gezondheid op te krikken. Nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet.

Máxima is heel begaan met het thema. Ook in haar familie zijn er mentale problemen. In 2019 verloor ze haar jongste zus Inés, die na jarenlange depressies een einde maakte aan haar leven.

Nu wil de koningin dat er meer aandacht komt voor jongeren met mentale problemen. Zelf ging ze ook wel eens naar een therapeut. “Als je hulp nodig hebt en die is beschikbaar, moet je alles doen wat je kunt.” In het boek Amalia van Claudia de Breij kwam aan het licht dat ook de kroonprinses op therapie ging.

Maar nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet. Dat onthulde Máxima naar aanleiding van de lancering van de nieuwe stichting. “Geestelijke gezondheid is een prioriteit in onze familie.”

Lees verder

Economie

Net binnen: Toestand Gerard Joling nog verslechterd, overgebracht naar ander ziekenhuis

Geer

De gezondheidstoestand van Gerard Joling wil maar niet verbeteren. De zanger is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis voor een longontsteking. Nu is hij overgebracht naar het VU MC.

Geer laat weten: “In Amstelveen konden ze niet veel uitrichten voor me en daarom is besloten me over te brengen. Ik lig nu op mijn kamer te wachten op wat er komen gaat.”

Hij heeft veel pijn vanwege vocht achter zijn longen. “Donderdagmiddag, zo is me verteld, gaan ze via mijn rug een drain naar binnen brengen. Die moet het vocht uit mijn long zien te krijgen. Lukt dat niet, dan zal ik vrijdag zelfs geopereerd moeten worden.”

Zware pijn

De zanger zegt dat het allemaal heel pittig en heftig is. “Ik ben er allemaal wel van geschrokken.” Geer blijft echter optimistisch. “Maar de pijn is niet normaal.”

Lees verder

Trending