-

Economie

Simpel trucje dat iedereen moet kennen: zo haal je een teek uit je lichaam.

Nu het bijna zomer is en hoogseizoen van teken, is het belangrijk om jezelf en je familie goed te beschermen. Tekenbeten maken helaas deel uit van picknicks, wandelen en zwemmen. Maar hoe goed je je ook voorbereidt, je bent nooit 100 procent veilig. Dat gezegd zijnde, hebben we enkele tips om de kans om gebeten te worden te verminderen en we hebben ook de beste manier om een teek te verwijderen als je toch gebeten werd.

Wikimedia Commons

Hoe jezelf te beschermen tegen teken

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je de natuur in trekt.

Wikimedia Commons

De beste manier om je te beschermen, is door shirts met lange mouwen en een lange broek te dragen. Overweeg ook donkere kledij omdat dat teken minder aantrekt. Vermijd om door lang gras te wandelen, zeker wanneer er nevel hangt. Check jezelf en je kinderen na elke buitenactiviteit.

Maar als je toch een teek vindt, wat moet je dan doen?

Hoe teken verwijderen

1 – Controleer eerst of het echt een teek is. Doorgaans worden teken aangetrokken door warmere zones – zoals in het haar, onder de armen, achter de oren of in het kruis. Kinderen hebben het vaakst teken op hun bovenlichaam.

Evanherk – Dutch Wikipedia – CC BY-SA 3.0

2 – Is het een teek? Nu is het tijd om het ongedierte zo snel mogelijk te verwijderen. Het risico op infecties neemt toe hoe langer de teek blijft zitten. De ziekte van Lyme bijvoorbeeld wordt de eerste uren niet doorgegeven. Dus hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner het risico op infectie!

3 – Neem een pincet of een tekenpincet (verkrijgbaar in de apotheek). Omdat de teken zich in de huid vastklemmen, is het belangrijk om de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast te grijpen. Dan trek je het recht omhoog met een vaste hand.

4 – Wanneer je klaar bent, was je de wonde met water en zeep of desinfecteermiddel. Dan was je je handen grondig met zeep en warm water.

5 – Nu is het tijd om de teek zelf veilig te verwijderen. Je kunt het door het toilet spoelen of verbranden. Of je kunt de teek in een diepvrieszakje bewaren. Wanneer je toch ziek wordt, kan de dokter onderzoeken of het een gevaarlijke ziekte draagt.

6 – Kijk uit voor symptomen. Sommige vaak voorkomende symptomen van tekenziektes zoals TBE en de ziekte van Lyme zijn vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en koorts. Een ander symptoom van de ziekte van Lyme is een uitslag die zich doorgaans 3 tot 14 dagen na de beet manifesteert.

DEEL deze tips met iedereen die je kent!

Economie

We zongen allemaal de liedjes van deze muzieklegende, nu verpletterd van ellende en pijn

Phil Collins, een naam die synoniem staat voor muzikaal genie, heeft zijn leven gewijd aan het creëren van melodieën en ritmes die de essentie van meerdere generaties hebben gevangen.

 

Nu, op 70-jarige leeftijd, staat deze iconische figuur voor een bitterzoete symfonie van het leven zelf. Na een leven vol muzikale triomfen en persoonlijke opofferingen, realiseert Collins zich nu dat zijn lichaam niet langer de last kan dragen die zijn passie vereist.

Deze ontwikkeling markeert niet alleen een keerpunt in zijn leven maar ook een significant moment in de muziekgeschiedenis.

Tijdens een emotioneel interview met BBC Breakfast, uitgezonden op een rustige donderdagochtend, deelde Collins een diep persoonlijke strijd die velen verrassend vonden.

“Ik kan nauwelijks een stok in deze hand vasthouden,” onthulde hij, zijn stem doordrenkt van een mengeling van frustratie en berusting. Deze openbaring biedt een zeldzaam kijkje in de fysieke tol die decennia van onophoudelijke muzikale toewijding hebben geëist.

Het meest hartverscheurende aspect van deze situatie is misschien wel zijn uitgesproken verlangen om zij aan zij met zijn zoon te presteren, een droom die nu onbereikbaar lijkt.

De muzikale odyssee van Phil Collins is een verhaal van ongekende prestaties, van zijn solocarrière tot zijn onvergetelijke tijd met Genesis. Zijn stem en drumtalent hebben hem talloze onderscheidingen opgeleverd, waaronder meerdere Grammy Awards.

De aankondiging van de “The Final Domino?” tour, een evenement dat werd uitgesteld door de wereldwijde pandemie, beloofde fans een laatste gelegenheid om de magische samenwerking tussen Collins en Genesis te ervaren. De onthulling van zijn gezondheidsproblemen geeft echter aan dat zelfs legendes hun grenzen hebben.

Een van de meest symbolische momenten in deze saga is de overdracht van het drumstokje aan Nic, Collins’ zoon, die de drumverantwoordelijkheden op zich nam tijdens de tour.

Deze actie, hoewel emotioneel beladen, benadrukt de cyclische aard van het leven en muziek; de fakkel wordt doorgegeven, zelfs als de oorspronkelijke houders moeten terugtreden.

De reis van Phil Collins wordt niet alleen gekenmerkt door professionele successen maar ook door persoonlijke uitdagingen. Zijn scheiding van Orianne Cevey, gevolgd door een tumultueus en openbaar schandaal, heeft ongetwijfeld extra stress en verdriet veroorzaakt.

De emotionele en financiële gevolgen van deze periode in zijn leven hebben een extra dimensie toegevoegd aan zijn strijd, waardoor zijn beslissing om terug te treden uit de muziekwereld nog complexer wordt.

Terwijl we getuige zijn van het einde van Phil Collins’ actieve muzikale carrière, is het duidelijk dat zijn invloed verre van afneemt.

Zijn muziek, die de soundtrack van zoveel levens heeft gevormd, zal blijven bestaan, een testament aan zijn ongelooflijke talent en toewijding. Collins’ verhaal is er een van ongekende successen en menselijke kwetsbaarheid, een herinnering aan de prijs van artistieke grootsheid.

Lees verder