Connect with us

Economie

Simpel trucje dat iedereen moet kennen: zo haal je een teek uit je lichaam.

Nu het bijna zomer is en hoogseizoen van teken, is het belangrijk om jezelf en je familie goed te beschermen. Tekenbeten maken helaas deel uit van picknicks, wandelen en zwemmen. Maar hoe goed je je ook voorbereidt, je bent nooit 100 procent veilig. Dat gezegd zijnde, hebben we enkele tips om de kans om gebeten te worden te verminderen en we hebben ook de beste manier om een teek te verwijderen als je toch gebeten werd.

Wikimedia Commons

Hoe jezelf te beschermen tegen teken

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je de natuur in trekt.

Wikimedia Commons

De beste manier om je te beschermen, is door shirts met lange mouwen en een lange broek te dragen. Overweeg ook donkere kledij omdat dat teken minder aantrekt. Vermijd om door lang gras te wandelen, zeker wanneer er nevel hangt. Check jezelf en je kinderen na elke buitenactiviteit.

Maar als je toch een teek vindt, wat moet je dan doen?

Hoe teken verwijderen

1 – Controleer eerst of het echt een teek is. Doorgaans worden teken aangetrokken door warmere zones – zoals in het haar, onder de armen, achter de oren of in het kruis. Kinderen hebben het vaakst teken op hun bovenlichaam.

Evanherk – Dutch Wikipedia – CC BY-SA 3.0

2 – Is het een teek? Nu is het tijd om het ongedierte zo snel mogelijk te verwijderen. Het risico op infecties neemt toe hoe langer de teek blijft zitten. De ziekte van Lyme bijvoorbeeld wordt de eerste uren niet doorgegeven. Dus hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner het risico op infectie!

3 – Neem een pincet of een tekenpincet (verkrijgbaar in de apotheek). Omdat de teken zich in de huid vastklemmen, is het belangrijk om de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast te grijpen. Dan trek je het recht omhoog met een vaste hand.

4 – Wanneer je klaar bent, was je de wonde met water en zeep of desinfecteermiddel. Dan was je je handen grondig met zeep en warm water.

5 – Nu is het tijd om de teek zelf veilig te verwijderen. Je kunt het door het toilet spoelen of verbranden. Of je kunt de teek in een diepvrieszakje bewaren. Wanneer je toch ziek wordt, kan de dokter onderzoeken of het een gevaarlijke ziekte draagt.

6 – Kijk uit voor symptomen. Sommige vaak voorkomende symptomen van tekenziektes zoals TBE en de ziekte van Lyme zijn vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en koorts. Een ander symptoom van de ziekte van Lyme is een uitslag die zich doorgaans 3 tot 14 dagen na de beet manifesteert.

DEEL deze tips met iedereen die je kent!

Lees verder

Economie

Monique Westenberg neemt nieuwe tatoeage op zéér opmerkelijke plek

Monique leek al een tijdje te twijfelen over de tatoeage maar heeft uiteindelijk toch besloten deze te zetten.

De plek van de tatoeage is echter wel heel opmerkelijk..

Andre Hazes

Monique zou heeft een lange tijd en relatie gehad met Andre Hazes en is ook de moeder van zijn kind. De twee gingen in maart 2021 uit elkaar maar zouden elkaar nog erg vaak gezien hebben. Ze zijn ook nog samen op vakantie geweest en Monique heeft André onlangs nog een plek aangeboden toen André geen huis meer had.

Asymmetrisch gezicht

De reden dat Monique de tattoo heeft genomen is omdat zij zich stoorde aan haar asymmetrische gezicht. Eerder loste zij dit altijd anders op, ze liet dan één kant opvullen van haar lip. Ze wilde van de prikken in haar lip af en heeft dit opgelost door het nemen van een lip tatoeage.

Bekijk de beelden zelf hieronder:

Lees verder

Economie

Gordon deelt schokkend nieuws: ‘Ik was bijna dood’

Gordon lijdt al een geruime tijd aan diabetes. Hier spuit hij insuline voor, maar een grove fout van de zanger zelf mocht hij vorige week bijna met de dood bekopen. De zanger deelt het heftige verhaal op Instagram.

Gordon is in verband met zijn diabetes ook al een tijd aan het diëten. Dat hij 25 kilo is afgevallen is dan ook een immens grote prestatie. Het afvalproces deelt hij met zijn volgers op Instagram, maar helaas was het niet allemaal koek en ei. De zanger maakte namelijk een inschattingsfout die hem vorige week bijna het leven kostte.

Insuline

Omdat hij dacht dat hij met het gewichtsverlies ook genezen zou zijn van de diabetes, is Gordon op eigen initiatief gestopt met insuline spuiten. Dit ging dus allesbehalve goed en inmiddels moet hij weer aan heel strak schema wat spuiten en eten betreft. ‘Dit betekent dat je dus weer aankomt door de insuline en dat is heel frusterend,’ aldus de aangedane BN’er.

Carnivoordieet

Het dieet wat Gordon volgt is het zogenaamde carnivoordieet. Hierbij combineer je vlees met groente en fruit. De koolhydraatinname wordt zoveel mogelijk beperkt, hoewel hij deze ook nodig heeft om de bloedsuiker stabiel te houden. ‘Het is onwijs ingewikkeld allemaal,’ aldus Gordon. Hij noemt diabetes dan ook een sluitmoordenaar, maar ondanks zijn ervaring van vorige week voelt hij zich verder super goed.

Lees verder

Economie

‘Patricia Paay zwanger op 73-jarige leeftijd’: Deelt zwangerschapsfoto

Patricia Anglaia Margareth Paaij (Rotterdam, 7 april 1949) is een Nederlands zangeres en mediapersoonlijkheid. Ze schrijft haar achternaam sinds het begin van haar zangcarrière als ‘Paay’.

De 71-jarige zangeres heeft laten weten dat ze de geboorte van haar dochter het aller mooiste in haar leven vindt en kijkt terug naar toen ze hoog zwanger was.

Net voordat ze zou bevallen van haar dochter Christina Curry was ze in Amerika. Ze kan zich nog herinneren dat het erg warm was die zomer: ‘Nog steeds vind ik de geboorte van mijn dochter het mooiste wat mij ooit is overkomen. Alle gouden platen en succes vallen hierbij in het niets.’

De dochter van Patricia is inmiddels alweer 30 jaar oud en benadrukt dat ze onvoorwaardelijk van haar houdt: ‘Ze is een prachtige, lieve, leuke en knappe volwassen vrouw geworden waar ik ongelofelijk trots op ben.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Patricia Paay (@patricia_paay)

Lees verder
Advertisement

Trending