-

Economie

Simpel trucje dat iedereen moet kennen: zo haal je een teek uit je lichaam.

Nu het bijna zomer is en hoogseizoen van teken, is het belangrijk om jezelf en je familie goed te beschermen. Tekenbeten maken helaas deel uit van picknicks, wandelen en zwemmen. Maar hoe goed je je ook voorbereidt, je bent nooit 100 procent veilig. Dat gezegd zijnde, hebben we enkele tips om de kans om gebeten te worden te verminderen en we hebben ook de beste manier om een teek te verwijderen als je toch gebeten werd.

Wikimedia Commons

Hoe jezelf te beschermen tegen teken

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je de natuur in trekt.

Wikimedia Commons

De beste manier om je te beschermen, is door shirts met lange mouwen en een lange broek te dragen. Overweeg ook donkere kledij omdat dat teken minder aantrekt. Vermijd om door lang gras te wandelen, zeker wanneer er nevel hangt. Check jezelf en je kinderen na elke buitenactiviteit.

Maar als je toch een teek vindt, wat moet je dan doen?

Hoe teken verwijderen

1 – Controleer eerst of het echt een teek is. Doorgaans worden teken aangetrokken door warmere zones – zoals in het haar, onder de armen, achter de oren of in het kruis. Kinderen hebben het vaakst teken op hun bovenlichaam.

Evanherk – Dutch Wikipedia – CC BY-SA 3.0

2 – Is het een teek? Nu is het tijd om het ongedierte zo snel mogelijk te verwijderen. Het risico op infecties neemt toe hoe langer de teek blijft zitten. De ziekte van Lyme bijvoorbeeld wordt de eerste uren niet doorgegeven. Dus hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner het risico op infectie!

3 – Neem een pincet of een tekenpincet (verkrijgbaar in de apotheek). Omdat de teken zich in de huid vastklemmen, is het belangrijk om de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast te grijpen. Dan trek je het recht omhoog met een vaste hand.

4 – Wanneer je klaar bent, was je de wonde met water en zeep of desinfecteermiddel. Dan was je je handen grondig met zeep en warm water.

5 – Nu is het tijd om de teek zelf veilig te verwijderen. Je kunt het door het toilet spoelen of verbranden. Of je kunt de teek in een diepvrieszakje bewaren. Wanneer je toch ziek wordt, kan de dokter onderzoeken of het een gevaarlijke ziekte draagt.

6 – Kijk uit voor symptomen. Sommige vaak voorkomende symptomen van tekenziektes zoals TBE en de ziekte van Lyme zijn vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en koorts. Een ander symptoom van de ziekte van Lyme is een uitslag die zich doorgaans 3 tot 14 dagen na de beet manifesteert.

DEEL deze tips met iedereen die je kent!

Economie

Vrouw gaf een dakloze man en zijn hond boterhammen – en het veranderde alles

Het was een koude ochtend toen ik een dakloze man zijn hond zag voeden met zijn eigen eten. Dit hartverscheurende tafereel raakte me diep en inspireerde me om in actie te komen.

Ik besloot mijn boterhammen met hem te delen, een kleine daad van vriendelijkheid die uiteindelijk een reeks gebeurtenissen in gang zette die mijn leven voorgoed veranderden.

Het Begin van de Hulp

Nadat ik de man mijn boterhammen had gegeven, voelde ik de behoefte om meer voor hem te doen. Ik begon regelmatig voedsel en kleding voor hem mee te nemen. Het voelde goed om een verschil te maken in zijn leven en om te zien hoe een beetje hulp een grote impact kon hebben. Mijn acties werden een gewoonte; ik bracht hem warme jassen, truien en andere benodigdheden om de kou te bestrijden.

Problemen Thuis

Terwijl ik steeds meer betrokken raakte bij het helpen van deze dakloze man, begon mijn man mijn inspanningen met argwaan te bekijken. Hij zag de extra mannenkleding in huis en begon vragen te stellen. Mijn uitleg dat ik simpelweg een dakloze man hielp, werd niet geloofd. Hij verdacht me ervan een affaire te hebben met de man die ik hielp.

Jaloerse Wanen

De wantrouwen van mijn man escaleerde snel. Hij raakte geobsedeerd door het idee dat ik hem bedroog. Zijn jaloezie nam zulke extreme vormen aan dat hij besloot de stad door te zoeken naar daklozen, met als doel hen van hun plekken te verdrijven. Zijn acties werden steeds agressiever en ik begon me zorgen te maken over zijn geestelijke gezondheid.

De Confrontatie

Op een dag, na weken van zoeken, vond mijn man de dakloze man die ik had geholpen. Wat er daarna gebeurde, was schokkend en veranderde mijn leven voorgoed. Mijn man confronteerde de dakloze man op een agressieve manier, wat leidde tot een fysieke schermutseling. Ik werd midden in deze situatie getrokken, gedwongen om tussen beiden te komen om erger te voorkomen.

Levensveranderende Beslissingen

Deze confrontatie dwong me om na te denken over mijn relatie en de invloed van mijn acties op mijn persoonlijke leven. Het werd duidelijk dat mijn man niet alleen mijn goede bedoelingen verkeerd begreep, maar dat zijn gedrag ook schadelijk en onhoudbaar was. Ik moest een moeilijke beslissing nemen om mijn eigen welzijn en dat van degenen om me heen te beschermen.

Het Resultaat van Mijn Acties

Ik besloot om mijn man te verlaten en mijn hulp aan daklozen voort te zetten zonder zijn negatieve invloed. Deze ervaring opende mijn ogen voor de ernstige problemen waarmee daklozen dagelijks worden geconfronteerd en inspireerde me om een actievere rol te spelen in het bieden van hulp. Ik begon vrijwilligerswerk te doen bij lokale opvangcentra en sloot me aan bij organisaties die zich inzetten voor daklozenzorg.

Een Nieuwe Weg

Het verlaten van mijn man was een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb moeten nemen, maar het was noodzakelijk voor mijn geestelijke en emotionele gezondheid. Het stelde me in staat om me volledig te richten op mijn passie om anderen te helpen. De ervaring leerde me ook waardevolle lessen over de complexiteit van menselijke relaties en de impact van jaloezie en wantrouwen.

De Belangrijkheid van Empathie en Begrip

Deze gebeurtenissen benadrukten de noodzaak van empathie en begrip, niet alleen voor degenen die direct hulp nodig hebben, zoals daklozen, maar ook binnen onze eigen persoonlijke relaties. Het is belangrijk om open te communiceren en niet overhaast conclusies te trekken die gebaseerd zijn op jaloezie of wantrouwen.

Reflectie en Vooruitgang

Terugkijkend op deze periode in mijn leven, realiseer ik me hoeveel ik heb geleerd over mezelf en de wereld om me heen. Ik heb ontdekt hoe krachtig kleine daden van vriendelijkheid kunnen zijn en hoe belangrijk het is om door te zetten, zelfs wanneer de omstandigheden moeilijk zijn. Mijn betrokkenheid bij daklozenhulp heeft niet alleen de levens van anderen verbeterd, maar ook mijn eigen leven verrijkt op manieren die ik nooit had kunnen voorspellen.

Conclusie

Mijn ervaring met het helpen van een dakloze man begon met een simpele daad van vriendelijkheid en leidde tot een reeks gebeurtenissen die mijn leven ingrijpend veranderden. Het confronteerde me met de donkere kanten van jaloezie en wantrouwen in persoonlijke relaties en dwong me moeilijke beslissingen te nemen voor mijn eigen welzijn. Uiteindelijk bracht het me op een pad van empathie en actie, waar ik leerde dat echte verandering begint met kleine, oprechte gebaren.

Het verhaal van hoe ik een dakloze man hielp en de daaropvolgende reacties van mijn man benadrukken de impact die onze acties kunnen hebben op ons leven en dat van anderen. Het is een herinnering dat, zelfs in de meest uitdagende situaties, vriendelijkheid en medeleven de kracht hebben om positieve verandering teweeg te brengen.

Lees verder