-

Home

‘Kleine mensen zijn gezonder en leven langer’.

Goed nieuws voor de kleine stumpertjes onder ons!

Klein zijn wordt vaak gezien als een nadeel. Het is moeilijk om kleding te vinden die past, je kunt niet altijd bij de schabben in de supermarkt. En het ergste van al: je wordt geplaagd door je vrienden omdat ze allemaal een beetje groter zijn dan jij.

Maar het gezegde luidt: ‘Wie laatst lacht, lacht best’. Volgens een studie uit Zweden hebben kleine mensen minder kans om aan bloedklonters te leiden. Dat bericht de Amerikaanse Hart Associatie.

Ligt je lengte een beetje onder het gemiddelde? Geen probleem, je zult wellicht langer leven dan je langere vrienden. Althans toch volgens een Zweedse studie uitgevoerd door onderzoeker Bengt Zöller van de Lund Universiteit en het Malmö Universitair Ziekenhuis.

Minder kans op beroertes

De studie onderzocht gezondheidsrapporten van bijna drie miljoen mensen. En de studie toonde aan dat mensen met langere benen, wat dus langere aderen betekent, een verhoogd risico hadden op gezondheidsproblemen zoals bloedklonters. De zwaartekracht zorgt er ook voor dat bloed trager stroomt bij grotere personen en beide dingen gecombineerd kan zware gevolgen hebben.

“Wanneer bloed stilzit, kan het gaan klonteren”, zei Bengt Zöller.

Kleine mensen leven langer

Vrouwen met een lengte van 1 meter 55 hebben 3 procent kans op bloedklonters, terwijl vrouwen langer dan 1 meter 82 dubbel zoveel risico lopen, namelijk 6 procent.

Japan is het land waar mensen het oudst worden en de gemiddelde lengte van de vrouw is er 1 meter 57. In andere studies zagen onderzoekers dat mensen die 100 jaar oud werden, gemiddeld tien centimeter kleiner waren dan de personen die maar 75 jaar oud werden.

Geweldig nieuws voor alle kleintjes!

Deel dit met je vrienden zodat al je kleine vrienden dit weten!

Home

Mama (51) bevalt van haar eigen kleindochter

Begin deze maand beviel de 51-jarige Julie Loving uit de Amerikaanse staat Illinois van haar eigen kleindochter. De moeder had haar dochter Breanna aangeboden om draagmoeder te zijn, omdat een zwangerschap niet was weggelegd voor haar.

Breanna was aanwezig toen haar dochter Briar het levenslicht zag. Ze vertelde in het televisieprogramma Good Morning America: “Het was absoluut een surreëel proces. Er raasde zoveel door me heen toen ik zag wat mijn moeder moest doorstaan, wetende dat ze dit allemaal deed voor mij.” Omdat er problemen waren met de navelstreng, zag Briar het levenslicht via keizersnee tien dagen voor de uitgerekende datum.

Zwangerschap niet weggelegd voor Breanna

Breanna en haar partner probeerden al jarenlang zwanger te worden. Na meerdere behandelingen en miskramen, vertelden de dokters dat haar baarmoeder een zwangerschap niet aankon. Dan stelde haar dokter voor om een vriendin of familielid te zoeken om draagmoeder te zijn. Via een bemiddelingsbureau kan dit immers om en bij de 100.000 dollar kosten.

Niet lang over nadenken

Mama Julie bood zich spontaan aan. Julie onthulde: “Ik heb 19 marathons gelopen en meerdere triatlons voltooid. Ik wist dat mijn gezondheid het aan zou kunnen en ik heb bij mijn twee eigen kinderen makkelijke zwangerschappen gehad.” De dokter was niet meteen overtuigd. Julie bezocht vijf specialisten en moest talrijke onderzoeken ondergaan. De behandelende arts legde uit: “Dit komt niet zo vaak voor en niet iedereen kan zijn of haar moeder inschakelen als draagmoeder. Dit was een uitzonderlijke gebeurtenis.”

Elke dag op bezoek

Breanna zegt dat ze iedere dag met haar dochter bij haar moeder op bezoek zal gaan. Daarover vertelde Breanna: “Het gevoel van hoe ik gewoon alles zou doen wat nodig is voor dit kind, speelt in mijn hoofd als ik naar haar kijk en dat is precies wat mijn moeder ook voor mij heeft gedaan.”

Lees verder