Connect with us

Home

‘Kleine mensen zijn gezonder en leven langer’.

Goed nieuws voor de kleine stumpertjes onder ons!

Klein zijn wordt vaak gezien als een nadeel. Het is moeilijk om kleding te vinden die past, je kunt niet altijd bij de schabben in de supermarkt. En het ergste van al: je wordt geplaagd door je vrienden omdat ze allemaal een beetje groter zijn dan jij.

Maar het gezegde luidt: ‘Wie laatst lacht, lacht best’. Volgens een studie uit Zweden hebben kleine mensen minder kans om aan bloedklonters te leiden. Dat bericht de Amerikaanse Hart Associatie.

Ligt je lengte een beetje onder het gemiddelde? Geen probleem, je zult wellicht langer leven dan je langere vrienden. Althans toch volgens een Zweedse studie uitgevoerd door onderzoeker Bengt Zöller van de Lund Universiteit en het Malmö Universitair Ziekenhuis.

Minder kans op beroertes

De studie onderzocht gezondheidsrapporten van bijna drie miljoen mensen. En de studie toonde aan dat mensen met langere benen, wat dus langere aderen betekent, een verhoogd risico hadden op gezondheidsproblemen zoals bloedklonters. De zwaartekracht zorgt er ook voor dat bloed trager stroomt bij grotere personen en beide dingen gecombineerd kan zware gevolgen hebben.

“Wanneer bloed stilzit, kan het gaan klonteren”, zei Bengt Zöller.

Kleine mensen leven langer

Vrouwen met een lengte van 1 meter 55 hebben 3 procent kans op bloedklonters, terwijl vrouwen langer dan 1 meter 82 dubbel zoveel risico lopen, namelijk 6 procent.

Japan is het land waar mensen het oudst worden en de gemiddelde lengte van de vrouw is er 1 meter 57. In andere studies zagen onderzoekers dat mensen die 100 jaar oud werden, gemiddeld tien centimeter kleiner waren dan de personen die maar 75 jaar oud werden.

Geweldig nieuws voor alle kleintjes!

Deel dit met je vrienden zodat al je kleine vrienden dit weten!