Connect with us

Economie

‘Kleine mensen zijn gezonder en leven langer’.

Goed nieuws voor de kleine stumpertjes onder ons!

Klein zijn wordt vaak gezien als een nadeel. Het is moeilijk om kleding te vinden die past, je kunt niet altijd bij de schabben in de supermarkt. En het ergste van al: je wordt geplaagd door je vrienden omdat ze allemaal een beetje groter zijn dan jij.

Maar het gezegde luidt: ‘Wie laatst lacht, lacht best’. Volgens een studie uit Zweden hebben kleine mensen minder kans om aan bloedklonters te leiden. Dat bericht de Amerikaanse Hart Associatie.

Ligt je lengte een beetje onder het gemiddelde? Geen probleem, je zult wellicht langer leven dan je langere vrienden. Althans toch volgens een Zweedse studie uitgevoerd door onderzoeker Bengt Zöller van de Lund Universiteit en het Malmö Universitair Ziekenhuis.

Minder kans op beroertes

De studie onderzocht gezondheidsrapporten van bijna drie miljoen mensen. En de studie toonde aan dat mensen met langere benen, wat dus langere aderen betekent, een verhoogd risico hadden op gezondheidsproblemen zoals bloedklonters. De zwaartekracht zorgt er ook voor dat bloed trager stroomt bij grotere personen en beide dingen gecombineerd kan zware gevolgen hebben.

“Wanneer bloed stilzit, kan het gaan klonteren”, zei Bengt Zöller.

Kleine mensen leven langer

Vrouwen met een lengte van 1 meter 55 hebben 3 procent kans op bloedklonters, terwijl vrouwen langer dan 1 meter 82 dubbel zoveel risico lopen, namelijk 6 procent.

Japan is het land waar mensen het oudst worden en de gemiddelde lengte van de vrouw is er 1 meter 57. In andere studies zagen onderzoekers dat mensen die 100 jaar oud werden, gemiddeld tien centimeter kleiner waren dan de personen die maar 75 jaar oud werden.

Geweldig nieuws voor alle kleintjes!

Deel dit met je vrienden zodat al je kleine vrienden dit weten!

Lees verder

Economie

Kremlin insiders waarschuwen: ‘Poetin gaat door tot bittere eind’

Poetin

Een toenemend aantal Kremlin ingewijden twijfelt acht weken na de inval in Oekraïne of dit wel een goede beslissing was. De groep insiders vreest dat dit nog decennialang catastrofale gevolgen zal hebben. Persbureau Bloomberg sprak met tien ingewijden, die uit vrees voor vergelding anoniem wensen te blijven.

Een aanzienlijk deel van de Russische elite blijft de oorlog steunen. Ze omarmen het discours van Poetin dat een conflict met het Westen onvermijdelijk is. Ook denken ze dat de Russische economie zich wel zal aanpassen aan de sancties.

Toch is er een groter wordende groep van insiders die vrezen dat de oorlog in Oekraïne zal leiden tot jarenlang isolement en de economie nog verder in het slop zal duwen. Meer nog: ze zijn bang dat de invasie een catastrofale fout was.

Tot bittere eind

Poetin is alsmaar meer afhankelijk van een kleine kring van hardliners. De insiders weten dat Poetin zal doorgaan tot het bittere eind. De Russische president zal nooit toegeven en op dit moment is er niet meteen een gevaar dat hij de macht zal verliezen.

Lees verder

Economie

Net binnen: Prinses Alexia moet verplicht in therapie

prinses Alexia

Koningin Máxima breekt een lans voor jongeren met mentale problemen. Ze is boegbeeld voor de stichting MindUs. Deze organisatie zag vorige week het levenslicht en het is hun doel om jongeren tussen de 12 en 27 jaar te helpen om hun mentale gezondheid op te krikken. Nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet.

Máxima is heel begaan met het thema. Ook in haar familie zijn er mentale problemen. In 2019 verloor ze haar jongste zus Inés, die na jarenlange depressies een einde maakte aan haar leven.

Nu wil de koningin dat er meer aandacht komt voor jongeren met mentale problemen. Zelf ging ze ook wel eens naar een therapeut. “Als je hulp nodig hebt en die is beschikbaar, moet je alles doen wat je kunt.” In het boek Amalia van Claudia de Breij kwam aan het licht dat ook de kroonprinses op therapie ging.

Maar nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet. Dat onthulde Máxima naar aanleiding van de lancering van de nieuwe stichting. “Geestelijke gezondheid is een prioriteit in onze familie.”

Lees verder

Economie

Net binnen: Toestand Gerard Joling nog verslechterd, overgebracht naar ander ziekenhuis

Geer

De gezondheidstoestand van Gerard Joling wil maar niet verbeteren. De zanger is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis voor een longontsteking. Nu is hij overgebracht naar het VU MC.

Geer laat weten: “In Amstelveen konden ze niet veel uitrichten voor me en daarom is besloten me over te brengen. Ik lig nu op mijn kamer te wachten op wat er komen gaat.”

Hij heeft veel pijn vanwege vocht achter zijn longen. “Donderdagmiddag, zo is me verteld, gaan ze via mijn rug een drain naar binnen brengen. Die moet het vocht uit mijn long zien te krijgen. Lukt dat niet, dan zal ik vrijdag zelfs geopereerd moeten worden.”

Zware pijn

De zanger zegt dat het allemaal heel pittig en heftig is. “Ik ben er allemaal wel van geschrokken.” Geer blijft echter optimistisch. “Maar de pijn is niet normaal.”

Lees verder

Trending