Connect with us

Economie

Boswachter in De Biesbosch vindt extreem zeldzaam dier.

Dit zie je maar één keer in de tien of twintig jaar.

Boswachter Thomas stootte vorige week op een wel heel bizar en zeldzaam dier: een zogenaamde zeeprik.

Thomas was in De Biesbosch en merkte op het slik van de Oude Dooijemanswaard in de Noordwaard plotseling een druk gespartel op. Toen hij dichterbij kwam, zag hij dat het om een uit de kluiten gewassen zeeprik van wel tachtig centimeter lang ging.

Twitter / Boswachter Thomas

Een zeeprik heeft een beetje weg van een paling, maar het is geen vis. De zeeprik behoort tot de familie van kaakloze vissen. Hun beenderstelsel is niet gevormd uit botten, maar uit kraakbeen, net zoals bij haaien.

Twitter / Boswachter Thomas

Een zeer zeldzaam fenomeen

De zeeprik was in de eerste helft van de twintigste eeuw wijdverspreid in Nederlandse rivieren. Maar vanaf de jaren ’70 begon hun aantal sterk te slinken.

Twitter / Boswachter Thomas

In De Biesbosch is het alleszins een zeer zeldzaam fenomeen. Boswachter Thomas legde uit aan het AD: “Die zie je echt maar één keer in de tien of twintig jaar.”

Aanvankelijk dacht Thomas nog dat het om een rivierprik ging. Maar later werd bevestigd dat het wel degelijk een verdwaalde zeeprik was. RAVON, een organisatie gespecialiseerd in reptielen, vissen en amfibieën, was toevallig in de omgeving en kon uitsluitsel geven.

Van dit dier hadden wij eerlijk gezegd nog nooit gehoord! Kende jij dit dier?

Lees verder

Economie

Kremlin insiders waarschuwen: ‘Poetin gaat door tot bittere eind’

Poetin

Een toenemend aantal Kremlin ingewijden twijfelt acht weken na de inval in Oekraïne of dit wel een goede beslissing was. De groep insiders vreest dat dit nog decennialang catastrofale gevolgen zal hebben. Persbureau Bloomberg sprak met tien ingewijden, die uit vrees voor vergelding anoniem wensen te blijven.

Een aanzienlijk deel van de Russische elite blijft de oorlog steunen. Ze omarmen het discours van Poetin dat een conflict met het Westen onvermijdelijk is. Ook denken ze dat de Russische economie zich wel zal aanpassen aan de sancties.

Toch is er een groter wordende groep van insiders die vrezen dat de oorlog in Oekraïne zal leiden tot jarenlang isolement en de economie nog verder in het slop zal duwen. Meer nog: ze zijn bang dat de invasie een catastrofale fout was.

Tot bittere eind

Poetin is alsmaar meer afhankelijk van een kleine kring van hardliners. De insiders weten dat Poetin zal doorgaan tot het bittere eind. De Russische president zal nooit toegeven en op dit moment is er niet meteen een gevaar dat hij de macht zal verliezen.

Lees verder

Economie

Net binnen: Prinses Alexia moet verplicht in therapie

prinses Alexia

Koningin Máxima breekt een lans voor jongeren met mentale problemen. Ze is boegbeeld voor de stichting MindUs. Deze organisatie zag vorige week het levenslicht en het is hun doel om jongeren tussen de 12 en 27 jaar te helpen om hun mentale gezondheid op te krikken. Nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet.

Máxima is heel begaan met het thema. Ook in haar familie zijn er mentale problemen. In 2019 verloor ze haar jongste zus Inés, die na jarenlange depressies een einde maakte aan haar leven.

Nu wil de koningin dat er meer aandacht komt voor jongeren met mentale problemen. Zelf ging ze ook wel eens naar een therapeut. “Als je hulp nodig hebt en die is beschikbaar, moet je alles doen wat je kunt.” In het boek Amalia van Claudia de Breij kwam aan het licht dat ook de kroonprinses op therapie ging.

Maar nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet. Dat onthulde Máxima naar aanleiding van de lancering van de nieuwe stichting. “Geestelijke gezondheid is een prioriteit in onze familie.”

Lees verder

Economie

Net binnen: Toestand Gerard Joling nog verslechterd, overgebracht naar ander ziekenhuis

Geer

De gezondheidstoestand van Gerard Joling wil maar niet verbeteren. De zanger is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis voor een longontsteking. Nu is hij overgebracht naar het VU MC.

Geer laat weten: “In Amstelveen konden ze niet veel uitrichten voor me en daarom is besloten me over te brengen. Ik lig nu op mijn kamer te wachten op wat er komen gaat.”

Hij heeft veel pijn vanwege vocht achter zijn longen. “Donderdagmiddag, zo is me verteld, gaan ze via mijn rug een drain naar binnen brengen. Die moet het vocht uit mijn long zien te krijgen. Lukt dat niet, dan zal ik vrijdag zelfs geopereerd moeten worden.”

Zware pijn

De zanger zegt dat het allemaal heel pittig en heftig is. “Ik ben er allemaal wel van geschrokken.” Geer blijft echter optimistisch. “Maar de pijn is niet normaal.”

Lees verder

Trending