Connect with us

Economie

Boswachter in De Biesbosch vindt extreem zeldzaam dier.

Dit zie je maar één keer in de tien of twintig jaar.

Boswachter Thomas stootte vorige week op een wel heel bizar en zeldzaam dier: een zogenaamde zeeprik.

Thomas was in De Biesbosch en merkte op het slik van de Oude Dooijemanswaard in de Noordwaard plotseling een druk gespartel op. Toen hij dichterbij kwam, zag hij dat het om een uit de kluiten gewassen zeeprik van wel tachtig centimeter lang ging.

Twitter / Boswachter Thomas

Een zeeprik heeft een beetje weg van een paling, maar het is geen vis. De zeeprik behoort tot de familie van kaakloze vissen. Hun beenderstelsel is niet gevormd uit botten, maar uit kraakbeen, net zoals bij haaien.

Twitter / Boswachter Thomas

Een zeer zeldzaam fenomeen

De zeeprik was in de eerste helft van de twintigste eeuw wijdverspreid in Nederlandse rivieren. Maar vanaf de jaren ’70 begon hun aantal sterk te slinken.

Twitter / Boswachter Thomas

In De Biesbosch is het alleszins een zeer zeldzaam fenomeen. Boswachter Thomas legde uit aan het AD: “Die zie je echt maar één keer in de tien of twintig jaar.”

Aanvankelijk dacht Thomas nog dat het om een rivierprik ging. Maar later werd bevestigd dat het wel degelijk een verdwaalde zeeprik was. RAVON, een organisatie gespecialiseerd in reptielen, vissen en amfibieën, was toevallig in de omgeving en kon uitsluitsel geven.

Van dit dier hadden wij eerlijk gezegd nog nooit gehoord! Kende jij dit dier?