-

Algemeen

Prachtige boodschap voor Suzan & Freek: ´Dit is nooit eerder vertoond´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De muziek van Suzan & Freek raakt opnieuw een diepe snaar bij het publiek. Niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaanderen herontdekken luisteraars de kracht van hun liedjes. De aanleiding is tragisch: de bekendmaking dat Freek Rikkerink ongeneeslijk ziek is, heeft een golf van emotionele reacties teweeggebracht. De impact is voelbaar in de hitlijsten én in de harten van talloze fans.

Vlaamse hitlijsten kleuren opnieuw Suzan & Freek

De hernieuwde belangstelling voor hun muziek is ongekend. In de Vlaamse Ultratop Album Top 200 stijgt het album Dromen In Kleur van een bescheiden plek 115 naar een bijna onvoorstelbare nummer 2. Het album uit 2021 bereikt hiermee zijn hoogste notering ooit in België. Ook de eerdere albums Gedeeld Door Ons en Iemand Van Vroeger maken een opmerkelijke comeback en staan respectievelijk op plek 11 en 14.

Oudere hits raken opnieuw een gevoelige snaar

Niet alleen de albums, maar ook de singles beleven een tweede leven. De nummers Goud en Als Het Avond Is, die eerder al geliefd waren bij een groot publiek, zijn teruggekeerd in de Ultratop 50. Ze staan nu op respectievelijk nummer 40 en 45. In Nederland heeft Dromen In Kleur zelfs de hoogste eer: het album voert daar momenteel de Album Top 100 aan. De muziek lijkt nu meer te doen dan alleen vermaken — ze biedt troost, steun en verbondenheid.

Start van het medische traject: hoop op stabiliteit

Freek is inmiddels begonnen aan een behandeling met levensverlengende medicatie. In een emotionele post op Instagram liet het stel weten dat deze stap is gezet in de hoop de uitgezaaide longkanker te vertragen. De eerste signalen zijn voorzichtig positief: Freek voelt zich fysiek beter, is van zijn aanhoudende hoest af en is wat aangekomen in gewicht.

Een volgende controle in het ziekenhuis zal uitwijzen of de medicijnen hun werk doen. Als dat zo is, kan de ziekte hopelijk langere tijd stabiel blijven. Belangrijk is dat het niet om chemotherapie gaat, iets wat zowel Freek als Suzan als geruststellend ervaren.

Tussen verdriet en verwachting: een dubbele realiteit

Terwijl het stel worstelt met het vooruitzicht van een ongeneeslijke ziekte, hebben ze ook ander belangrijk nieuws gedeeld: Suzan is zwanger van hun eerste kind. Dat brengt een sprankje licht in een verder duistere periode. “We focussen ons nu zo veel mogelijk op de zwangerschap, onze allergrootste droom,” schreven ze op sociale media.

De combinatie van levensgevaar en nieuw leven zorgt voor een emotionele achtbaan. “Het voelt onwerkelijk en beangstigend. Ons beeld van ‘samen oud worden’ is ineens niet meer vanzelfsprekend,” aldus het stel. Toch proberen ze hoopvol te blijven: “We gaan er alles aan doen om de uitzondering te worden!”

Muziek als spiegel van het moment

De teksten van Suzan & Freek krijgen in deze nieuwe context een zwaardere, diepere lading. Liedjes die ooit gingen over liefde en alledaags geluk, voelen nu als intieme bekentenissen over kwetsbaarheid, vergankelijkheid en kracht. Juist deze authenticiteit raakt mensen, blijkt uit de vele berichten van steun op sociale media.

Publiek leeft massaal mee

De plotselinge stijging in de hitlijsten toont hoezeer het publiek meeleeft met de zanger en zijn partner. In tijden van onzekerheid en verdriet grijpen velen terug naar muziek als uitlaatklep. Suzan & Freek geven woorden aan gevoelens die voor veel mensen moeilijk uit te drukken zijn. Hun persoonlijke verhaal wordt gedeeld en omarmd — niet alleen als roddel of nieuwsitem, maar als iets dat oprecht raakt.

Een muzikaal eerbetoon aan veerkracht

Wat begon als een muzikale carrière met simpele covers op social media is uitgegroeid tot een intiem en publiek levensverhaal dat velen raakt. In goede én slechte tijden blijkt dat hun muziek blijft verbinden. Wat de toekomst ook brengt, het publiek staat massaal achter hen. Niet alleen met likes of berichten, maar met gedeelde herinneringen, concertbezoeken en het opnieuw omarmen van hun muziek.

Algemeen

Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.

De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen

Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.

Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.

Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”

Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.

Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat

Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.

Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?

Lees verder