-

Algemeen

John van de Heuvel belt Johan Derksen woest op: ´Mijn vrouw nam de telefoon op´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Het botert bepaald niet tussen misdaadjournalist John van den Heuvel en voetbalanalyticus en televisiepersoonlijkheid Johan Derksen. De twee mediagezichten liggen stevig met elkaar overhoop, naar aanleiding van uitspraken die Derksen onlangs deed over Van den Heuvels rol in de zaak rond Marco Borsato. De spanningen liepen zó hoog op dat John meerdere pogingen deed om Johan telefonisch ter verantwoording te roepen — zonder succes.

Derksen: “John hoort in de gevangenis”

De vlam sloeg in de pan toen Johan Derksen in een uitzending suggereerde dat John van den Heuvel zou moeten worden opgesloten. Volgens Derksen weigert de misdaadjournalist te zeggen hoe hij aan vertrouwelijke processtukken rond de zaak-Borsato is gekomen. “Als hij dat niet wil zeggen, dan moet de officier zeggen: ‘Dan gijzelen we u.’ Zolang u niet zegt waar dat proces verbaal vandaan komt, dan bent u in bewaring,” aldus Derksen.

John: “Je kraamt onzin uit”

John van den Heuvel reageert in weekblad Story vol verbazing en frustratie op de uitspraken van zijn oud-collega. “Dan denk ik: joh, je bent zelf journalist geweest. Verdiep je in de feiten en kraam geen onzin uit.” Hij stelt dat hij nooit heeft gezegd dat Marco Borsato veroordeeld zal worden. “Het enige wat ik gedaan heb, is naar het verhaal van de aangeefster geluisterd en haar naar de politie gestuurd om aangifte te doen.”

Geen voorspellingen, wel analyse

Van den Heuvel benadrukt dat hij zich verre heeft gehouden van speculaties over een mogelijke veroordeling. “Het enige wat ik heb gezegd, is dat ik verwachtte dat het Openbaar Ministerie tot vervolging zou overgaan, op basis van de feiten. En dat is ook gebeurd.” Daarmee wijst hij de beschuldiging van Derksen — dat hij het publiek op het verkeerde been zet — resoluut van de hand.

Eenrichtingsverkeer op de telefoonlijn

Geërgerd door de publieke aanval besloot Van den Heuvel de telefoon te pakken. Maar tot een gesprek kwam het niet. “Ik heb hem vijf keer gebeld, maar hij was niet bereikbaar. De eerste keer kreeg ik zijn vrouw aan de lijn. Die sprak Engels en zei dat ik verkeerd verbonden was,” aldus John. Hij vond dit uiterst vreemd, gezien het feit dat hij zeker wist het juiste nummer te bellen.

Appjes en e-mails zonder resultaat

Ook via andere kanalen probeerde John Derksen te bereiken. “Ik heb hem daarna nog meerdere appjes gestuurd, met het vriendelijke verzoek tot contact,” zegt hij. “En ik heb hem ook gemaild. Daarop kreeg ik een reactie dat hij in een radiostudio zat en niet kon bellen.” Voor John voelde dit als afpoeieren: geen duidelijke afwijzing, maar ook geen bereidheid tot gesprek.

Spanning richting het Borsato-proces

De kwestie speelt zich af tegen de achtergrond van het aanstaande proces tegen Marco Borsato, dat over ruim vier maanden van start gaat. Dan zal blijken of de aangifte tegen de zanger standhoudt in de rechtbank. Volgens Van den Heuvel is er sprake van een stevige zaak, gebaseerd op duidelijke verklaringen en bewijs. Of dat klopt, zal de rechter moeten bepalen — niet de media.

Persoonlijke aanval of journalistieke discussie?

De situatie legt een fundamentele spanning bloot tussen journalistieke vrijheid en publieke verantwoordelijkheid. Waar Van den Heuvel zich beroept op zijn rol als misdaadjournalist, vindt Derksen dat hij buiten zijn boekje gaat door te insinueren dat Borsato’s veroordeling slechts een formaliteit is. Wat begon als een meningsverschil lijkt inmiddels over te zijn geslagen in een persoonlijke strijd.

De bal ligt bij Derksen

Vooralsnog laat Johan Derksen zich niet meer horen. Hij nam niet op, reageerde summier via e-mail en lijkt het conflict voorlopig uit de weg te gaan. De vraag is of hij later alsnog inhoudelijk wil reageren of dat de breuk met Van den Heuvel definitief is. Tot die tijd blijft het rumoer rond deze twee mediagezichten onverminderd groot — en het publiek kijkt aandachtig mee.

Algemeen

Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.

De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen

Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.

Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.

Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”

Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.

Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat

Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.

Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?

Lees verder