-

Algemeen

Mattie Valk onder vuur wegens grensoverschrijdend gedrag bij Qmusic: ´Scheldt iedereen uit met k-woord´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wat jarenlang binnenskamers bleef, komt nu aan het licht: achter de schermen van de Qmusic-ochtendshow zou zich een giftige werksfeer afspelen. Een voormalige stagiair heeft bij RoddelPraat openlijk gesproken over de werkomstandigheden bij de redactie van Mattie Valk en Marieke Elsinga. Volgens deze bron wordt er gescholden, vernederd en heerst er een constante angst onder medewerkers, ook bij stagiairs. Mattie zou zich regelmatig misdragen met grof taalgebruik.

Zware beschuldigingen in RoddelPraat

Tijdens de aflevering van RoddelPraat nemen presentatoren Jan Roos en Dennis Schouten geen blad voor de mond. Jan Roos noemt zowel Mattie als Marieke “verschrikkelijke mensen” en vergelijkt Mattie’s uitstraling met die van “een groene bak op zondag.” De beschuldigingen lijken geen incident, want meerdere (oud-)medewerkers hebben zich inmiddels gemeld met soortgelijke verhalen. Dennis bevestigt: “Het balletje is aan het rollen.”

Mattie Valk

Appgesprekken lekken uit

Als bewijs toont RoddelPraat screenshots van WhatsApp-gesprekken met de klokkenluider. De toon is veelzeggend: “Zou Mattie Valk na deze uitzending weer veel mensen gaan uitschelden?” vraagt de één. “Denk het wel,” luidt het antwoord, gevolgd door een opmerking dat hij zelfs het k-woord gebruikt. De stagiair laat weten dat Mattie’s gedrag structureel ongepast is en wenst de ochtendshowmedewerkers “sterkte” toe.

Mattie onder vuur

De beschuldigingen richten zich met name op Mattie Valk. Volgens de stagiair en anderen is zijn houding allesbehalve professioneel. Hij zou regelmatig uitvallen naar collega’s, ook bij kleine fouten. Zijn woede-uitbarstingen zouden voor een gespannen sfeer op de werkvloer zorgen. Vooral jongere en tijdelijke krachten zouden zich hierdoor onveilig voelen.

Geen ruimte voor kwetsende taal

Jan Roos reageert fel op het vermeende taalgebruik van Mattie: “Wij vinden namens RoddelPraat de ziekte k@nker niet grappig. Daar kun je niet mee schelden.” Hij noemt het gebruik van zulke termen onacceptabel, zeker in een professionele werkomgeving. Volgens hem moet Qmusic verantwoordelijkheid nemen als blijkt dat deze verhalen kloppen.

Uiterlijk en houding bekritiseerd

Ook Mattie’s uitstraling en houding komen onder vuur te liggen. Jan noemt hem “een zwerver” en bekritiseert zijn gebrek aan empathie. Hij benadrukt dat meerdere vaste medewerkers de redactie inmiddels hebben verlaten vanwege het gedrag van Mattie. “Zelfs mensen met een vast contract zijn opgestapt,” aldus Jan, die spreekt van een “hondachtig” gedrag.

Mattie Valk

Stilte vanuit Qmusic

Tot nu toe heeft Qmusic nog geen officieel statement naar buiten gebracht. De zender lijkt af te wachten, maar de druk vanuit de media en het publiek groeit. Als meer mensen naar voren treden met soortgelijke ervaringen, zal het moeilijk worden voor Qmusic om de kwestie te negeren. De zender lijkt zich in een lastige positie te bevinden.

Imago onder druk

De situatie rond Mattie Valk dreigt uit te groeien tot een serieuze rel. De ochtendshow is een belangrijk paradepaardje van Qmusic, maar met deze beschuldigingen dreigt imagoschade. Of er maatregelen volgen of dat Mattie zelf met een reactie komt, is nog onbekend. Eén ding is duidelijk: de stilte kan niet eeuwig blijven duren.

Algemeen

Thérèse Boer maakte het in tranen bekend De Librije heropent na overlijden van Jonnie Boer: ‘De ziel van het restaurant is verdwenen’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De Librije heropent na 0verlijden Jonnie Boer: “Zijn geest blijft in elk gerecht aanwezig”

Slechts enkele dagen na het plotselinge 0verlijden van topchef Jonnie Boer opent het beroemde restaurant De Librije in Zwolle opnieuw de deuren. De heropening markeert niet alleen een praktisch moment in de agenda van het driesterrenrestaurant, maar vooral een symbolische mijlpaal: een eerbetoon aan een man die de Nederlandse gastronomie naar een ongekend niveau tilde.

Hoewel het restaurant fysiek weer draait, is het gemis van Jonnie voelbaar in elk detail. Toch klinkt er ook vastberadenheid. Zijn familie en team zetten door — precies zoals hij dat gewild zou hebben.


“De ziel is weg, maar de geest leeft voort”

Het 0verlijden van Jonnie Boer op 23 april 2025, tijdens een verblijf op Bonaire, kwam als een schok voor de culinaire wereld. De chef, die samen met zijn vrouw Thérèse Boer het gezicht en de motor achter De Librije vormde, 0verleed op 60-jarige leeftijd aan een acute longembolie. Zijn uitvaart, die afgelopen vrijdag plaatsvond, werd bijgewoond door talloze collega-chefs, bekenden en trouwe gasten.

Vandaag, amper een week later, zwaaien de deuren van het restaurant opnieuw open. Niet uit gewoonte, maar uit eerbetoon. “We blijven Jonnie trots maken,” luidt het op sociale media, waar Thérèse samen met hun kinderen en chef Nelson Tanate een emotioneel bericht deelt.

Bij het bericht staat ook een van Jonnie’s bekende uitspraken: “Oké, en nu gaan we weer door. Door met waar we mee bezig waren. Stilstaan is achteruitgaan.” Die woorden vormen nu het kompas voor het team dat hij achterliet.


Grote dankbaarheid na enorme steun

De voorbije week werd de familie Boer overspoeld met berichten van steun, bloemen en herinneringen van mensen uit alle hoeken van het land — en ver daarbuiten.

“De liefde en steun die we hebben mogen ontvangen, zijn onbeschrijfelijk,” schrijft de familie op Instagram. “We zijn nog steeds overdonderd door het verlies van Jonnie. Maar wat jullie ons hebben gegeven, helpt ons enorm. We willen iedereen bedanken voor de troostende woorden, het medeleven en de herinneringen.”

Dat Jonnie Boer niet zomaar een chef was, maar een pionier, blijkt uit de wijze waarop hij herdacht wordt. Niet alleen binnen de horeca, maar ook door vaste gasten, jonge chefs en levensgenieters die zijn signatuur konden proeven in elk bord.


Een culinaire legende met een unieke visie

Jonnie Boer begon zijn carrière bescheiden, maar zijn visie op koken was groots. Samen met Thérèse bouwde hij De Librije uit tot een van de meest toonaangevende restaurants van Europa. In 2004 ontving De Librije de felbegeerde derde Michelinster — een erkenning die het restaurant tot op de dag van vandaag behoudt.

Boer stond bekend om zijn creativiteit, het gebruik van lokale producten en zijn perfectionistische werkwijze. Hij combineerde innovatie met traditie en wist daarmee een keuken neer te zetten die zowel vernieuwend als diep geworteld was in de Nederlandse eetcultuur.

Naast zijn werk in de keuken zette Jonnie zich ook in voor duurzaamheid, jong talent en de ontwikkeling van de gastronomie als vak. Hij was een mentor voor velen en een inspiratie voor nog meer.


De toekomst van De Librije: een gedeelde missie

Met het wegvallen van Jonnie verandert er veel, maar één ding blijft hetzelfde: de missie. Die missie wordt nu gedragen door Nelson Tanate, jarenlang Jonnie’s rechterhand en inmiddels de nieuwe chef van De Librije. Aan zijn zijde blijft Thérèse Boer de rol vervullen die ze al decennialang met flair en passie op zich neemt: gastvrouw, wijnexpert en mede-eigenaar.

Samen zetten zij het levenswerk van Jonnie voort. “Alles wat we doen, doen we in zijn geest,” vertelt Thérèse. “Hij leeft voort in de mensen die hij geïnspireerd heeft, in de manier van werken die hij heeft nagelaten en in de gerechten die hij ooit bedacht.”

Volgens insiders zal de menukaart van De Librije voorlopig grotendeels behouden blijven. Veel van de gerechten dragen immers Jonnie’s signatuur. Maar ook nieuwe creaties — geïnspireerd op zijn gedachtegoed — zullen in de komende maanden op het bord verschijnen.


Een documentaire als blijvende herinnering

Wat velen niet wisten: Jonnie en Thérèse Boer werden het afgelopen jaar gevolgd door een cameraploeg voor een nieuwe documentaireserie. De serie, die later dit jaar zal worden uitgezonden, krijgt nu een geheel andere lading.

Wat begon als een inkijkje in hun dagelijks leven en werk, is nu uitgegroeid tot een indringend portret van een meesterchef in zijn laatste jaar. Met beelden van achter de schermen, gesprekken over passie, werkdruk, en liefde, zal het een waardevolle herinnering vormen voor iedereen die door Jonnie geraakt is.


“Zijn geest zit in elk gerecht dat we serveren”

Gasten die vandaag als eersten weer aan tafel schuiven bij De Librije, doen dat met een bijzonder gevoel. Sommigen kenden Jonnie persoonlijk, anderen via zijn kookkunst. Maar één sentiment wordt breed gedeeld: zijn aanwezigheid is voelbaar.

Zoals een vaste gast het verwoordde: “Zijn ziel is misschien fysiek niet meer aanwezig, maar zijn geest blijft in elk bord dat hier wordt geserveerd. Je proeft hem in de details, in de zorg, in de verfijning.”


Meer dan een restaurant

De Librije is inmiddels meer dan een eetgelegenheid — het is een plek geworden waar vakmanschap, gastvrijheid en emotie samenkomen. Met de heropening wordt niet alleen het werk voortgezet, maar ook een levensfilosofie geëerd. De visie van Jonnie Boer leeft voort in elk teamlid, in elke wijnkeuze van Thérèse, in elke creatie van Nelson.


Een toekomst in de geest van Jonnie

De komende maanden zullen in het teken staan van r0uw én hernieuwde energie. Het team van De Librije is vastbesloten om door te gaan, niet ondanks Jonnie’s afwezigheid, maar juist dankzij zijn inspiratie.

Thérèse en haar kinderen laten weten dat ze met trots naar de toekomst kijken, wetend dat Jonnie hen blijft aanmoedigen. “Hij wilde nooit stilstaan. En dus gaan wij door.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Librije (@delibrijezwolle)


Laat jouw herinnering achter
Heb jij ooit gegeten bij De Librije of een bijzondere herinnering aan Jonnie Boer? Deel het met ons in de reacties of via social media onder de hashtag #InEerbetoonAanJonnie.

Lees verder