Algemeen
Eva Jinek zwaar gestraft voor opzetten kaboutermuts: ´Dit kan echt niet!´

Eva Jinek krijgt flink wat kritiek te verduren na haar interview met Gert Verhulst, de man achter Studio 100 en kinderseries zoals Kabouter Plop. Tijdens het gesprek besloot de presentatrice een kaboutermuts op te zetten, iets wat volgens tv-deskundige Tina Nijkamp helemaal verkeerd uitpakte.
“Veel te amicaal”
Tina Nijkamp, bekend om haar scherpe analyses, vindt dat Eva hiermee de plank misslaat. Volgens Tina oogt het gesprek daardoor als een informele vriendenbijeenkomst in plaats van een serieuze talkshow.
“Ze doet héél amicaal met alle gasten, alsof het haar vrienden zijn,” zegt Tina in haar TV Update. “De kijker voelt zich daardoor soms buitengesloten. Die kaboutermuts versterkt dat gevoel alleen maar.”
Giechelig en oppervlakkig
Volgens Tina maakt zo’n actie het gesprek minder serieus. “Zo’n kaboutermuts laat direct zien dat het geen kritisch gesprek wordt. Het wordt daardoor ook veel te giechelig,” aldus Tina. Ze vindt dat Eva als serieuze talkshowhost deze gekkigheid niet nodig heeft. Bovendien lijkt Eva’s programma volgens Tina steeds meer op een oppervlakkige vriendenborrel.
“Voor l*l staan”
De kaboutermuts was volgens Eva zelf een idee van haar redactie. Ze grapte tijdens de uitzending dat ze de muts op moest zetten omdat het ‘zo voor l*l stond’. Tina is het daar mee eens: “Een kaboutermuts opzetten als volwassen vrouw is eigenlijk nooit een goed idee, behalve met carnaval.”
Waarom Gert Verhulst?
Tina begrijpt ook niet waarom Gert Verhulst zo groots werd aangekondigd in Eva’s talkshow. “Hij is tegenwoordig constant op de Nederlandse televisie en wordt dan helemaal bewierookt,” merkt ze op. Volgens Tina voegt zijn bezoek niet veel toe aan de inhoud van de show.

Algemeen
Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.
De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen
Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.
Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.
Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”
Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.
Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat
Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.
Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?