-

Algemeen

Bestuurder ziet overstekende wolf en geeft vol gas: ‘Aanhouden die m@fkees!’

Ophef onder dierenliefhebbers is ontstaan nadat De Faunabescherming een schokkende video deelde waarin een automobilist een wolf opzettelijk lijkt te bedreigen. De beelden laten zien hoe de bestuurder het dier op een bospad tegenkomt en vervolgens zijn kans schoon ziet om het op te jagen. Het incident heeft geleid tot woedende reacties en aangiftes, met mogelijke juridische gevolgen voor de betrokken bestuurder.

Incident in Nunspeet

De video, die oorspronkelijk werd gedeeld in de Facebookgroep ‘Geen Wolf’, toont hoe een wolf rustig over een bospad aan de van Petersom Ramringweg in Nunspeet loopt. De automobilist besluit het moment vast te leggen en begint te filmen. Ondertussen steekt hij een tirade af over hoe hij hier zijn hond niet zou uitlaten, waarbij hij aangeeft dat hij het gedrag van de wolf “niet normaal” vindt. Hij wijst erop dat het dier totaal geen angst lijkt te hebben voor mensen, wat hem duidelijk irriteert.

Bewuste Actie

Terwijl de wolf uiteindelijk probeert de weg over te steken, besluit de bestuurder actie te ondernemen. Hij trapt plotseling op het gas, wat de wolf dwingt om snel naar de bosrand te vluchten. Het dier weet net op tijd aan de dreiging te ontsnappen, maar de opzettelijke daad van de bestuurder zorgt voor grote verontwaardiging. In de video hoor je de man triomfantelijk zeggen: “Zo, dat was even nodig,” alsof hij zichzelf een heldendaad toeschrijft.

Reactie van De Faunabescherming

Niko Koffeman, voorzitter van De Faunabescherming, veroordeelt de actie scherp. Volgens hem kan het opzettelijk aanrijden van een wolf leiden tot ernstige juridische gevolgen, waaronder een lange gevangenisstraf. Het gedrag van de bestuurder wordt niet alleen als onethisch beschouwd, maar kan ook wettelijk vervolgd worden. Staatsbosbeheer heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de man, wat suggereert dat er mogelijk juridische stappen worden ondernomen.

Waarom Was de Wolf Niet Bang?

Veel mensen die de video zagen, vroegen zich af waarom de wolf zo rustig leek en geen angst vertoonde voor de auto. Koffeman legt uit dat de wolf zich in zijn natuurlijke habitat bevond, ver van menselijke bewoning. Het dier voelde zich daardoor op zijn gemak en zag de aanwezigheid van de auto niet als een onmiddellijke bedreiging. Dit benadrukt het probleem dat veel mensen niet goed begrijpen hoe wilde dieren zich gedragen in hun eigen leefgebied.

De Wolf in Nederland

De terugkeer van de wolf naar Nederland is al enige tijd een gevoelig onderwerp. Sinds eind 2019 zijn er steeds meer meldingen van wolven in verschillende provincies, wat heeft geleid tot onrust onder herders en boeren. Deze wolven hebben soms vee aangevallen, met schapen die regelmatig slachtoffer zijn van deze roofdieren. De zorgen nemen toe, zeker nu er meldingen zijn van aanvallen op huisdieren, zoals het tragische geval van een hond die vorige week vermoedelijk door een wolf werd doodgebeten.

Voor- en Tegenstanders

In Nederland zijn er inmiddels twee duidelijke kampen ontstaan: de voorstanders van de wolf, die het dier zien als een belangrijke herintroductie in het ecosysteem, en de tegenstanders, die de wolf als een bedreiging voor hun vee en leefomgeving beschouwen. Het incident met de wolf in Nunspeet onderstreept de groeiende spanningen tussen deze twee groepen.

Grenzen Overschreden

Hoewel er begrip is voor de zorgen van boeren en herders, gaat het opzettelijk aanrijden of bedreigen van een wolf volgens velen veel te ver. Dierenbeschermingsorganisaties benadrukken dat er betere manieren zijn om met de terugkeer van de wolf om te gaan, zoals het versterken van hekken en andere preventieve maatregelen.

Mogelijke Gevolgen

Het incident zal waarschijnlijk juridische gevolgen hebben voor de bestuurder. De discussie over de wolf in Nederland zal naar verwachting alleen maar verder oplaaien, met de oproep om een balans te vinden tussen de bescherming van wilde dieren en de belangen van veehouders.

Algemeen

Tim Hofman doet opvallende uitspraak tijdens pr0ces tegen man die hem wilde verm00rden

Het 0penbaar m1nisterie eist 12 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen Chris T. (42) voor zijn poging tot m00rd op tv-presentator Tim Hofman. Op 6 september 2023 drong T. gewapend met een omgebouwd gaspistool het BNNVara-gebouw binnen en verklaarde dat hij Hofman wilde doodschieten.

Tim Hofman

Chris T.’s Motivatie en Acties

Chris T., die woensdag voor het eerst in de r*chtszaak verscheen, verklaarde dat hij naar Hilversum was gereisd om ‘controle op te zoeken’ en ‘de confrontatie aan te gaan’ met Hofman.

Hij gaf aan dat hij overwoog om Hofman daadwerkelijk neer te schieten, maar twijfelde of hij het daadwerkelijk zou doen. “Als hij zou komen, zou ik het waarschijnlijk niet eens kunnen,” aldus T. Hij overwoog zelfs een smoesje om Hofman naar de receptie te lokken, maar dit plan werd niet uitgevoerd omdat hij dat ‘zielig voor de baliemedewerkster’ vond.

Na een middag rondfietsen in Hilversum, keerde T. terug naar het BNNVara-gebouw. Hij verklaarde dat hij niet precies wist waarom hij toen naar binnen liep en verklaarde dat hij Hofman zou komen doodschieten en buiten zou wachten. “Dat is echt heel moeilijk,” zei hij tegen de rechter.

Tim Hofman

Verklaring van Tim Hofman

Hoewel Tim Hofman niet in de r*chtszaak aanwezig was, las zijn advocaat Maarten Pijnenburg een verklaring voor. Hofman benadrukte de grote impact van het incident op zichzelf en zijn omgeving.

Hij pleit niet voor een hoge str@f, maar voor een goede behandeling van T. In zijn verklaring merkte Hofman op dat de dreiging tegen hem een maatschappelijk probleem aan de kaak stelt, met name de invloed van radicale en extremistische figuren op kwetsbare personen.

Hofman sprak ook over de rol van sociale media en andere beïnvloeders die radicale ideeën verspreiden, wat kan bijdragen aan dergelijke gewelddadige daden. “Het idee om een mediamaker te vermoorden om wat hij zegt of maakt, druist tegen de democratische fundamenten als persvrijheid en vrijheid van meningsuiting,” aldus Hofman.

Tim Hofman

De Herbeleving van het 1ncident

Hofman heeft het incident eerder gereconstrueerd in zijn programma Boos. Hij verklaarde dat T. wilde demonstreren tegen ‘extreemlinkse personen’. Hofman gaf aan dat hij het incident als een moment van rouw heeft ervaren, waarbij hij bewust de angst en het verdriet heeft gevoeld. Hij vergeleek zijn situatie met die van Peter R. de Vries, en verklaarde dat hij, indien nodig, met een rechte rug zou blijven staan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tim Hofman (@debroervanroos)

Chris T. wordt nu geconfronteerd met een zware str@f en een tbs-maatregel, waarbij de rechter de ernst van zijn daad onderkent en de noodzaak van behandeling benadrukt.

Lees verder