-

Technologie

Problemen met je elektrische fiets? Dit is waar je op moet letten

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fiets, ideaal voor zowel stedelijke ritjes als lange afstanden. Helaas kan ook een e-bike weleens kuren vertonen. Heb je problemen met je elektrische fiets? Hier moet je op letten.

Handleiding en display

Op je e-bike zit een display waarop je onder andere de snelheid kunt aflezen. Dit display geeft echter ook foutcodes weer wanneer er problemen zijn. Deze codes kun je terugvinden in de handleiding van je fiets. Bewaar deze handleiding goed of zoek de foutcodes online op. Zo weet je snel wat er mis is en welke stappen je moet ondernemen om het probleem op te lossen.

Veelvoorkomende problemen

Vaak zijn er simpele oplossingen voor problemen met je e-bike. Hier zijn enkele veelvoorkomende issues en hun mogelijke oplossingen:

  • Accu resetten: Soms moet je de accu resetten. Dit kun je doen door de accu uit de fiets te halen en na een paar minuten weer terug te plaatsen.
  • Schoonmaken: De spaakmagneet of sensor kan vuil zijn en moet misschien worden schoongemaakt of vervangen. Ook de contactpunten kunnen vuil zijn en moeten gereinigd worden.
  • In- en uitschakelen: Probeer de fiets volledig uit te schakelen en weer aan te zetten. Dit kan vaak al helpen om kleine problemen op te lossen.

Problemen met de accu

Een kapotte accu is vervelend en kan verschillende oorzaken hebben:

  • Oplader defect: Het kan zijn dat de oplader stuk is. Probeer een andere oplader om te zien of dit het probleem oplost.
  • Accu niet goed geplaatst: Controleer of de accu goed is teruggeplaatst en verbinding maakt met het systeem.
  • Zekering kapot: Een kapotte zekering kan ook voor problemen zorgen.
  • Storing in het Battery Management System (BMS): Ga met een kapotte accu altijd langs bij je fietsenmaker. Het is ook verstandig om de accu elke drie jaar te laten controleren. Fietsenmakers kunnen de accu uitlezen en de conditie ervan beoordelen. Als je bent gevallen of ergens tegenaan bent gebotst, laat dan ook de accu even controleren.

Problemen met het display

Het display van je e-bike kan ook problemen vertonen:

  • Display gaat niet aan: Dit kan komen doordat het afneembare display niet goed is teruggezet of doordat de contactpunten vuil zijn.
  • Softwarefout: Soms is er sprake van een interne softwarefout. Zet het display uit en start het weer op. Een software-update bij de dealer kan ook nodig zijn.
  • Slecht weer: Slecht weer kan ervoor zorgen dat het display minder goed werkt, bijvoorbeeld door vocht in het scherm. Maak de toetsen schoon en leg het display kort in een verwarmde omgeving om het vocht eruit te krijgen.

Ondersteuning valt uit

Bij een elektrische fiets kan de ondersteuning weleens uitvallen. Dit komt vaak door:

  • Vuile rotatiesensor: Een vuile rotatiesensor kan onjuiste informatie doorgeven. Maak de sensor schoon.
  • Problemen met krachtsensoren: De krachtsensoren van middenmotoren kunnen ook problemen hebben. Bezoek een fietsenmaker voor een grondige controle.

Problemen met de motor

Als het display aan staat maar de motor geen ondersteuning biedt, kan dit wijzen op een probleem met de aandrijfeenheid. Laat in dit geval de aansluiting controleren door een fietsenmaker.

Door deze stappen te volgen, kun je de meeste problemen met je e-bike snel oplossen en weer zorgeloos genieten van je ritten.

Technologie

De 5 verborgen WhatsApp functies die je niet kende, maar echt wel wil weten

Avatar foto

Gepubliceerd

op

WhatsApp is al jaren een van de populairste applicaties voor zowel Android- als iOS-gebruikers. Dat is niet verwonderlijk, want voor miljarden mensen is het dé manier om in contact te blijven met dierbaren. Maar weten we zeker dat we de app al door en door kennen?

Ondanks het ongelofelijk grote aantal WhatsApp-gebruikers, zijn er ook veel mensen voor wie de applicatie nog geheimen heeft. Dat is mooi, want zo valt er na al die jaren nog eens iets nieuws te ontdekken. Al moet je natuurlijk wel weten waar je het zoeken moet.

Vijf verstopte WhatsApp trucjes

Gelukkig hebben je vrienden van WANT het voorwerk al gedaan. In dit artikel vind je vijf handige trucjes waarmee je nog meer uit WhatsApp kunt halen. De één is misschien iets nuttiger dan de ander, maar allemaal zijn ze ongetwijfeld behulpzaam voor iemand!

1. Oproepen tegenhouden

Het is met WhatsApp mogelijk om te bellen met je vrienden en familieleden. Het voordeel hiervan is dat dit via het internet gaat, waardoor dit gesprek niet van je belminuten afgaat. Maar het kan in sommige situaties wel vervelend zijn dat je altijd te bereiken bent.

Als jij dus liever niet via WhatsApp door een bepaald persoon gebeld wordt, dan heb je de mogelijkheid om de boel uit te schakelen. Ga hiervoor simpelweg naar een gesprek met de desbetreffende persoon, klik op de naam en selecteer de optie Meldingen dempen. Je kunt vervolgens kiezen uit ‘8 uren’, ‘1 week’ of ‘altijd’. Selecteer daarna de optie Meldingen weergeven zodat alleen oproepen tegengehouden worden, en je wel nog berichten ontvangt.

2. Twee WhatsApp-accounts op één Android

Het is mogelijk om één smartphone te gebruiken met twee nummers en dus ook twee verschillende WhatsApp-accounts. Dat is handig, al moet je wel echt even weten hoe je dit voor elkaar kunt krijgen, want het is geen officiële functionaliteit van WhatsApp zelf.

Om twee verschillende accounts te hanteren op je Android-smartphone, heb je een app nodig genaamd Parallel Spaces. Hiermee is het mogelijk om twee persoonlijke WhatsApp-accounts te gebruiken. Wil je het op zakelijk vlak doen, dan kun je ook gebruikmaken van de WhatsApp Business app. Beide applicaties leggen na installatie zelf uitstekend stap voor stap uit wat je moet doen. Zo weet je in ieder geval dat het mogelijk is én waar je het zoeken moet.

3. Privé-antwoord in groepsgesprek

Soms zit je in een groepsgesprek waarin een vriend of vriendin iets grappigs of juist iets verkeerds zegt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in die groep op de persoon te reageren, maar je kunt het ook persoonlijk houden. Of gewoon lekker achter ieders rug om kletsen. Want dat is soms ook gewoon leuk.

Je kunt in een groepsgesprek in WhatsApp iemands bericht ingedrukt houden. Druk vervolgens op de drie puntjes als je Android gebruikt (op iOS verschijnt de optie direct) en selecteer Privé beantwoorden. Het bericht uit het groepsgesprek wordt omgezet tot een quote, en vervolgens kun je zelf een persoonlijk antwoord sturen.

4. Nieuw nummer, oude gesprekken behouden

Het komt wel eens voor dat je een nieuw telefoonnummer krijgt. Dat maakt in de regel niet heel veel uit, ware het niet dat je toegang tot je WhatsApp-geschiedenis dreigt te verliezen. Dat is natuurlijk niet voor iedereen een ramp, maar het is voor sommige mensen wel fijn om al hun gesprekken met zich mee te nemen. Na al die jaren heeft WhatsApp nu eenmaal wat herinneringen te bieden.

Het is goed om te weten dat jij je huidige account kunt meenemen naar je nieuwe nummer. Ga hiervoor naar Instellingen -> Account -> Nummer wijzigen. Je krijgt vervolgens een scherm te zien waar je niet alleen je oude nummer, maar ook je nieuwe nummer in moet vullen. Voltooi daarna de authenticatie en klaar is Kees! Al je gesprekken en media zijn gekoppeld aan je nieuwe nummer.

5. Verwijderd, maar niet verdwenen (let op: deze methode is vaak verouderd!)

Iedereen weet inmiddels wel dat je berichten op WhatsApp kunt verwijderen. Wat veel mensen (waaronder ondergetekende tot voor kort) alleen niet weten, is dat je ze vervolgens nog terug kunt halen. Hiervoor heb je een snel reactievermogen (maximaal zeven dagen, dus dat valt mee) en een Windows-computer nodig.

Koppel de smartphone met het desbetreffende WhatsApp-account aan je computer. Open vervolgens Mijn computer en ga naar het interne geheugen van de smartphone. Kies vervolgens voor de map WhatsApp/Databases en zoek naar bestanden met de naam msgstore-yyyy-mm-dd.1.db.crypt14 (de cijfers en extensie kunnen variëren). Druk met je rechtermumuisknop op dit bestand en selecteer via Openen met het Kladblok. Voila!

Belangrijke opmerking over punt 5: De methode om verwijderde WhatsApp-berichten via het bestandssysteem van je telefoon terug te halen met Kladblok is sterk verouderd en werkt in de meeste moderne WhatsApp-versies en Android-telefoons niet meer. WhatsApp versleutelt zijn databases steeds beter en de bestandsstructuren zijn veranderd. Tegenwoordig is de meest betrouwbare manier om verwijderde berichten terug te halen via back-ups (Google Drive voor Android, iCloud voor iOS), mits deze zijn ingeschakeld voordat het bericht werd verwijderd.

Lees verder