-

Algemeen

Ali B. krijgt 3 jaar gev*ngenisstraf: ‘Dit zijn de bewijzen voor twee verkr*chtingen en twee aanrandingen’

Het 0penbaar Min*sterie (OM) heeft een gev*ngenisstraf van drie jaar geëist tegen de 42-jarige rapper Ali B, die beschuldigd wordt van twee verkr*chtingen en twee aanrandingen in 2014 en 2018.

De beschuldigingen betreffen drie vrouwen, waaronder een voormalige deelnemer van The Voice of Holland en de zangeres Ellen ten Damme.

Ali B arriveert bij de rechtbank in Haarlem, waar verslaggever Saskia Belleman de zaak live volgt.

Beschuldigingen en Het Beeld van de Verd*chte

Volgens het OM is Ali B schuldig aan de genoemde z*denfeiten. De aanklaagster schetste een beeld van een “dominant en manipulatief persoon die geen ‘nee’ accepteert.”

Ze benadrukte dat Ali B geen wroeging toont en alleen bezig is zijn eigen positie te beschermen. De aanklaagster stelde dat het wettig en overtuigend bewezen is dat Ellen ten Damme is verkr*cht door de rapper.

Hij zou door zijn gedrag en het gebruik van gew*ld een bedre!gende situatie hebben gecreëerd, waaraan Ten Damme zich niet kon onttrekken. Zij was destijds in zijn villa zonder haar eigen entourage.

Reacties en Zelfverzekerdheid van Ali B

Na de eis van het OM verklaarde Ali B voor de zittingszaal, omringd door camera’s, dat hij “opgelucht” was en vertrouwen had in een goede afloop. Hij zei dat hij tijdens het requisitoir steeds zelfverzekerder werd, ondanks dat de aanklagers zelfs zijn eigen vrouw aanhaalden, die hem een “pathologische leugenaar” noemde. Ali B uitte zijn vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat en zei uit te kijken naar het pleidooi van zijn advocaten.

Verkr*chting en Aanranding van Naomi

Ook de aanranding en verkrachting van een andere vrouw, Naomi, zou volgens het OM bewezen zijn. De 0vJ stelde dat Ali B meerdere zeer bedre!gende situaties had gecreëerd waaruit Naomi zich niet kon bevrijden. Eerder verklaarde Ali B dat “het verhaal twee kanten heeft” en dat deze zaak de eerste gelegenheid was waarop zijn kant van het verhaal zou worden gehoord.

Verklaring van Jill Helena

Het OM ziet geen reden om te twijfelen aan de verklaring van Jill Helena, een voormalige deelnemer van The Voice of Holland, die aangifte deed van aanranding door Ali B. Dit incident zou hebben plaatsgevonden in mei 2018 op een bospad in Amsterdam na een verjaardagsfeest. Helena, die na de finale van de tv-show contact hield met Ali B en korte tijd een s*ksuele relatie met hem had, ondervindt volgens de 0fficier van just!tie veel hinder van berichten op sociale media en van mannen die haar benaderen. Helena zou in de auto hebben aangegeven geen s*ks te willen, maar Ali B zou haar hebben gedwongen hem tweemaal te helpen bij het mast*rberen.

Publieke Reacties en Ondersteuning

Helena heeft via haar Instagram Stories haar dank uitgesproken voor de steunbetuigingen die zij ontving, ondanks de vele bedre!gingen die ze kreeg. Zij was op woensdag en donderdag aanwezig bij de rechtszaak in Haarlem en maakte gebruik van haar spreekrecht. Op vrijdag kon zij er niet bij zijn vanwege verplichtingen in het buitenland.

Wettig en Overtuigend Bewijs

De officier van justitie benadrukte bij aanvang van zijn betoog dat het OM wettig en overtuigend bewijs heeft voor de beschuldigingen tegen Ali B. De rapper wordt verd*cht van vier zedenfeiten met drie vrouwen, waaronder twee verkr*chtingen en twee aanrandingen. Een nieuwe getuige meldde zich woensdagavond na de eerste zittingsdag en werd donderdag achter gesloten deuren verhoord.

Mediagevoeligheid en Procesverloop

De rechtbank toonde begrip voor het argument van Ali B dat media-aandacht een scheef beeld zou kunnen schetsen. Daarom werd het requisitoir van het OM uitgesteld om de verdediging de kans te geven om meteen haar kant van het verhaal te presenteren. Dit is een ongebruikelijke stap, die rekening houdt met de manier waarop een strafzaak in de media kan worden weergegeven.

Vooruitzichten en Verlenging van de Zaak

De rechtszaak zou oorspronkelijk donderdag al afgerond zijn, maar door een nieuwe getu!genverklaring liep deze vertraging op. Ali B blijft de beschuldigingen van de drie vrouwen ontkennen. Het is de eerste keer dat een rechtbank nadrukkelijk rekening houdt met de impact van media-aandacht op zowel de verdachte als de procesgang.

Na de strafeis van het OM krijgen de advocaten van Ali B op vrijdag de gelegenheid om hun pleidooi te houden, waarna de rapper zelf het laatste woord krijgt.

Conclusie

De rechtszaak tegen Ali B heeft veel aandacht getrokken, zowel in de media als onder het publiek. Het OM heeft zware beschuldigingen geuit en drie jaar gev*ngenisstraf geëist voor verkr*chting en aanranding. Ali B ontkent de beschuldigingen en toont vertrouwen in een positieve uitkomst. Het verloop van de zaak, inclusief de zorgvuldige afweging van mediagevoeligheid door de rechtbank, benadrukt het complexe karakter van deze juridische strijd. De komende dagen zullen cruciaal zijn voor zowel de verdediging als de verdere beoordeling van de rechtbank.

Algemeen

Erica Meiland geeft een update na diagnose van k@nker

Eerder werd bekendgemaakt dat bij Erica Meiland een voorstadium van k@nker werd geconstateerd. In het weekblad Weekend gaat ze dieper in op de kijk0peratie die volgde, waarbij ze haar baarmoeder en eierstokken liet verwijderen.

De realityster vertelde aan het weekblad hoe de fases verliepen. Eerst kreeg ze het bevolkingsonderzoek, daarna een bezoek aan de huisarts en vervolgens ging ze naar de gynaecoloog.

“Toen de huisarts belde dat ik werd doorverwezen, schrok ik me rot.” De uitslagen raakten haar diep. “Ik wil nog niet dood,” dacht ze, maar ook: “Als het mijn tijd is, kijk ik terug op een goed leven.”

Toen ze het advies kreeg om haar baarmoeder en eierstokken te laten verwijderen, vond ze dat direct een goed idee.

Kijkoperatie

Erica is goed hersteld na de ingreep. “Een kijk0peratie heeft zo weinig herstel nodig. De derde dag ging ik alweer naar de vuilnisbelt – met piepschuim, want ik mocht niet tillen,” vertelt ze aan Weekend.

Ze geeft aan “geen enkel verschil” te voelen zonder baarmoeder. In de video hieronder maakte Erica eerder het nieuws bekend in Chateau Meiland En Route.

Steun

Martien Meiland was de eerste die wist dat er bij haar een voorstadium van k@nker was geconstateerd. Hij reageerde met een bezorgd gezicht, volgens Erica: “Jeetje, nou dat weer!”

Dochters Maxime en Montana relativeerden de situatie volgens haar: “Je bent er vlug bij.” Erica noemt de gynaecologen in het Alrijne Z1ekenhuis “de grootste heldinnen.”

Lees verder