-

Algemeen

Helena (83) wil met laatste geld kopje thee betalen, wordt geweigerd: ”Alleen bankpas, anders geen thee”

In een tijdperk waarin digitale betalingen de norm lijken te zijn, blijven er mensen zoals Helena, een 83-jarige vrouw uit Valkenswaard, die de voorkeur geven aan contant geld.

Haar recente ervaring in een lunchroom heeft de discussie over de acceptatie van contant geld in de moderne samenleving aangewakkerd en werpt vragen op over financiële inclusiviteit.

Helena, die moet rondkomen van een bescheiden AOW-pensioen en het einde van de maand financieel moet rondkomen, is afhankelijk van contant geld om haar uitgaven te beheren. Voor haar is het een manier om haar beperkte middelen effectief te verdelen en te zorgen dat ze de maand doorkomt.

Op een dag, vlak voor de jaarwisseling, besloot Helena zichzelf te trakteren op een kopje thee in de stad.

Ze bestelde de thee en was klaar om af te rekenen, maar tot haar verrassing werd haar verteld dat de lunchroom geen contante betalingen meer accepteerde en dat alleen pinbetalingen werden geaccepteerd. Dit bracht haar in een uiterst ongemakkelijke situatie.

“Ik moet rondkomen van een kleine AOW en nadat ik de vaste lasten heb betaald, houd ik niet veel over. Ik haal daarom mijn geld van de bank, zodat ik dat kan verdelen over de maand. Tegen het einde van de maand is het echt puzzelen,” legde Helena uit.

De bediende achter de bar vroeg haar om met haar pinpas te betalen, maar Helena voelde zich te beschaamd om te vertellen dat er geen geld op haar pas stond.

Ze beweerde dat ze haar pinpas was vergeten, hoewel dat niet waar was. De jongeman benadrukte echter dat hij geen contant geld kon aannemen van zijn baas, ongeacht de reden.

Het resultaat was een hartverscheurende situatie waarin Helena gedwongen werd om de thee, die al was ingeschonken, achter te laten en de lunchroom met lege handen te verlaten. Dit alles terwijl mensen in de rij achter haar diep zuchtten, en Helena zich machteloos voelde.

Deze situatie roept belangrijke vragen op over financiële inclusiviteit en de balans tussen digitale betalingen en het behouden van de mogelijkheid om met contant geld te betalen.

Hoewel het begrijpelijk is dat bedrijven digitale betalingen kunnen prefereren vanwege hun efficiëntie en beveiliging, moeten ze ook rekening houden met klanten die mogelijk afhankelijk zijn van contant geld.

Het is belangrijk om uitzonderingen te maken voor mensen zoals Helena, die in financieel kwetsbare situaties verkeren en niet in staat zijn om volledig over te stappen op digitale betalingen.

Deze zaak herinnert ons eraan dat financiële inclusiviteit een cruciaal aspect is van een rechtvaardige samenleving en dat we ervoor moeten zorgen dat niemand wordt vernederd of buitengesloten vanwege hun betaalwijze.

Bovendien roept het vragen op over de rol van bedrijven en hun vermogen om beleid te beïnvloeden. Het is belangrijk dat werknemers in staat worden gesteld om uitzonderingen te maken in situaties waarin klanten contant willen betalen, zeker wanneer er sprake is van geldige redenen zoals in het geval van Helena.

Deze zaak is een herinnering aan het feit dat we, ondanks de voortdurende digitalisering van onze samenleving, niet mogen vergeten om medeleven en begrip te tonen voor degenen die mogelijk niet kunnen meegaan in deze digitale verschuiving.

Het behouden van de mogelijkheid om met contant geld te betalen is essentieel om ervoor te zorgen dat niemand wordt buitengesloten of vernederd in een wereld die steeds meer gericht is op digitale betalingen.

Algemeen

VIDEO: Man steekt voorbijgangers neer in Rotterdam: ‘Meerdere slacht0ffers’

Op donderdagavond heeft zich een ernstig ste*kincident voorgedaan aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam. Hierbij is één persoon om het leven gek0men en raakten twee anderen zwaargew0nd, zo meldt de Rotterdamse p0litie. Het incident vond plaats nabij het Willemsplein, een drukke locatie in het centrum van de stad. De verd*chte is gearr*steerd en gew0nd naar het z!ekenhuis gebracht.

Ooggetu!genverklaringen en Eerste H(lp

Ooggetu!gen meldden dat een man willekeurig mensen aanv!el onder de brug. Hij was bew*pend met twee grote m*ssen en leek op zoek te zijn naar meerdere slacht0ffers. De paniek verspreidde zich snel onder de mensen op het plein, waaronder bezoekers van een nabijgelegen restaurant en museum. Mensen zochten dekking toen de verd*chte agress!ef om zich heen stak.

Een heldhaftige ingreep kwam van de 32-jarige personal trainer Reniël, die op dat moment op het plein een training gaf. Met behulp van twee stokken wist hij de dader te overmeesteren en bewustel00s te slaan. Vervolgens hielpen 0mstanders door meubilair naar de verd*chte te gooien om hem verder te immobiliseren. Niet veel later arriveerde de p0litie, die de man arr*steerde.

Situatie en Onderzoek

De p0litie was snel ter plaatse met veel eenheden en sloot de omgeving direct af voor onderzoek. Het incident vond plaats nabij museum Remastered, waar mensen opgevangen werden en afzetlinten werden geplaatst om de plek af te schermen. De gew0nden werden met spoed naar het z1ekenhuis gebracht voor behandeling.

Volgens de p0litie begon de aanv*l mogelijk in een nabijgelegen parkeergarage, waar het eerste slacht0ffer ernstig gew0nd raakte. De dader zou daarna zijn weg hebben vervolgd naar het Willemsplein, waar hij een tweede slacht0ffer neerstak, die de aanv*l helaas niet 0verleefde. Op het terras van bar-restaurant Prachtig ontstond grote paniek toen de d*der verder om zich heen begon te steken.

Verklaringen over de Motivatie van de D*der

Enkele getuigen meldden dat de verd*chte “Allahoe akbar” riep tijdens zijn aanv*l. De p0litie onderzoekt deze verklaringen zorgvuldig om een mogelijk motief te achterhalen. Voorlopig is er nog geen duidelijkheid over de achtergrond van de verdachte of de reden achter de aanval. De p0litie heeft aangegeven dat ze alle mogelijke scenario’s onderzoeken, waaronder een terr0ristisch motief, maar doet verder nog geen uitspraken totdat het onderzoek is afgerond.

Reacties en Nasleep

De gebeurtenis heeft veel schok en verdriet teweeggebracht in Rotterdam. De p0litie roept mensen op die getu!ge waren of beelden hebben van het incident om zich te melden en hun informatie te delen om het onderzoek te ondersteunen. Het plein blijft voorlopig afgesloten voor verder forensisch onderzoek, en de politie blijft aanwezig om de situatie te monitoren en verdere veiligheid te waarborgen.

Dit tragische incident heeft niet alleen de betrokken families diep geraakt, maar ook de bredere gemeenschap, die probeert te begrijpen wat zich precies heeft afgespeeld en waarom dit geweld heeft plaatsgevonden. De nabestaanden van het 0verleden slacht0ffer worden bijgestaan door slacht0fferhulp, en er wordt gehoopt dat de gew0nden volledig zullen herstellen.

Lees verder