-

Algemeen

Deze bekende supermarkten stoppen per direct met verkoop van sigaretten

In een opmerkelijke zet die de t*baksindustrie in Nederland op zijn kop zet, hebben supermarktketens Albert Heijn en Lidl vandaag aangekondigd dat ze s!garetten en andere rookwaren volledig uit hun schappen zullen verwijderen. Deze baanbrekende beslissing volgt op de stappen van Lidl, die al twee jaar geleden deze rookproducten uit hun assortiment haalde. Deze ingrijpende verandering brengt beide supermarktgiganten in lijn met de nieuwe wetgeving die op 1 juli van kracht wordt, waarbij supermarkten volgens een bericht van de NOS helemaal geen t*baksproducten meer mogen verkopen.

De verbanning van s!garetten uit de schappen van deze bekende supermarktketens heeft de aandacht getrokken van zowel consumenten als experts in de t*baksindustrie. Deze beslissing, die voorsorteren op de nieuwe wetgeving impliceert, weerspiegelt onmiskenbaar een veranderende houding ten opzichte van t*baksverkoop in Nederland.

Supermarkten Nemen het Voortouw

Naast Albert Heijn en Lidl hebben ook andere toonaangevende supermarkten zoals Jumbo, Plus en Aldi initiatieven ontplooid om de verkoop van t*bak te stoppen. Dit collectieve engagement van supermarkten om afstand te nemen van de t*baksindustrie signaleert een opvallende omslag in de publieke opinie en het beleid ten aanzien van t*baksproducten.

Deskundigen in de t*baksindustrie voorspellen een aanzienlijke verschuiving in de verkoop van t*baksproducten. Naarmate supermarkten zich terugtrekken uit deze markt, wordt verwacht dat de verkoop zich zal verplaatsen naar gespecialiseerde winkels.

Vapeshops Zien Kansen in het Verbod

Een interessante reactie op de beslissing van supermarkten komt van vapeshops, die doorgaans gespecialiseerd zijn in de verkoop van elektronische s!garetten. In reactie op het verbod op de verkoop van smaakstoffen voor e-s!garetten, dat een aanzienlijk deel van hun omzet heeft beïnvloed, voegen deze winkels nu juist traditionele t*baksproducten toe aan hun assortiment.

Emil ’t Hart, voorzitter van de branchevereniging voor verkopers van elektronische s!garetten, beschouwt de toevoeging van traditionele s!garetten aan hun aanbod als een uitdagende en bijna tegenstrijdige keuze. Hij benadrukt dat veel ondernemers in deze sector eigenlijk tegen t*baksgebruik zijn en dat ze met de verkoop van e-s!garetten hopen rokers te helpen stoppen. Monique Kant van E-cig4u deelt deze gevoelens, maar benadrukt ook de harde realiteit van de markt.

Opmerkelijk genoeg is er een opmerkelijke toename geweest in klanten die aan het einde van het jaar smaakstoffen voor e-s!garetten insloegen. Dit lijkt te wijzen op een anticipatie op het naderende verbod en een verandering in het gedrag van consumenten.

De Morele Kwestie en de Rol van Philip Morris

De toegenomen verkoop van traditionele s!garetten in vapeshops heeft echter ook controverse opgeroepen. Esther Croes, arts-epidemioloog bij Trimbos, uit bezorgdheid over deze ontwikkeling en bekritiseert het als immoreel, gezien het lijkt te botsen met eerdere intenties om rokers te helpen stoppen. Aan de andere kant ziet Philip Morris, een grote speler in de t*baksindustrie, een positieve kant.

Philip Morris is van mening dat t*baksspeciaalzaken de kans hebben om klanten te informeren over minder schadelijke alternatieven voor traditionele s!garetten. Ze geloven dat deze winkels kunnen bijdragen aan het verminderen van de schadelijke gevolgen van roken door rokers bewust te maken van de beschikbare alternatieven. Deze benadering wordt echter niet door iedereen gedeeld en blijft onderwerp van discussie in de samenleving.

Conclusie

De beslissing van Albert Heijn en Lidl om s!garetten uit hun schappen te verwijderen, markeert een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse t*baksindustrie. Deze stap, die vooruitloopt op aankomende wetgeving, weerspiegelt een veranderende houding ten opzichte van t*baksverkoop in het land. Hoewel supermarkten zich terugtrekken uit deze markt, zien vapeshops nieuwe kansen en breiden ze hun assortiment uit met traditionele t*baksproducten. Deze ontwikkeling roept echter ook ethische vragen op over de rol van deze winkels in het bevorderen van t*baksgebruik.

Terwijl de t*baksindustrie in Nederland een paradigmaverschuiving ondergaat, blijft de discussie rond de verkoop van t*baksproducten en de rol van verschillende spelers in de sector voortduren. Het is duidelijk dat de komende maanden en jaren cruciaal zullen zijn voor de toekomst van de t*baksindustrie in Nederland en de gezondheid van de bevolking.

Algemeen

VIDEO: Man steekt voorbijgangers neer in Rotterdam: ‘Meerdere slacht0ffers’

Op donderdagavond heeft zich een ernstig ste*kincident voorgedaan aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam. Hierbij is één persoon om het leven gek0men en raakten twee anderen zwaargew0nd, zo meldt de Rotterdamse p0litie. Het incident vond plaats nabij het Willemsplein, een drukke locatie in het centrum van de stad. De verd*chte is gearr*steerd en gew0nd naar het z!ekenhuis gebracht.

Ooggetu!genverklaringen en Eerste H(lp

Ooggetu!gen meldden dat een man willekeurig mensen aanv!el onder de brug. Hij was bew*pend met twee grote m*ssen en leek op zoek te zijn naar meerdere slacht0ffers. De paniek verspreidde zich snel onder de mensen op het plein, waaronder bezoekers van een nabijgelegen restaurant en museum. Mensen zochten dekking toen de verd*chte agress!ef om zich heen stak.

Een heldhaftige ingreep kwam van de 32-jarige personal trainer Reniël, die op dat moment op het plein een training gaf. Met behulp van twee stokken wist hij de dader te overmeesteren en bewustel00s te slaan. Vervolgens hielpen 0mstanders door meubilair naar de verd*chte te gooien om hem verder te immobiliseren. Niet veel later arriveerde de p0litie, die de man arr*steerde.

Situatie en Onderzoek

De p0litie was snel ter plaatse met veel eenheden en sloot de omgeving direct af voor onderzoek. Het incident vond plaats nabij museum Remastered, waar mensen opgevangen werden en afzetlinten werden geplaatst om de plek af te schermen. De gew0nden werden met spoed naar het z1ekenhuis gebracht voor behandeling.

Volgens de p0litie begon de aanv*l mogelijk in een nabijgelegen parkeergarage, waar het eerste slacht0ffer ernstig gew0nd raakte. De dader zou daarna zijn weg hebben vervolgd naar het Willemsplein, waar hij een tweede slacht0ffer neerstak, die de aanv*l helaas niet 0verleefde. Op het terras van bar-restaurant Prachtig ontstond grote paniek toen de d*der verder om zich heen begon te steken.

Verklaringen over de Motivatie van de D*der

Enkele getuigen meldden dat de verd*chte “Allahoe akbar” riep tijdens zijn aanv*l. De p0litie onderzoekt deze verklaringen zorgvuldig om een mogelijk motief te achterhalen. Voorlopig is er nog geen duidelijkheid over de achtergrond van de verdachte of de reden achter de aanval. De p0litie heeft aangegeven dat ze alle mogelijke scenario’s onderzoeken, waaronder een terr0ristisch motief, maar doet verder nog geen uitspraken totdat het onderzoek is afgerond.

Reacties en Nasleep

De gebeurtenis heeft veel schok en verdriet teweeggebracht in Rotterdam. De p0litie roept mensen op die getu!ge waren of beelden hebben van het incident om zich te melden en hun informatie te delen om het onderzoek te ondersteunen. Het plein blijft voorlopig afgesloten voor verder forensisch onderzoek, en de politie blijft aanwezig om de situatie te monitoren en verdere veiligheid te waarborgen.

Dit tragische incident heeft niet alleen de betrokken families diep geraakt, maar ook de bredere gemeenschap, die probeert te begrijpen wat zich precies heeft afgespeeld en waarom dit geweld heeft plaatsgevonden. De nabestaanden van het 0verleden slacht0ffer worden bijgestaan door slacht0fferhulp, en er wordt gehoopt dat de gew0nden volledig zullen herstellen.

Lees verder