Tips
Onderzoek: Katten en honden beschermen tegen geheugenverlies op oudere leeftijd
Huisdieren hebben, zoals een kat of een hond, zeker wanneer je ze meer dan vijf jaar hebt, is gelinkt aan een tragere achteruitgang van het geheugen bij ouderen. Dat concludeert een nieuwe studie.
Auteur van de studie Tiffany Braley van de Universiteit van Michigan legt uit: “Eerdere studies toonden al aan dat de band tussen mens en dier gezondheidsvoordelen heeft zoals een verminderde bloeddruk en stress.” De nieuwe studie suggereert nu ook dat het hebben van een huisdier voordelig kan zijn voor je geheugen op oudere leeftijd.
Cognitieve testen
De studie keek naar de geheugengegevens van 1.369 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 65, met normale cognitieve vaardigheden.
53% had een huisdier, waarvan 32% reeds een lange periode van minstens vijf jaar. De onderzoekers lieten de deelnemers meedoen aan cognitieve testen. Zo kwam men tot een score op 27 aan de hand van tests als rekenen en herinneren van woorden.
De onderzoekers vergeleken dan de resultaten van de mensen met een huisdier en die van mensen zonder een huisdier.
Over een periode van zes jaar verminderden de scores van huisdiereigenaren langzamer. Het verschil was het grootst bij mensen die al langer huisdieren hadden. De mensen die lang een huisdier hadden, scoorden gemiddeld 1,2 beter dan mensen zonder huisdieren.
Stress en huisdieren
“Stress kan een negatieve invloed hebben op de cognitieve functie, dus het stress verminderend effect van een huisdier, kan een verklaring zijn”, legt Braley uit. “Een dierlijke metgezel kan ook de fysieke activiteit verhogen, wat dan weer goed is voor het geheugen. Dit gezegd zijnde, is er wel nog meer onderzoek nodig om de eerste bevindingen te bevestigen.”
Tips
Nieuwe studie onthult waarom je nooit alcohol zou mogen drinken op een vliegtuig
Voor veel vakantiegangers is het een vanzelfsprekendheid om de zomer te beginnen met een paar drankjes. Of je nu al in je stoel op het vliegtuig zit of net bent aangekomen op je bestemming, een drankje is vaak onderdeel van het ritueel. Na een paar glaasjes op hoogte in het vliegtuig, lekker achterover leunen en een beetje in een tipsy slaperigheid wegdromen, lijkt de vakantie al begonnen.
Echter, recent onderzoek heeft aangetoond dat dit gebruikelijke vakantiegedrag mogelijk een nadelige invloed kan hebben op je gezondheid. Experts raden nu aan om je drinkgewoonten tijdens je vlucht te heroverwegen.
Het Effect van Alcohol en Lage Cabinedruk
Onderzoekers in Duitsland hebben ontdekt dat de combinatie van alcohol en de lage cabinendruk op hoge hoogte een gevaarlijke mix kan zijn voor je hart. De studie, gepubliceerd op 3 juni in het tijdschrift Thorax, onthult dat wanneer passagiers na een paar drankjes in slaap vallen, hun zuurstofniveaus in het bloed dalen en hun hartslag stijgt.
De studie, uitgevoerd door het Institute of Aerospace Medicine, onderzocht 48 mensen tussen de 18 en 40 jaar over twee nachten om de impact van alcohol op een vlucht te begrijpen. De deelnemers werden in een slaaplaboratorium en een drukkamer getest, waarbij sommigen alcohol consumeerden voordat ze sliepen.
Gezondheidsrisico’s van Alcohol op Hoogte
De bevindingen tonen aan dat alcohol, gecombineerd met de lage cabinendruk, leidt tot een daling van de zuurstofniveaus en een verhoging van de hartslag. Dit wijst op een onderschat gezondheidsrisico dat eenvoudig kan worden vermeden door minder te drinken tijdens de vlucht.
De onderzoekers adviseren om de regels voor alcoholconsumptie aan boord te herzien. De combinatie van lage zuurstofconcentratie op hoge hoogte en alcohol kan de slaapkwaliteit verstoren. Het kan ook het cardiovasculaire systeem belasten en langdurige lage zuurstofniveaus veroorzaken.
Aanbevelingen voor Gezondheidsbewust Reizen
De auteurs van de studie benadrukken dat zelfs jonge en gezonde individuen door alcoholconsumptie onder hypobaire omstandigheden aanzienlijk worden belast. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met bestaande hart- of longziekten.
Dr. Elmenhorst, een van de onderzoekers, geeft aan: “We waren verrast door de sterke effecten. Het is raadzaam om geen alcohol te drinken tijdens een vlucht. De zuurstofverzadiging daalt aanzienlijk tijdens de slaap, wat kan leiden tot verergering van medische aandoeningen.”
Ook al hebben jonge en gezonde vakantiegangers misschien geen ernstige schade aan hun hart, de verhoogde hartslag en verminderde zuurstofverzadiging kunnen bestaande medische aandoeningen verergeren. Het is dus verstandig om alcoholconsumptie tijdens je vlucht te beperken om onnodige risico’s te voorkomen.