-

Wonen

Wetenschap bevestigt: mannenbrein pas echt volwassen na veertigste levensjaar

Jongens moeten het tot ver in hun volwassen jaren horen: ze zijn kinderachtig, onvolwassen en lijken wel het eeuwige kind. Het is een vaak gehoorde mening en het leidt doorgaans tot grote botsingen en spanningen met het vrouwelijke geslacht. Maar is dat ook echt het geval? Zijn mannen gewoon minder volwassen? Nu bevestigt een wetenschappelijke studie dat het mannenbrein inderdaad later volgroeid is dan dat van een vrouw.

Onderzoek van de Universiteit van Oxford deed onderzoek naar het verschil tussen het mannenbrein en het vrouwenbrein. Het opzet van de studie was om bij volwassen mannen eigenschappen te onderzoeken die wijzen op volwassenheid en deze dan te vergelijken met de kenmerken van volwassenheid bij vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie.

Vertraagde ontwikkeling

Aan het onderzoek namen 121 proefpersonen deel tussen de 4 en de 40 jaar oud. Ze zijn beoordeeld op basis van de ontwikkelingsprocessen die ze doormaakten tijdens het opgroeien. Meer in het bijzonder keken de onderzoekers naar de mate van structurele verbindingen in de hersenen.

Mannen zullen wellicht nogal teleurgesteld zijn over de resultaten. Het onderzoek wees uit dat het mannenbrein vaak een vertraging oploopt als het aankomt op de lange termijn ontwikkeling van de functionele netwerken. Pas na het veertigste levensjaar hebben mannenbreinen en vrouwenbreinen hetzelfde vermogen. Deze ‘vertraging’ heeft niet noodzakelijk een gevolg voor het kunnen uitoefenen van dagdagelijkse functies. Maar de vertraging is wel bewezen.

Snellere achteruitgang vrouwenbrein?

Daar staat dan weer tegenover dat bij vrouwen het netwerk van hersenzenuwen sneller achteruit zou gaan. Wellicht komt dit doordat hun hersenen sneller en vroeger volgroeid zijn. Neurowetenschapper Eduardo Calixto beweert overigens dat het vrouwenbrein efficiënter is dan dat van mannen. Meer nog: Vrouwen zouden een groter geheugen, een scherpere smaakzin en een betere kleurwaarneming hebben. En dat ondanks het feit dat mannen grotere hersenen hebben.

Deze onderzoeken lijken dus een bevestiging van de opvattingen die je weleens gehoord. Dat mannen later volwassen worden dan vrouwen is daar eentje van. Een mannenbrein is weliswaar later volgroeid dan dat van vrouwen, maar wellicht zijn het deze verschillen die ons leven zo boeiend en interessant maken.

Wonen

Zoveel dagen mag je caravan of camper thuis voor de deur blijven staan – en het is niet lang

Bij het parkeren van je camper of caravan zijn er veel regels waar je rekening mee moet houden, en deze regels kunnen per gemeente verschillen. Hier lees je alles wat je moet weten over de regels voor het parkeren van je voertuig voor je eigen huis, zowel op de openbare weg als op je eigen oprit.

Parkeren op de Openbare Weg

In de meeste gemeenten mag je je camper of caravan maximaal drie aaneengeschakelde dagen op de openbare weg parkeren. Dit geldt voor het parkeren in de straat, maar ook voor andere openbare plekken zoals pleintjes, plantsoenen en stoepen. Het is belangrijk om te weten dat de termijn niet opnieuw start als je het voertuig na drie dagen verplaatst. Als je dus denkt dat je slim bent door je camper of caravan na drie dagen een paar meter verderop te zetten, dan zit je helaas fout. De drie dagen worden niet gereset door de verhuizing.

De exacte regels kunnen per gemeente verschillen, dus het is raadzaam om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente te raadplegen voor de specifieke parkeertijd die daar geldt.

Boetes en Handhaving

Als je je camper of caravan langer dan de toegestane periode op de openbare weg laat staan, kan de gemeente of politie actie ondernemen. In dat geval riskeer je een boete. Voor een caravan die te lang op de openbare weg staat, kan de boete oplopen tot €90. Weiger je de boete te betalen, dan kunnen ze overgaan tot het wegslepen van je voertuig. Dit kan niet alleen leiden tot extra kosten, maar ook tot veel ongemak.

Parkeren op je Eigen Oprit

De regels voor het parkeren van je camper of caravan op je eigen oprit kunnen ook per gemeente verschillen. Sommige gemeenten zijn streng en hanteren regels die je kunnen verplichten om je voertuig niet te lang zichtbaar te laten staan. Andere gemeenten zijn daarentegen veel flexibeler en stellen minder eisen aan het zichtbare parkeren van campers en caravans.

In sommige plaatsen kan je jarenlang je voertuig op je oprit laten staan zonder problemen, terwijl je in andere gemeenten mogelijk direct een waarschuwing krijgt als je je voertuig te lang zichtbaar laat staan. Ook hier is het verstandig om de APV van je gemeente te raadplegen om te voorkomen dat je onnodige problemen krijgt.

Conclusie

Het is duidelijk dat er veel variatie is in de regels voor het parkeren van campers en caravans, zowel op de openbare weg als op je eigen oprit. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de specifieke regels in jouw gemeente om boetes en andere problemen te voorkomen. Raadpleeg de Algemene Plaatselijke Verordening van jouw gemeente voor de meest actuele informatie en richtlijnen. Op die manier kun je genieten van je vakantie zonder zorgen over parkeerregels.

Lees verder