-

Tips

Wetenschappers beweren: elke dag chocolade eten is goed voor je hersenen

Brownies. Chocoladerepen. Pralines. Wie is er niet dol op? En hierna volgt een geweldige boodschap voor iedereen die van chocolade houdt. Chocolade is niet alleen hemels lekker, het is ook nog eens goed voor onze hersenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Chocolade is er in alle vormen en smaakcombinaties. Zeker is dat er voor ieder wat wils is. Het oude gezegde ‘Een appel per dag houdt de dokter weg’, is zeker waar. Maar volgens dit nieuw onderzoek is er nog een andere manier om gezond te blijven, en het antwoord is chocolade.

In een nieuwe studie van de Universiteit van L’Aquila in Italië ontdekten onderzoekers dat regelmatig chocolade eten je hersenen beschermt tegen cognitieve aftakeling.

Chocolade zit boordevol antioxidanten en ijzer. Chocolade is een standaard ingrediënt in talrijke desserten en is de favoriet van iedere zoetekauw. Volgens de studie heeft een stof in cacao, met name flavanol, ook een positief effect op lange termijn op onze hersenen.

Flavanol

Flavanol is bevorderlijk voor de concentratie, helpt in het effectief verwerken van informatie en verbetert het geheugen.

In het magazine Frontiers in Nutrition legt auteur Valentina Socci uit: “De regelmatige consumptie van cacao en chocolade kan na verloop van tijd inderdaad voordelige effecten hebben op de cognitieve functies.”

“Het eten van cacao en chocolade kan potentiële neveneffecten hebben”, zegt Socci.

“Deze zijn vooral gelinkt aan de caloriewaarde van chocolade, enkele inherente chemische bestanddelen van de cacaoplant zoals cafeïne en theobromine, en een brede waaier van additieven die we aan chocolade toevoegen zoals suiker of melk.”

Hoeveel chocolade per dag?

Hoewel het dus zeker verstandig is om iedere dag een appeltje te eten, beklemtoont deze studie het belang van een dagelijkse portie chocolade.

“30 gram chocolade per dag eten, of ongeveer 150 of 200 calorieën, heeft zeker verschillende voordelen. Hoewel geen enkel voedsel wonderen verricht, ben ikzelf een grote fan van mezelf iedere dag verwennen met chocolade.”

Dus wees dus niet bang om die reep chocolade naar binnen te smikkelen. En als je de volgende dag een belangrijke proef of taak hebt, iets waarvoor je je hersenen echt nodig hebt, dan kan een stukje donkere chocolade zeker geen kwaad.

Ben jij een chocolade fan? Had jij al eens gehoord van de voordelen van chocolade voor je hersenen?

Tips

Nieuwe studie onthult waarom je nooit alcohol zou mogen drinken op een vliegtuig

Voor veel vakantiegangers is het een vanzelfsprekendheid om de zomer te beginnen met een paar drankjes. Of je nu al in je stoel op het vliegtuig zit of net bent aangekomen op je bestemming, een drankje is vaak onderdeel van het ritueel. Na een paar glaasjes op hoogte in het vliegtuig, lekker achterover leunen en een beetje in een tipsy slaperigheid wegdromen, lijkt de vakantie al begonnen.

Echter, recent onderzoek heeft aangetoond dat dit gebruikelijke vakantiegedrag mogelijk een nadelige invloed kan hebben op je gezondheid. Experts raden nu aan om je drinkgewoonten tijdens je vlucht te heroverwegen.

Het Effect van Alcohol en Lage Cabinedruk

Onderzoekers in Duitsland hebben ontdekt dat de combinatie van alcohol en de lage cabinendruk op hoge hoogte een gevaarlijke mix kan zijn voor je hart. De studie, gepubliceerd op 3 juni in het tijdschrift Thorax, onthult dat wanneer passagiers na een paar drankjes in slaap vallen, hun zuurstofniveaus in het bloed dalen en hun hartslag stijgt.

De studie, uitgevoerd door het Institute of Aerospace Medicine, onderzocht 48 mensen tussen de 18 en 40 jaar over twee nachten om de impact van alcohol op een vlucht te begrijpen. De deelnemers werden in een slaaplaboratorium en een drukkamer getest, waarbij sommigen alcohol consumeerden voordat ze sliepen.

Gezondheidsrisico’s van Alcohol op Hoogte

De bevindingen tonen aan dat alcohol, gecombineerd met de lage cabinendruk, leidt tot een daling van de zuurstofniveaus en een verhoging van de hartslag. Dit wijst op een onderschat gezondheidsrisico dat eenvoudig kan worden vermeden door minder te drinken tijdens de vlucht.

De onderzoekers adviseren om de regels voor alcoholconsumptie aan boord te herzien. De combinatie van lage zuurstofconcentratie op hoge hoogte en alcohol kan de slaapkwaliteit verstoren. Het kan ook het cardiovasculaire systeem belasten en langdurige lage zuurstofniveaus veroorzaken.

Aanbevelingen voor Gezondheidsbewust Reizen

De auteurs van de studie benadrukken dat zelfs jonge en gezonde individuen door alcoholconsumptie onder hypobaire omstandigheden aanzienlijk worden belast. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met bestaande hart- of longziekten.

Dr. Elmenhorst, een van de onderzoekers, geeft aan: “We waren verrast door de sterke effecten. Het is raadzaam om geen alcohol te drinken tijdens een vlucht. De zuurstofverzadiging daalt aanzienlijk tijdens de slaap, wat kan leiden tot verergering van medische aandoeningen.”

Ook al hebben jonge en gezonde vakantiegangers misschien geen ernstige schade aan hun hart, de verhoogde hartslag en verminderde zuurstofverzadiging kunnen bestaande medische aandoeningen verergeren. Het is dus verstandig om alcoholconsumptie tijdens je vlucht te beperken om onnodige risico’s te voorkomen.

Lees verder