-

Tips

Wetenschap bevestigt: lijfgeur partner doet ons veiliger en minder gestrest voelen

Alle mogelijke situaties in het leven, de mensen die we tegenkomen, de plekken die we bezoeken, in het leven heeft alles naast indrukken ook een bepaalde geur. De reuk is een cruciaal zintuig en veel meer dan we soms denken is het gekoppeld aan emoties. Aan een bepaalde geur blijven voor lange tijd positieve of negatieve gedachten verbonden.

Geur speelt ook een belangrijke rol bij de partnerkeuze. Het reukvermogen speelt een belangrijke rol in relaties. De geur draagt bij aan de talrijke factoren die ons voor een bepaalde partner doen kiezen. En dat toont ook dit onderzoek nog maar eens aan.

Lijfgeur

Onderzoekers van de Universiteiten van Brits-Columbia en Harvard besloten uit te vissen hoe geuren de perceptie van een partner kunnen beïnvloeden, en wat de invloed is van geur op onze gemoedstoestand.

Ze onderzochten een groep van 100 personen, zowel mannen als vrouwen. De onderzoekers evalueerden de verschillende effecten die voortvloeien uit de blootstelling van de geur van kleding van een partner, vergeleken met die van een onbekende persoon.

Het resultaat was opmerkelijk. 80 procent van de vrouwen kon het parfum van hun partner op het kledingstuk herkennen. Bij de mannen was dat 50%. Onder hen voelde 43 procent van de vrouwen zich meer ontspannen nadat ze de geur hadden geroken. Bij de mannen voelde 16 procent zich duidelijk minder gestrest.



In situaties van emotionele druk of stress, is het normaal dat mensen troost willen zoeken bij dierbaren of op plekken waar ze zich veilig voelen. De geur van de partner blijkt daarin een belangrijke rol te spelen.

Cortisol

In lastige omstandigheden van stress, zoals bij onvoorziene gebeurtenissen of sollicitatiegesprekken, waren de deelnemers duidelijk opgelucht wanneer ze de geur van de shirts van hun partners roken. Wat is daar dan de oorzaak van? Alles heeft te maken met het niveau van cortisol, het stresshormoon dat na het ruiken van de geur van de partner beduidend lager was.

De nabijheid van onze geliefden brengt dan ook talrijke voordelen met zich. Warmte, contact en vooral geur zijn dingen die ons beter doen voelen. Het helpt ons om moeilijke situaties te overwinnen. Daarnaast stelden de onderzoekers ook vast dat in de ondersteuning van partners eveneens negatieve gewoontes, slaap en voeding een cruciale rol spelen.

Conclusie: Heb je het geluk om een persoon bij je te hebben die echt van je houdt, houdt hem of haar dan dicht bij je. Het komt je psychologisch fysieke welzijn zeker ten goede. En ga je partner nu maar een dikke knuffel geven!

 

Tips

Nieuwe studie onthult waarom je nooit alcohol zou mogen drinken op een vliegtuig

Voor veel vakantiegangers is het een vanzelfsprekendheid om de zomer te beginnen met een paar drankjes. Of je nu al in je stoel op het vliegtuig zit of net bent aangekomen op je bestemming, een drankje is vaak onderdeel van het ritueel. Na een paar glaasjes op hoogte in het vliegtuig, lekker achterover leunen en een beetje in een tipsy slaperigheid wegdromen, lijkt de vakantie al begonnen.

Echter, recent onderzoek heeft aangetoond dat dit gebruikelijke vakantiegedrag mogelijk een nadelige invloed kan hebben op je gezondheid. Experts raden nu aan om je drinkgewoonten tijdens je vlucht te heroverwegen.

Het Effect van Alcohol en Lage Cabinedruk

Onderzoekers in Duitsland hebben ontdekt dat de combinatie van alcohol en de lage cabinendruk op hoge hoogte een gevaarlijke mix kan zijn voor je hart. De studie, gepubliceerd op 3 juni in het tijdschrift Thorax, onthult dat wanneer passagiers na een paar drankjes in slaap vallen, hun zuurstofniveaus in het bloed dalen en hun hartslag stijgt.

De studie, uitgevoerd door het Institute of Aerospace Medicine, onderzocht 48 mensen tussen de 18 en 40 jaar over twee nachten om de impact van alcohol op een vlucht te begrijpen. De deelnemers werden in een slaaplaboratorium en een drukkamer getest, waarbij sommigen alcohol consumeerden voordat ze sliepen.

Gezondheidsrisico’s van Alcohol op Hoogte

De bevindingen tonen aan dat alcohol, gecombineerd met de lage cabinendruk, leidt tot een daling van de zuurstofniveaus en een verhoging van de hartslag. Dit wijst op een onderschat gezondheidsrisico dat eenvoudig kan worden vermeden door minder te drinken tijdens de vlucht.

De onderzoekers adviseren om de regels voor alcoholconsumptie aan boord te herzien. De combinatie van lage zuurstofconcentratie op hoge hoogte en alcohol kan de slaapkwaliteit verstoren. Het kan ook het cardiovasculaire systeem belasten en langdurige lage zuurstofniveaus veroorzaken.

Aanbevelingen voor Gezondheidsbewust Reizen

De auteurs van de studie benadrukken dat zelfs jonge en gezonde individuen door alcoholconsumptie onder hypobaire omstandigheden aanzienlijk worden belast. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met bestaande hart- of longziekten.

Dr. Elmenhorst, een van de onderzoekers, geeft aan: “We waren verrast door de sterke effecten. Het is raadzaam om geen alcohol te drinken tijdens een vlucht. De zuurstofverzadiging daalt aanzienlijk tijdens de slaap, wat kan leiden tot verergering van medische aandoeningen.”

Ook al hebben jonge en gezonde vakantiegangers misschien geen ernstige schade aan hun hart, de verhoogde hartslag en verminderde zuurstofverzadiging kunnen bestaande medische aandoeningen verergeren. Het is dus verstandig om alcoholconsumptie tijdens je vlucht te beperken om onnodige risico’s te voorkomen.

Lees verder