-

Technologie

Stelletjes die samen glaasje drinken zijn gelukkiger

onderzoek: koppels die wijn drinken zijn gelukkiger

Jaar na jaar nemen wetenschappers het menselijk gedrag onder de loep. Zo zijn heel wat onderzoekers geïnteresseerd in de liefde en de reden waarom sommige relaties na enkele jaren op de klippen lopen en andere niet. Een onderzoek in The Journals of Gerontology: Psychological Sciences uit 2016 biedt een bijzonder inzicht. De conclusie van het onderzoek is dat koppels die samen een glaasje drinken, gelukkiger zijn.

Het moet gezegd dat alcoholmisbruik een groot probleem is in onze maatschappij. Om nog maar te zwijgen van de negatieve gevolgen op de gezondheid. Daarom wordt altijd aangeraden om alcohol met mate te drinken.

Wetenschappers voerden een onderzoek uit bij ongeveer 3.000 echtparen. De stelletjes waren minstens 33 jaar getrouwd en minstens vijftig jaar oud. De verrassende conclusie was dat koppels die samen een glaasje drinken, gelukkiger waren dan de stellen waarvan slechts één van beiden drinkt.

Recreatieve activiteiten

Professor Kira Birditt van de Universiteit van Michigan legt uit: “Wij adviseren mensen om niet meer te drinken of de manier waarop ze drinken te wijzigen. We weten niet waarom dit fenomeen zich voordoet, maar het zou kunnen dat koppels die samen meer recreatieve dingen doen, een kwaliteitsvoller huwelijksleven hebben.”

“De studie gaat niet zozeer over de hoeveelheid die ze drinken, maar eerder of ze al of niet drinken”, lichtte ze verder toe. “Stellen waarvan slechts één partner drinkt, zijn meer vatbaar voor huwelijksproblemen.”

De studie hield geen rekening met mensen die problemen hadden met alcohol. “Problematische drinkers zijn een andere zaak. Ze hebben ontwrichtende relaties, met andere personen, ook hun partners”, klinkt het.

Best een verrassend onderzoek, maar dat betekent natuurlijk niet dat je als koppel dan sloten wijn moet gaan drinken om gelukkig te zijn in de liefde! De kern van de zaak is dat je samen een leuke tijd hebt, met of zonder alcohol.

Technologie

Expert legt uit waarom je je telefoon nooit ’s nachts mag laten opladen

Of je nu een iPhone of een Samsung Galaxy hebt, het opladen van je smartphone ’s nachts kan schadelijk zijn voor de batterij. Dit advies geldt voor alle smartphones, ongeacht het merk. Tom Earnshaw legt uit waarom het beter is om deze gewoonte te vermijden en wat je kunt doen om de levensduur van je batterij te verlengen.

De Gevaren van Nachtelijk Opladen

Veel mensen hebben de gewoonte om hun telefoon op te laden terwijl ze slapen. Het lijkt een praktische oplossing: je plugt je telefoon in voordat je naar bed gaat en haalt hem er ’s ochtends weer af. Hoewel dit op het eerste gezicht niet slecht lijkt, kan deze gewoonte op lange termijn schadelijk zijn voor je batterij.

Volgens tech-expert Max Freeman-Mills is het niet ideaal om je telefoon de hele nacht aan de oplader te laten hangen. De meeste smartphones gebruiken lithium-ionbatterijen, en deze batterijen hebben specifieke behoeften om optimaal te presteren. Lithium-ionbatterijen degraderen sneller als ze regelmatig volledig worden opgeladen en vervolgens helemaal leeg raken. In plaats van de batterij tussen bijna leeg en bijna vol te houden, wordt het niet aangeraden om je telefoon de hele nacht op te laden. Dit komt omdat een batterij die voortdurend volledig opgeladen blijft, sneller slijtage vertoont.

Wanneer je je telefoon ’s nachts oplaadt, krijgt de batterij een onnodige boost. Dit betekent dat je telefoon veel langer aan de oplader blijft dan nodig is, wat kan bijdragen aan een snellere afname van de batterijcapaciteit. Het proces waarbij de batterij steeds weer bijgeladen wordt nadat deze 100 procent heeft bereikt, wordt ’trickle charging’ genoemd. Dit kan na verloop van tijd schadelijk zijn voor de batterij, omdat het de batterij constant op een hoog niveau houdt, zelfs wanneer dat niet nodig is.

Hoe Je Je Oplaadgewoonten Kunt Verbeteren

Om de gezondheid van je batterij te behouden, is het beter om je smartphone op andere momenten van de dag op te laden. Moderne smartphones zijn uitgerust met slimme oplaadtechnologieën die het opladen kunnen onderbreken totdat je bijna wakker wordt. Deze technologieën kunnen helpen om de negatieve effecten van nachtelijk opladen te verminderen. Desondanks is het nog steeds een goed idee om je oplaadgewoonten aan te passen.

Probeer bijvoorbeeld je telefoon op te laden tijdens de uren dat je aan het werk bent, in plaats van ’s nachts. Dit kan niet alleen de levensduur van je batterij verlengen, maar ook voorkomen dat je batterij constant op een hoog niveau wordt gehouden.

Daarnaast bieden veel smartphones nu functies om het opladen te reguleren. iPhones hebben bijvoorbeeld een functie die het opladen vertraagt na 80 procent, terwijl Samsung Galaxy-telefoons de mogelijkheid bieden om het opladen te beperken tot 85 procent. Door gebruik te maken van deze functies en je oplader niet ’s nachts te laten staan, kun je bijdragen aan een langere levensduur van je batterij.

Conclusie

Het opladen van je smartphone ’s nachts lijkt misschien een handige gewoonte, maar het kan schadelijk zijn voor je batterij op de lange termijn. Lithium-ionbatterijen hebben baat bij een oplaadgewoonte waarbij ze niet voortdurend volledig opgeladen blijven. Probeer je telefoon op andere momenten van de dag op te laden en maak gebruik van de slimme oplaadtechnologieën die je smartphone biedt. Door deze aanpassingen kun je de levensduur van je batterij verlengen en de algehele gezondheid van je smartphone verbeteren.

Lees verder