-

Economie

Aangiftes tegen rapper Akwasi na dreigement ‘op gezicht trappen’ Zwarte Piet.

De spraakmakende speech van rapper Akwasi tijdens het protest op de Dam krijgt mogelijk juridische gevolgen. Iemand in Amsterdam deed aangifte wegens bedreigingen en de politie bevestigt dat er nog meer aangiftes gepland zijn.

Op de sociale media werd de rapper overspoeld met negatieve reacties en bedreigingen. Akwasi neemt de berichten serieus en overweegt om zelf ook aangifte te gaan doen. Zijn manager zegt dat hij dat voorlopig nog niet gedaan heeft.

‘Verzet, geen geweld’.

Mensen reageerden verbolgen op zijn felle uitspraken over Zwarte Piet. De rapper liet onder meer optekenen: “Op het moment dat ik een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.” Zijn manager legde later uit dat deze woorden moeten gezien worden als een oproep tot verzet en niet tot geweld.

Fictief persoon

De manager liet weten: “Zwarte Piet is een fictief persoon, iemand die niet bestaat en naar Akwasi’s en vele mensen in Nederland, mening niet zou moeten bestaan. Zolang er Nederlanders zijn die zich in Blackface schminken rondom een kinderfeest, voelt dat voor vele Nederlanders als een klap in het gezicht. Aan die emotie heeft Akwasi woorden willen geven in zijn speech.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

hoofd is nog steeds heet maar we hebben het gewoon gedaan! we kunnen écht samenkomen als het moet… en dit moest gewoon gebeuren. I will never forget this day because today, we wrote history. together.. shoutout to you for being one of the more than ten thousand pioneers. we are not our ancestors, we will fuck you up! (prachtig bordje) this is unseen and unheard. we never had something like this in the netherlands. it’s so sad that it had to come to george floyd’s unfortunate and untimely death for us to reach to this but you must all know that we have now reached a point of no return. today I spoke from the heart and without a filter because I was just fed up. you might catch me laughing but wont catch me lacking when it comes to this matter. I said what i said. geen politiek correcte shit and i do not regret anything what i said. i said what i said. it was all real and it was all the truth. give thanks to the organizers. historische dingen. #blacklivesmatter

Een bericht gedeeld door Λ K W Λ S I | ANTONKAREL ?? (@akwasion) op

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder