-

Economie

Dikke en bejaarde mensen ontmoedigd om terrasjes te doen.

Heel wat horecazaken moedigen mensen uit bepaalde risicogroepen aan om hun terrasjes voorlopig links te laten liggen. Het gaat om chronisch zieken, bejaarde en corpulente mensen. Ouderenbond ANBO is niet te spreken over het verkapte toegangsverbod voor senioren.

In Papendrecht liepen de gemoederen de afgelopen dagen hoog op over het beleid van restaurant Willaerts. Het verzoek van de zaak aan de boorden van de Beneden Merwede luidt: “Uiteraard vragen wij gasten behorend tot een risicogroep het bezoek nog even uit te stellen.”

Daarmee baseert de horecazaak zich op de lijst van het RIVM. Naast mensen ouder dan zeventig jaar en chronisch zieken, worden ook suikerpatiënten en mensen met een BMI hoger dan veertig als een risicogroep beschouwd.

Woedende ouderen

Op de sociale media wordt alvast woedend gereageerd en sommige bejaarden roepen zelfs op tot een boycot van het populaire restaurant. Andere horecazaken hanteren overigens een gelijkaardig beleid.

Liane den Haan van ANBO is niet te spreken over het verkapte verbod: “Dit is niet de bedoeling en mag absoluut niet. Ik vind het onvoorstelbaar en onacceptabel dat horecagelegenheden op deze manier ouderen uitsluiten van een gezellig bezoek aan een terras of een restaurant.”

Geen totaalverbod

Er geldt echter geen algemeen toegangsverbod voor ouderen of chronisch zieken. Wel wordt er aangemaand tot voorzichtigheid. Het advies van overheidswege is: “Het kan verstandiger zijn om voorlopig zoveel mogelijk thuis te blijven.”

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder