Economie
Enorme bidsprinkhaan peuzelt hersenen van Aziatische hoornaar op.
Dit is pure horror!

Bidden kan ons misschien toch redden van de reuzenhorzels. Een weinig onsmakelijk video toont hoe een gigantische Aziatische hoornaar dan toch zijn gelijke vindt in de vorm van een reusachtige bidsprinkhaan.
Het filmpje begint met de bidsprinkhaan die stilzit en de horzel met zijn vijf ogen geduldig aanstaart. De Aziatische hoornaar kan tot 5 centimeter lang worden en is in Japan verantwoordelijk voor 50 doden per jaar. Onlangs werd het insect ook in de Verenigde Staten gespot.
Sprinkhaan versus Aziatische hoornaar
Plotseling springt de sprinkhaan met zijn lange poten naar de horzel en lijkt hem in een soort houtgreep te nemen. De horzel maakt echter geen schijn van kans en probeert krampachtig zijn hoofd te draaien om aan zijn lot te ontsnappen.
Dan begint de langpotige vleeseter gulzig in te pikken op het hoofd van de hoornaar en peuzelt zijn hersenen op.
Een Twitteraar merkte op: “Bedankt voor deze nachtmerrie.” De ietwat onsmakelijk video ging meteen viraal en werd ondertussen meer dan 16.000 keer bekeken.
De Aziatische hoornaar zorgde onlangs voor heel wat onrust in de Verenigde Staten nadat het insect werd opgemerkt in de Amerikaanse staat Washington.
Video’s tonen hoe verwoestend hun steek is en ze kunnen gemakkelijk grotere dieren zoals muizen doden. Maar voor vele dieren zijn ook bidsprinkhanen een grote bedreiging. Ze eten met het grootste gemak motten, kevers, maar ook kikkers, hagedissen, slangen en zelfs vogels op.
Ze doen zich eveneens te goed aan hun eigen soort. Volgens National Geographic eten de volwassen vrouwtjes de mannetjes na, en zelfs tijdens het paren, op.
Praying Mantis > Murder Hornet pic.twitter.com/IJf3NWudEQ
— Alisha ??✌️? (@captrwrpnts) May 7, 2020

Economie
Oud-VVD-leider Hans Wiegel (83) heen gegaan

Hans Wiegel, een markant figuur binnen de Nederlandse politiek, is op 83-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft het nieuws bevestigd en laat weten met trots terug te kijken op wat hij voor Nederland heeft betekend. Wiegel was jarenlang een toonaangevende persoonlijkheid binnen de politieke arena en werd door velen gezien als een van de meest invloedrijke liberale stemmen van zijn generatie.
Een loopbaan van betekenis
Wiegel begon zijn politieke carrière al op jonge leeftijd en groeide uit tot partijleider van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Hij stond bekend om zijn scherpe debatstijl, toegankelijke communicatie en strategisch inzicht. Tijdens het kabinet-Van Agt I (1977-1981) bekleedde hij de functie van vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, waarmee hij een belangrijke rol speelde in het landsbestuur.
Na zijn tijd in Den Haag zette hij zijn loopbaan voort als Commissaris van de Koningin in Friesland. In deze functie bleef hij zich inzetten voor de publieke zaak en wist hij ook op regionaal niveau brede waardering te oogsten.
Betrokken tot op hoge leeftijd
Hoewel Hans Wiegel zich later formeel terugtrok uit de actieve politiek, bleef hij in de publieke belangstelling staan. Regelmatig deelde hij zijn visie op maatschappelijke ontwikkelingen en werd hij geraadpleegd voor zijn ervaring en politieke kennis. Zijn analyses werden gewaardeerd om hun helderheid, nuance en historische perspectief.
Wiegel bleef een herkenbare stem in het Nederlandse debat en genoot brede bekendheid bij jong en oud. Zijn aanwezigheid in media, talkshows en kranten onderstreepte zijn blijvende betrokkenheid bij het publieke leven.
Einde van een tijdperk
Met het overlijden van Hans Wiegel verliest Nederland een politieke figuur die decennialang een stempel heeft gedrukt op het landsbestuur. Zijn nalatenschap wordt gekenmerkt door visie, overtuiging en een scherp gevoel voor politieke verhoudingen. De familie van Wiegel heeft laten weten dat zij trots zijn op wie hij was, zowel als politicus als als persoon.
Zijn overlijden markeert het einde van een periode waarin persoonlijke stijl en overtuiging hand in hand gingen met bestuurlijke verantwoordelijkheid. De herinnering aan zijn bijdragen blijft voortleven in de Nederlandse politieke geschiedenis.