Algemeen
Het wordt een hels hete zomer: ´Nederland wordt een levende grilplaat´

Heb jij begin mei ook al je ventilator uit de kast gehaald en direct op standje turbo gezet? Je bent niet de enige. Terwijl we vroeger hoopvol naar juni keken in de hoop op wat zeldzaam strandweer, lijkt het tegenwoordig alsof we collectief in een sauna leven. En volgens meteorologen is het einde nog lang niet in zicht. Deze zomer wordt heet. Niet zomaar heet, maar historisch, recordbrekend en zinderend.
Het begon allemaal onschuldig
Zoals elk hitteverhaal begon ook dit met een paar onschuldige zonnestralen. Begin mei leek het nog een aangename lente te worden. Maar toen kwam 2 mei – en BAM: de warmste 2 mei ooit gemeten in Nederland. De thermometer tikte bijna 28 graden aan. Dit terwijl de meeste mensen hun winterjas pas net hadden opgeborgen. Het weerbericht probeerde het nog te sussen met termen als “ongewoon warm voor de tijd van het jaar”. Maar wat heet ongewoon? Het voelde meer als een föhn op je gezicht met een snufje woestijnwind.
De vooruitzichten? Hitte, droogte en windstilte
Als we de voorspellingen mogen geloven, wordt het een zomer om U tegen te zeggen – of liever gezegd: om AU tegen te zeggen. Meteorologen verwachten een bloedhete periode met nauwelijks regen en geen wind om je te verlossen van de verzengende hitte. De parasol is je enige vriend, en zelfs die biedt op sommige dagen slechts psychologische troost.
De Noordzee warmt op
Zelfs de normaal verfrissende Noordzee blijkt niet langer te vertrouwen. Het zeewater is inmiddels twee graden warmer dan het seizoensgemiddelde. Dat klinkt misschien prettig voor een duik, maar het betekent ook dat de zeelucht haar verkoelende werking verliest. Wat eens een koele bries was, is nu niet meer dan een warme adem in je nek. Alsof Moeder Natuur haar eigen spa-dag heeft uitgeroepen – zonder ons medeweten.
Records sneuvelen links en rechts
Wie zich graag vergaapt aan weerstatistieken, heeft een topzomer in het vooruitzicht. Sinds het jaar 2000 zijn maar liefst 21 van de 25 zomers warmer dan gemiddeld geweest. Twee zomers waren ‘gemiddeld’ en slechts twee vielen in de categorie ‘koel’. Weet je nog hoe dat voelde, een koude zomer? Waarschijnlijk niet. Het lijkt inmiddels op een sprookje dat je grootouders vertelden.
Symbolische regen in aantocht
Voor de optimisten die nog trouw Buienradar openen: ja, er staan wat buien op de planning. Maar verwacht geen verkoelende plensbuien of daverende onweersfronten. Wat er valt is vaak niet meer dan een miezerige nevel – meer geschikt om je zonnebril mee schoon te vegen dan je tuin te redden van uitdroging. Het is alsof het weer zich ervan bewust is dat we smeken om regen, maar besluit slechts een paar druppels te geven, voor de vorm.
Zaterdag weer bakken
De temperaturen blijven gestaag stijgen. Zaterdag wordt het alweer 27 graden, en de week erna lijken we gevangen in een tropisch patroon. Iedere dag opnieuw schroeit de zon genadeloos op je huid. Wie een airco heeft, is de koning. Wie hem niet heeft, overweegt wellicht een nachtje kamperen in het koelvak van de supermarkt.
Voorraadbeheer: zomereditie
Wie deze zomer goed voorbereid wil doorkomen, doet er verstandig aan om nu al in te slaan. Waterijsjes in bulk, opblaasbadjes voor elke gezinslid, ventilatoren, verkoelende sprays en handdoeken in de vriezer zijn geen luxe, maar pure noodzaak. De zomer van 2025 lijkt een kwestie van overleven in plaats van genieten.
De traditionele zomer is verleden tijd
Het lijkt er steeds meer op dat de ‘Hollandse zomer’ – met haar afwisseling van zon, wolken, buien en af en toe een jas – definitief verleden tijd is. We hebben haar ingeruild voor iets dat meer weg heeft van een grilplaat onder een vergrootglas. De charme van het wisselvallige weer heeft plaatsgemaakt voor onverbiddelijke hittegolven.
Tijd voor nieuwe gewoontes?
Misschien is het tijd om onze zomerroutines aan te passen. Siësta’s, schaduwrijke oases in de tuin, lichte maaltijden en koude voetenbadjes worden het nieuwe normaal. Want als deze zomer laat zien wat ons de komende jaren te wachten staat, dan wordt het tijd om te wennen aan de warmte. En snel een plekje te zoeken in de schaduw.

Algemeen
Uit De Schulden-kijkers gaan helemaal los en zeggen nu allemaal hetzelfde

Laatste aflevering Uit de Schulden stuit op kritiek: ‘Is dit nu de boodschap die je wilt uitdragen?’
De slotaflevering van het RTL-programma Uit de Schulden heeft voor gemengde reacties gezorgd. Waar sommige kijkers geraakt werden door de persoonlijke verhalen en afsluitende gesprekken van de deelnemers, klonk er op sociale media ook stevige kritiek – met name op het verhaal van deelneemster Wilma. Haar keuze om zich op een carrière als vlogger te storten, roept vragen op bij kijkers én mediakenners.
Afsluiten in stijl
In de laatste aflevering van het seizoen worden vijf huishoudens gevolgd die wekenlang hulp hebben gekregen bij het aanpakken van hun financiële situatie. De serie wordt afgesloten met een positieve noot: alle deelnemers krijgen een make-over en een professionele fotoshoot, om hen een nieuwe start te geven – uiterlijk én innerlijk.
Het is een moment van terugblikken, maar ook van vooruitkijken. Voor veel deelnemers was het traject intens en emotioneel, met soms schrijnende schulden en uitzichtloze situaties. Dat er nu iets van licht aan het einde van de tunnel is, geeft hoop. Maar niet alles werd met gejuich ontvangen.
Wilma in de spotlights
De meeste aandacht gaat deze aflevering naar Wilma, een vrouw die openhartig vertelt over haar deelname aan het programma én over haar toekomstplannen. Ze zit momenteel in de wettelijke schuldsanering (Wsnp), en heeft – naar eigen zeggen – haar leven weer enigszins op de rit. Over anderhalf jaar zou ze schuldenvrij moeten zijn.
Tijdens de aflevering vertelt Wilma dat ze zich volledig richt op ‘vloggen’. Het programma haakt hierop in en nodigt een professionele influencer uit om haar advies en tips te geven over hoe ze haar online aanwezigheid kan verbeteren. Ze krijgt onder meer uitleg over cameragebruik, contentplanning en volgersgroei.
Hoewel het segment bedoeld lijkt als positieve stimulans voor persoonlijke groei, leidt het bij veel kijkers tot verbazing en zelfs frustratie.
“Is schuldsanering nu een feestje?”
Op sociale media wordt de keuze om Wilma’s vlogs centraal te stellen stevig bekritiseerd. Veel kijkers uiten hun onbegrip over het feit dat er geen concretere stap richting duurzaam werk wordt gezet.
Een veelgelezen reactie op X (voorheen Twitter):
“Wat een gemiste kans dat ze deze mensen niet aan een échte baan helpen. Dit voelt als een sprookje verkopen, in plaats van realistische hulp.”
Een ander merkt op:
“Ik irriteer me mateloos aan hoe de schuldsanering wordt neergezet als een soort beloning. Alsof dit het einddoel is, in plaats van een moeilijke weg met verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen.”
Ook het idee dat Wilma op termijn van vloggen zou kunnen leven, wordt door sommigen met scepsis bekeken. Er wordt gewezen op het feit dat een succesvolle online carrière uitzonderlijk is, en slechts voor weinigen weggelegd.
Ik irriteer me mateloos aan het feit dat in #uitdeschulden De WSNP (Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen) als een soort feestje gebracht wordt. Zo van huppa daar kom je zo even in joh
— Veerle (@Veertje87) June 24, 2025
Wat een gemiste kans dat ze deze mensen niet aan/naar een duurzame echte baan helpen. #UitDeSchulden pic.twitter.com/ORFoFNQJ70
— Ragna Post (@Ragnapost) June 24, 2025
Persoonlijke verhalen versus publieke opinie
Toch valt er ook begrip te bespeuren. Verschillende kijkers geven aan dat Wilma oprecht overkomt, en dat haar enthousiasme wellicht voortkomt uit hernieuwde hoop na jaren van financiële zorgen. Een kleine groep fans noemt haar plannen “moedig” en “creatief”.
Een reactie op Instagram:
“We kunnen ook gewoon blij zijn dat ze iets gevonden heeft waar ze blij van wordt. Laat haar tenminste proberen haar weg te vinden in plaats van haar meteen af te branden.”
Maar die stemmen vormen een minderheid. De algemene teneur is kritisch, vooral over de boodschap die de aflevering – volgens kijkers – onbedoeld uitstraalt. In plaats van een voorbeeld te stellen van structureel herstel en herintreding op de arbeidsmarkt, lijkt de aflevering het beeld te schetsen dat online zichtbaarheid voldoende is om een nieuw leven op te bouwen.
Juichen omdat iemand in de schuldsanering gaat. Ergens gaat er toch iets mis. En blijft krom dat na 1.5 jaar alle schulden weg zijn. Ik heb gewoon alles zelf afbetaald. Ik lijk wel gek #uitdeschulden
— Linda van der Ende (@lin1975) June 24, 2025
Tina Nijkamp: “RTL moet zich schamen”
De kritiek bleef niet beperkt tot het publiek. Ook oud-zenderbaas en televisiekenner Tina Nijkamp uitte haar zorgen in duidelijke bewoordingen. Op haar socialmediakanaal schreef zij:
“Waarom zou John Williams de wijsheid in pacht hebben om mensen met zware financiële en psychische problemen op camera te begeleiden?”
“Is hij afgestudeerd psycholoog? Heeft hij schulddienstverlening gestudeerd? Waarom RTL dit programma heeft uitgezonden is mij een raadsel.”