Algemeen
Britse vrouw zwijgt niet meer: ”Dit hebben mijn broer en zijn echtgenote gedaan met Madeleine McCann”

Nieuwe wending in zaak-Madeleine McCann: “Mijn broer weet meer dan hij zegt”
Ruim achttien jaar na de verdwijning van Madeleine McCann blijft de zaak wereldwijd mensen bezighouden. Het Britse meisje verdween in mei 2007 uit een vakantieappartement in Praia da Luz, Portugal, en is sindsdien nooit teruggevonden. Tot op de dag van vandaag blijven theorieën, getuigenissen en mogelijke aanwijzingen opduiken — zo ook deze week.
Een Portugese nieuwssite, Correio da Manhã, meldt dat in 2018 een vrouw naar de p0litie zou zijn gestapt met een opvallende beschuldiging: haar eigen broer zou mogelijk betrokken zijn bij de verdwijning van Madeleine.
Deze nieuwe informatie, hoe onduidelijk ook, zorgt opnieuw voor vragen en aandacht rond een van de meest besproken vermissingszaken van deze eeuw.
Een vermissing die de wereld schokte
De verdwijning van Madeleine McCann gebeurde op 3 mei 2007, toen ze samen met haar ouders en haar jongere broer en zus op vakantie was in Portugal. Terwijl haar ouders die avond dineerden in een nabijgelegen tapasrestaurant, verdween de toen driejarige Madeleine uit haar bedje. De paniek en verwarring die volgden, groeiden al snel uit tot een wereldwijde zoekt0cht.
Ondanks grootschalige z0ekacties, internationale aandacht en tientallen theorieën over wat er zou zijn gebeurd, is Madeleine nooit teruggevonden. De zaak is jarenlang onderzocht door zowel Portugese als Britse autoriteiten, maar tot op heden ontbreekt elk concreet spoor.
Een familiebreuk als sleutel?
Volgens Correio da Manhã zou een vrouw in 2018 contact hebben opgenomen met de p0litie in Portugal. Ze gaf aan dat ze het vermoeden had dat haar broer iets te maken had met de verdwijning van Madeleine. Deze man, een Britse staatsburger die destijds in Portugal woonde, zou samen met zijn Duitse partner op dat moment regelmatig overmatig alcohol gebruiken.
Wat de zaak opvallend maakt, is de bewering dat de Duitse vrouw per ongeluk Madeleine zou hebben aangereden, mogelijk op de avond van haar verdwijning. In paniek zou ze haar man hebben ingeschakeld om het incident te verdoezelen. De tipgever — de zus van de Britse man — vermoedt dat het stel daarna het lichaam van het meisje zou hebben verborgen, mogelijk zelfs in zee.
Hoewel deze beweringen tot dusver niet zijn bevestigd door de p0litie, grijpen media het verhaal aan als mogelijk nieuw hoofdstuk in het onderzoek.
“Waarom heb je haar hierheen gebracht?”
Het verhaal wordt extra gevoed door getuigenverklaringen van een buurvrouw, die op de avond van de verdwijning ‘heftige ruzie’ zou hebben gehoord in de woning van het koppel. Volgens haar zou de man boos hebben uitgeroepen: “Waarom heb je haar hierheen gebracht?” Die zin, zo wordt gesuggereerd, zou kunnen wijzen op het onverwacht verschijnen van Madeleine in de buurt van hun woning — mogelijk ten gevolge van een aanrijding of ongeluk.
De getuige zegt dat het stel vaker ruzie had en regelmatig onder invloed van alcohol verkeerde. Ook zouden zij in de periode rond de verdwijning van Madeleine in de buurt van Praia da Luz zijn gesignaleerd.
Poging tot undercoveractie
Na de tip in 2018 zouden Britse autoriteiten hebben verzocht om een undercoveroperatie. De bedoeling was om via een speciaal opgeleide p0litiemedewerker het vertrouwen van de vrouw te winnen, in de hoop dat zij ooit alsnog iets zou opbiechten. De rechter gaf echter geen toestemming voor de operatie.
In plaats daarvan werd het onderzoek geconcentreerd op een andere verdachte: Christian Brückner, een Duitse man die al langer in verband wordt gebracht met de verdwijning. Brückner, die vastzit voor andere misdrijven, is officieel aangemerkt als verdachte in de zaak-McCann. Zijn betrokkenheid is echter nooit sluitend bewezen.
Het gevolg is dat andere theorieën — zoals de tip van de zus — destijds niet verder zijn uitgezocht.
Geen officiële reactie
Tot nu toe hebben Britse en Portugese p0litieautoriteiten niet officieel gereageerd op de recente berichten. Britse media, waaronder de Daily Mail, berichten er uitgebreid over, maar benadrukken tegelijkertijd dat het hier om onbevestigde informatie gaat.
Voor de ouders van Madeleine, Kate en Gerry McCann, moeten dit soort berichten telkens weer pijnlijk zijn. Sinds de verdwijning van hun dochter leven zij tussen hoop en onzekerheid. Regelmatig spreken zij de wens uit dat iemand, ergens, de waarheid ooit naar buiten zal brengen. Elk nieuw stukje informatie wordt door hen met respect behandeld, zolang het tot duidelijkheid kan leiden.
Grote vragen blijven
De nieuwe wending roept veel vragen op:
-
Waarom kwam deze vrouw pas elf jaar na de verdwijning naar de p0litie?
-
Waarom werd de tip niet volledig onderzocht?
-
Wat is er waar van de beschuldigingen en de buurvrouwgetuigenis?
Het toont nogmaals hoe complex en gelaagd de zaak is. Er zijn verschillende lijnen onderzocht — en soms weer losgelaten — en er blijven getuigen opstaan met verhalen die moeilijk te verifiëren zijn.
Geen sensatie, maar rechtvaardigheid
Hoewel media de neiging hebben om bij elk nieuw gerucht groot uit te pakken, is voorzichtigheid geboden. De zaak-McCann raakt nog altijd een gevoelig maatschappelijk punt: het lot van een kind dat verdween onder mysterieuze omstandigheden, zonder dat iemand weet wat er is gebeurd.
Voor de familie is elke speculatie beladen. Het gaat niet om sensatie, maar om het vinden van antwoorden. Elke nieuwe tip of verklaring moet dus zorgvuldig en met empathie worden behandeld — niet alleen uit respect voor de ouders, maar ook voor de herinnering aan Madeleine zelf.
Een zaak die blijft leven
Wat de waarheid ook is: de zaak rond Madeleine McCann blijft de wereld in haar greep houden. Niet alleen vanwege het mysterie, maar ook vanwege de enorme inzet van media, p0litie en het publiek over de hele wereld. Dat de zaak na al die jaren nog steeds onderwerp van gesprek is, laat zien hoe diep deze verdwijning zich in het collectieve geheugen heeft genesteld.
De hoop op duidelijkheid — en mogelijk gerechtigheid — is nog steeds niet verdwenen. Maar zoals zo vaak in dit dossier, lijkt ook deze nieuwe wending meer vragen dan antwoorden op te roepen.
Shocking new Madeleine McCann claim that British man and his 'drunk' German wife ran the child over then dumped the body at sea emerges in Portuguese media report | Daily Mail Online https://t.co/rPrSelA8Qg
— nick pisa (@NickPisa) June 6, 2025

Algemeen
Uit De Schulden-kijkers gaan helemaal los en zeggen nu allemaal hetzelfde

Laatste aflevering Uit de Schulden stuit op kritiek: ‘Is dit nu de boodschap die je wilt uitdragen?’
De slotaflevering van het RTL-programma Uit de Schulden heeft voor gemengde reacties gezorgd. Waar sommige kijkers geraakt werden door de persoonlijke verhalen en afsluitende gesprekken van de deelnemers, klonk er op sociale media ook stevige kritiek – met name op het verhaal van deelneemster Wilma. Haar keuze om zich op een carrière als vlogger te storten, roept vragen op bij kijkers én mediakenners.
Afsluiten in stijl
In de laatste aflevering van het seizoen worden vijf huishoudens gevolgd die wekenlang hulp hebben gekregen bij het aanpakken van hun financiële situatie. De serie wordt afgesloten met een positieve noot: alle deelnemers krijgen een make-over en een professionele fotoshoot, om hen een nieuwe start te geven – uiterlijk én innerlijk.
Het is een moment van terugblikken, maar ook van vooruitkijken. Voor veel deelnemers was het traject intens en emotioneel, met soms schrijnende schulden en uitzichtloze situaties. Dat er nu iets van licht aan het einde van de tunnel is, geeft hoop. Maar niet alles werd met gejuich ontvangen.
Wilma in de spotlights
De meeste aandacht gaat deze aflevering naar Wilma, een vrouw die openhartig vertelt over haar deelname aan het programma én over haar toekomstplannen. Ze zit momenteel in de wettelijke schuldsanering (Wsnp), en heeft – naar eigen zeggen – haar leven weer enigszins op de rit. Over anderhalf jaar zou ze schuldenvrij moeten zijn.
Tijdens de aflevering vertelt Wilma dat ze zich volledig richt op ‘vloggen’. Het programma haakt hierop in en nodigt een professionele influencer uit om haar advies en tips te geven over hoe ze haar online aanwezigheid kan verbeteren. Ze krijgt onder meer uitleg over cameragebruik, contentplanning en volgersgroei.
Hoewel het segment bedoeld lijkt als positieve stimulans voor persoonlijke groei, leidt het bij veel kijkers tot verbazing en zelfs frustratie.
“Is schuldsanering nu een feestje?”
Op sociale media wordt de keuze om Wilma’s vlogs centraal te stellen stevig bekritiseerd. Veel kijkers uiten hun onbegrip over het feit dat er geen concretere stap richting duurzaam werk wordt gezet.
Een veelgelezen reactie op X (voorheen Twitter):
“Wat een gemiste kans dat ze deze mensen niet aan een échte baan helpen. Dit voelt als een sprookje verkopen, in plaats van realistische hulp.”
Een ander merkt op:
“Ik irriteer me mateloos aan hoe de schuldsanering wordt neergezet als een soort beloning. Alsof dit het einddoel is, in plaats van een moeilijke weg met verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen.”
Ook het idee dat Wilma op termijn van vloggen zou kunnen leven, wordt door sommigen met scepsis bekeken. Er wordt gewezen op het feit dat een succesvolle online carrière uitzonderlijk is, en slechts voor weinigen weggelegd.
Ik irriteer me mateloos aan het feit dat in #uitdeschulden De WSNP (Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen) als een soort feestje gebracht wordt. Zo van huppa daar kom je zo even in joh
— Veerle (@Veertje87) June 24, 2025
Wat een gemiste kans dat ze deze mensen niet aan/naar een duurzame echte baan helpen. #UitDeSchulden pic.twitter.com/ORFoFNQJ70
— Ragna Post (@Ragnapost) June 24, 2025
Persoonlijke verhalen versus publieke opinie
Toch valt er ook begrip te bespeuren. Verschillende kijkers geven aan dat Wilma oprecht overkomt, en dat haar enthousiasme wellicht voortkomt uit hernieuwde hoop na jaren van financiële zorgen. Een kleine groep fans noemt haar plannen “moedig” en “creatief”.
Een reactie op Instagram:
“We kunnen ook gewoon blij zijn dat ze iets gevonden heeft waar ze blij van wordt. Laat haar tenminste proberen haar weg te vinden in plaats van haar meteen af te branden.”
Maar die stemmen vormen een minderheid. De algemene teneur is kritisch, vooral over de boodschap die de aflevering – volgens kijkers – onbedoeld uitstraalt. In plaats van een voorbeeld te stellen van structureel herstel en herintreding op de arbeidsmarkt, lijkt de aflevering het beeld te schetsen dat online zichtbaarheid voldoende is om een nieuw leven op te bouwen.
Juichen omdat iemand in de schuldsanering gaat. Ergens gaat er toch iets mis. En blijft krom dat na 1.5 jaar alle schulden weg zijn. Ik heb gewoon alles zelf afbetaald. Ik lijk wel gek #uitdeschulden
— Linda van der Ende (@lin1975) June 24, 2025
Tina Nijkamp: “RTL moet zich schamen”
De kritiek bleef niet beperkt tot het publiek. Ook oud-zenderbaas en televisiekenner Tina Nijkamp uitte haar zorgen in duidelijke bewoordingen. Op haar socialmediakanaal schreef zij:
“Waarom zou John Williams de wijsheid in pacht hebben om mensen met zware financiële en psychische problemen op camera te begeleiden?”
“Is hij afgestudeerd psycholoog? Heeft hij schulddienstverlening gestudeerd? Waarom RTL dit programma heeft uitgezonden is mij een raadsel.”