Economie
Winter Vol Liefde-deelnemer op heterdaad betrapt op stelen: ´Is niet de eerste keer´

De rust in het Limburgse Kelpen-Oler is plots verstoord door een rel rondom Michiel, een deelnemer aan Winter Vol Liefde 2024. Beelden waarin hij ogenschijnlijk groente, fruit en wisselgeld meeneemt bij een zelfbedieningskraam, hebben voor opschudding gezorgd. De reputatie van Michiel – ooit gezien als een wat klunzige maar sympathieke vrijgezel – brokkelt in rap tempo af.
Beelden zorgen voor woede en verontwaardiging
De video, gedeeld door juicekanaal Reality_fbi, laat een man zien die opvallend veel producten meeneemt en daarbij ook in het geldblikje grijpt. Hoewel het gezicht niet volledig zichtbaar is, twijfelt de lokale gemeenschap er niet aan: dit is Michiel. Kraambeheerder Carla bevestigde het later zelf. “Hij is hier al vaker geweest, en het patroon is steeds hetzelfde,” vertelt ze.
Vertrouwenseconomie onder druk
Carla staat in Kelpen-Oler bekend als iemand die haar zelfgekweekte groenten gratis langs de weg aanbiedt, met een bakje voor vrijwillige bijdragen. “99% van de mensen is eerlijk,” zegt ze. Maar het gedrag van Michiel brengt die vertrouwenseconomie in gevaar. Het roept vragen op over hoe houdbaar zo’n systeem is wanneer het vertrouwen wordt beschaamd.
Oude verhalen komen boven water
Na het uitlekken van de video meldden zich meerdere mensen met vergelijkbare ervaringen. Een oud-caissière uit Weert beweert dat Michiel eerder is betrapt op het meenemen van vlees en kaas zonder te betalen. Ook zouden oud-collega’s en leerlingen zijn sluwe gedrag herkennen. Hoewel deze verhalen nog niet officieel zijn bevestigd, versterken ze het negatieve beeld dat nu ontstaat.
Van Zweden naar schandaal
Michiel deed in 2024 mee aan Winter Vol Liefde, waar hij afreisde naar Zweden voor een ontmoeting met Jan. Die klikte niet, en het avontuur strandde snel. Toch kreeg Michiel door het programma landelijke bekendheid. Nu wordt die bekendheid tegen hem gebruikt: hij wordt op sociale media spottend “groenteboef” genoemd, en zijn gedrag wordt fel veroordeeld.
Gemeenschap laat van zich horen
De inwoners van Kelpen-Oler zijn niet stil gebleven. Carla krijgt steunbetuigingen van buurtbewoners die haar actie prijzen. Velen roepen Michiel op om verantwoordelijkheid te nemen en zich publiekelijk te verontschuldigen. Tot op heden heeft hij dat niet gedaan, en ook juridische stappen zijn nog niet aangekondigd.
Blijvende reputatieschade
Voor Michiel betekent deze ophef een fikse klap voor zijn imago. Zijn deelname aan Winter Vol Liefde gaf hem even een podium, maar dat lijkt nu volledig verdampt. De beschuldigingen van herhaald diefstal blijven hangen, mede door het beeldmateriaal dat breed gedeeld wordt op sociale media en juicekanalen.
De nasleep: excuses of vergetelheid?
Of Michiel publiekelijk zal reageren, blijft de vraag. Zijn naam is in korte tijd veranderd van reality-tv-deelnemer tot middelpunt van een dorpsschandaal. Mocht hij zijn imago willen herstellen, dan zal dat moeten beginnen met erkenning en openheid. Anders dreigt zijn televisieavontuur slechts herinnerd te worden als de opmaat naar reputatieschade.

Economie
Weduwe Jonnie Boer vindt opnieuw kracht na overlijden man: ´Heb belangrijke beslissing genomen´

Na het overlijden van topchef Jonnie Boer op 23 april is alles anders in De Librije. Toch gaan de deuren weer open. Niet uit gemak, maar uit liefde. Thérèse Boer, zijn levenspartner en drijvende kracht achter het driesterrenrestaurant, kiest ervoor om samen met hun kinderen en chef Nelson Tanate de draad weer op te pakken.
Verdriet en kracht hand in hand
Tijdens een emotioneel gesprek bij Eva Jinek vertelde Thérèse openhartig over haar terugkeer in het restaurant. Ze beschreef hoe moeilijk die eerste avond was, maar ook hoe ze Jonnie’s aanwezigheid voelde. “Ik was zenuwachtig, maar ik voelde hem bij mij.” De keuze om door te gaan, kwam recht uit het hart. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor Jonnie en de gasten die hij zo graag ontving.
Stap voor stap terug naar het leven
In plaats van meteen weer volop te draaien, kiest Thérèse voor een voorzichtige aanpak. Alles tegelijk doen zou te veel zijn. Door weer aan het werk te gaan, vindt ze houvast. Het restaurant geeft structuur, en dat helpt om de pijn van het verlies draaglijker te maken. Vooral de ochtenden zijn zwaar. “We waren 35 jaar samen. Ik ben misschien drie nachten zonder hem geweest.”
Een afscheid vol symboliek
Na Jonnie’s overlijden verbleef de familie nog enkele dagen op Bonaire, in stilte en zonder mediadruk. Die rust gaf hen de ruimte om in eigen tempo afscheid te nemen. De uitvaart in Zwolle was allesbehalve standaard. De kist was versierd met symbolen uit zijn leven: het Harley Davidson-logo, het rugnummer van Johan Cruijff en het woord ‘Kunukero’. De stoet werd begeleid door motoren en Porsches en reed langs Jonnie’s geliefde zaken.
Een familie met een missie
Aan tafel bij Jinek spraken ook de kinderen, Jimmie en Isabelle. Ze straalden kracht en nuchterheid uit. Jimmie wil zijn vader trots maken, ook al is het zwaar. Isabelle hield het eenvoudig: “Die poespas hoefde voor hem niet.” De liefde voor hun vader en het vak is duidelijk. Door samen De Librije voort te zetten, zetten ze zijn levenswerk voort.
Jonnie’s geest blijft voelbaar
De band tussen werk en privé was bij Jonnie en Thérèse altijd hecht. Of ze nu samen op pad waren of in de keuken stonden, ze vormden één geheel. Dat maakt het gemis extra schrijnend, maar ook de motivatie sterker. Hun herinneringen zijn levendig en vormen de motor om door te gaan.
De Librije als levend eerbetoon
De Librije draagt sinds 2004 drie Michelinsterren en is daarmee een unicum in Nederland. Jonnie’s invloed is in alles voelbaar: van het menu tot de sfeer. Nu Thérèse, Jimmie, Isabelle en chef Nelson de leiding overnemen, blijft zijn geest voortleven. Niet in stilte, maar met passie en vuur.
Kracht in kwetsbaarheid
Wat deze nieuwe fase zo bijzonder maakt, is de kwetsbaarheid waarmee die wordt gedragen. Het verlies van Jonnie wordt niet weggestopt, maar juist gedeeld. Die openheid en toewijding zorgen ervoor dat De Librije niet alleen over culinaire topkwaliteit gaat, maar ook over menselijkheid en liefde.