-

Economie

Weduwe Jonnie Boer vindt opnieuw kracht na overlijden man: ´Heb belangrijke beslissing genomen´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Na het overlijden van topchef Jonnie Boer op 23 april is alles anders in De Librije. Toch gaan de deuren weer open. Niet uit gemak, maar uit liefde. Thérèse Boer, zijn levenspartner en drijvende kracht achter het driesterrenrestaurant, kiest ervoor om samen met hun kinderen en chef Nelson Tanate de draad weer op te pakken.

Verdriet en kracht hand in hand

Tijdens een emotioneel gesprek bij Eva Jinek vertelde Thérèse openhartig over haar terugkeer in het restaurant. Ze beschreef hoe moeilijk die eerste avond was, maar ook hoe ze Jonnie’s aanwezigheid voelde. “Ik was zenuwachtig, maar ik voelde hem bij mij.” De keuze om door te gaan, kwam recht uit het hart. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor Jonnie en de gasten die hij zo graag ontving.

Stap voor stap terug naar het leven

In plaats van meteen weer volop te draaien, kiest Thérèse voor een voorzichtige aanpak. Alles tegelijk doen zou te veel zijn. Door weer aan het werk te gaan, vindt ze houvast. Het restaurant geeft structuur, en dat helpt om de pijn van het verlies draaglijker te maken. Vooral de ochtenden zijn zwaar. “We waren 35 jaar samen. Ik ben misschien drie nachten zonder hem geweest.”

Een afscheid vol symboliek

Na Jonnie’s overlijden verbleef de familie nog enkele dagen op Bonaire, in stilte en zonder mediadruk. Die rust gaf hen de ruimte om in eigen tempo afscheid te nemen. De uitvaart in Zwolle was allesbehalve standaard. De kist was versierd met symbolen uit zijn leven: het Harley Davidson-logo, het rugnummer van Johan Cruijff en het woord ‘Kunukero’. De stoet werd begeleid door motoren en Porsches en reed langs Jonnie’s geliefde zaken.

Een familie met een missie

Aan tafel bij Jinek spraken ook de kinderen, Jimmie en Isabelle. Ze straalden kracht en nuchterheid uit. Jimmie wil zijn vader trots maken, ook al is het zwaar. Isabelle hield het eenvoudig: “Die poespas hoefde voor hem niet.” De liefde voor hun vader en het vak is duidelijk. Door samen De Librije voort te zetten, zetten ze zijn levenswerk voort.

Jonnie’s geest blijft voelbaar

De band tussen werk en privé was bij Jonnie en Thérèse altijd hecht. Of ze nu samen op pad waren of in de keuken stonden, ze vormden één geheel. Dat maakt het gemis extra schrijnend, maar ook de motivatie sterker. Hun herinneringen zijn levendig en vormen de motor om door te gaan.

De Librije als levend eerbetoon

De Librije draagt sinds 2004 drie Michelinsterren en is daarmee een unicum in Nederland. Jonnie’s invloed is in alles voelbaar: van het menu tot de sfeer. Nu Thérèse, Jimmie, Isabelle en chef Nelson de leiding overnemen, blijft zijn geest voortleven. Niet in stilte, maar met passie en vuur.

Kracht in kwetsbaarheid

Wat deze nieuwe fase zo bijzonder maakt, is de kwetsbaarheid waarmee die wordt gedragen. Het verlies van Jonnie wordt niet weggestopt, maar juist gedeeld. Die openheid en toewijding zorgen ervoor dat De Librije niet alleen over culinaire topkwaliteit gaat, maar ook over menselijkheid en liefde.

Economie

Gordon bijt van zich af in ruzie om familiegraf: ´Mijn nichtje liegt!´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wat begon als een mediarel rondom het graf van Whitney Houston, is inmiddels geëscaleerd tot een pijnlijke familieruzie tussen Gordon en zijn nichtje Michella. De entertainer is woedend over de uitspraken die zij deed in het weekblad Privé, waarin ze hem beschuldigde van het plaatsen van een gedenksteen op het familiegraf zonder overleg én kritiek uitte op de staat van het graf van zijn ouders. Volgens Gordon is er geen woord van waar.

“Ze liegt door alles heen”

Gordon reageert fel in Weekend op het interview van Michella. “Zij wil met níemand contact,” stelt hij. De geplaatste gedenksteen voor zijn zus Lydia, Michella’s moeder, zou volgens haar ongepast zijn omdat Lydia gecremeerd is en absoluut niet op het familiegraf wilde worden herdacht.

Gordon spreekt dat echter resoluut tegen: “De reden dat wij een gedenksteen op het graf van mijn ouders hebben geplaatst, is omdat wij als familie iets tastbaars wilden van mijn zusje, die altijd heeft gezegd dat ze bij mijn ouders begraven wilde worden. Dus Michella liegt! Ze liegt door alles heen.”

Geen plaats op de begrafenis

De zanger geeft aan dat het verdriet en de spanningen binnen de familie al veel langer sluimeren. Hij herinnert zich hoe hij bij Lydia’s begrafenis werd weggedrukt naar de achterste rij: “Wij mochten ook niet op Lydia’s begrafenis zijn hè. Wij zijn erheen gegaan en ze hebben ons op de láátste rij neergezet. Onze naam Heukeroth werd nergens genoemd, er was niet één foto van mijn ouders, van ons, niks. Alsof we nooit bestaan hebben.”

Impact van media-aandacht

Gordon is vooral boos dat Privé zijn nichtje een podium gaf om deze persoonlijke kwesties publiekelijk te delen. “Ik stuurde het artikel in de familie-app. Het is gewoon heel heftig,” vertelt hij. “Ze vergeten de impact van zo’n artikel. Hoe diep dat aankomt.” Hij vindt het “verschrikkelijk” dat zijn familie zo wordt neergezet.

Evert Santegoeds als lont in het kruitvat

De ruzie werd aangezwengeld door Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds, met wie Gordon al jarenlang overhoop ligt. Nadat Gordon grappend opmerkte iets te willen doen met het graf van Whitney Houston, besloot Evert een fotograaf op pad te sturen naar het graf van Gordons ouders. “Het is wrok en wraak van die engbek,” sneerde Gordon eerder. De aanval werd daarna voortgezet met Michella’s uitspraken in de volgende editie.

Emotionele breuk

De situatie laat zien hoe diep de scheuren binnen de familie Heukeroth zijn. Gordon lijkt oprecht gekwetst door de publieke aanval van zijn nichtje en de manier waarop hij zich buitengesloten voelt bij belangrijke familiegebeurtenissen. Ondanks het mediageweld toont hij zich vooral teleurgesteld: in de media, in zijn familie en in het feit dat een graf – bedoeld als plek van rust – nu symbool is geworden voor verdeeldheid.

Lees verder