Economie
Weduwe Jonnie Boer vindt opnieuw kracht na overlijden man: ´Heb belangrijke beslissing genomen´

Na het overlijden van topchef Jonnie Boer op 23 april is alles anders in De Librije. Toch gaan de deuren weer open. Niet uit gemak, maar uit liefde. Thérèse Boer, zijn levenspartner en drijvende kracht achter het driesterrenrestaurant, kiest ervoor om samen met hun kinderen en chef Nelson Tanate de draad weer op te pakken.
Verdriet en kracht hand in hand
Tijdens een emotioneel gesprek bij Eva Jinek vertelde Thérèse openhartig over haar terugkeer in het restaurant. Ze beschreef hoe moeilijk die eerste avond was, maar ook hoe ze Jonnie’s aanwezigheid voelde. “Ik was zenuwachtig, maar ik voelde hem bij mij.” De keuze om door te gaan, kwam recht uit het hart. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor Jonnie en de gasten die hij zo graag ontving.
Stap voor stap terug naar het leven
In plaats van meteen weer volop te draaien, kiest Thérèse voor een voorzichtige aanpak. Alles tegelijk doen zou te veel zijn. Door weer aan het werk te gaan, vindt ze houvast. Het restaurant geeft structuur, en dat helpt om de pijn van het verlies draaglijker te maken. Vooral de ochtenden zijn zwaar. “We waren 35 jaar samen. Ik ben misschien drie nachten zonder hem geweest.”
Een afscheid vol symboliek
Na Jonnie’s overlijden verbleef de familie nog enkele dagen op Bonaire, in stilte en zonder mediadruk. Die rust gaf hen de ruimte om in eigen tempo afscheid te nemen. De uitvaart in Zwolle was allesbehalve standaard. De kist was versierd met symbolen uit zijn leven: het Harley Davidson-logo, het rugnummer van Johan Cruijff en het woord ‘Kunukero’. De stoet werd begeleid door motoren en Porsches en reed langs Jonnie’s geliefde zaken.
Een familie met een missie
Aan tafel bij Jinek spraken ook de kinderen, Jimmie en Isabelle. Ze straalden kracht en nuchterheid uit. Jimmie wil zijn vader trots maken, ook al is het zwaar. Isabelle hield het eenvoudig: “Die poespas hoefde voor hem niet.” De liefde voor hun vader en het vak is duidelijk. Door samen De Librije voort te zetten, zetten ze zijn levenswerk voort.
Jonnie’s geest blijft voelbaar
De band tussen werk en privé was bij Jonnie en Thérèse altijd hecht. Of ze nu samen op pad waren of in de keuken stonden, ze vormden één geheel. Dat maakt het gemis extra schrijnend, maar ook de motivatie sterker. Hun herinneringen zijn levendig en vormen de motor om door te gaan.
De Librije als levend eerbetoon
De Librije draagt sinds 2004 drie Michelinsterren en is daarmee een unicum in Nederland. Jonnie’s invloed is in alles voelbaar: van het menu tot de sfeer. Nu Thérèse, Jimmie, Isabelle en chef Nelson de leiding overnemen, blijft zijn geest voortleven. Niet in stilte, maar met passie en vuur.
Kracht in kwetsbaarheid
Wat deze nieuwe fase zo bijzonder maakt, is de kwetsbaarheid waarmee die wordt gedragen. Het verlies van Jonnie wordt niet weggestopt, maar juist gedeeld. Die openheid en toewijding zorgen ervoor dat De Librije niet alleen over culinaire topkwaliteit gaat, maar ook over menselijkheid en liefde.

Economie
Willem Alexander in Rotterdamse shoarmazaak gaat viraal, en toen was daar ook nog Alexia!
