-

Algemeen

Vreselijk nieuws bij afscheid Jonnie Boer

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Afscheid van topchef Jonnie Boer in De Librije: een eerbetoon vol klasse, emotie en symboliek

In het hart van Zwolle werd donderdag op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Jonnie Boer, de vermaarde chef-kok die zijn leven wijdde aan smaak, gastvrijheid en innovatie in de keuken. In zijn eigen restaurant, het wereldberoemde De Librije, kwamen familie, vrienden, collega’s en prominenten bijeen om hem de laatste eer te bewijzen.

Boer 0verleed vorige week woensdag onverwacht op Bonaire, op 60-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een longembolie. Zijn 0verlijden bracht een schok teweeg in de culinaire wereld, maar ook ver daarbuiten. Wat donderdag volgde was een afscheid dat perfect aansloot bij wie hij was: warm, kleurrijk, eigenzinnig en tot in detail verzorgd.


De Librije als decor voor een uniek afscheid

Niet eerder werd in Nederland een chef-kok op deze manier herdacht: in zijn eigen restaurant, waar hij zijn levenswerk had opgebouwd samen met zijn vrouw Thérèse Boer. De deuren van De Librije gingen donderdagochtend open voor een select gezelschap dat Jonnie van dichtbij had gekend – in de keuken, aan tafel, of als vriend.

Bij aankomst werden gasten verwelkomd door personeel van De Librije en chef-kok Nelson Tanate, die ooit als stagiair begon onder Jonnie, en inmiddels mede-eigenaar is van het enige Nederlandse restaurant met drie Michelinsterren. Samen met de kinderen van Jonnie en Thérèse – Jimmie en Isabelle – leidt hij het bedrijf voort.

Voor de gelegenheid was de binnenstad van Zwolle deels afgesloten. Straten rond de Assiestraat en Diezerpoortenplas gingen dicht voor verkeer, de parkeergarage op het Noordereiland werd deels gereserveerd voor genodigden. Beveiligers en verkeersregelaars zorgden voor een respectvolle en rustige ontvangst.


Een kist die sprak: graffitikunst, symboliek en persoonlijkheid

Centraal in De Librije stond de opbaarkist van Jonnie Boer – niet traditioneel zwart of donkerbruin, maar kleurrijk beschilderd in graffitistijl. Een visueel eerbetoon aan zijn creativiteit, zijn lef, en zijn vermogen om altijd buiten de lijntjes te denken. De kist was een statement, net als de man die erin lag.

Aan de zijkant stond een ingelijste zwart-witfoto van Johan Cruijff, voorzien van handtekeningen. Cruijff was een grote inspiratiebron voor Jonnie, zowel in denken als in doen. Daarnaast lagen er persoonlijke voorwerpen rondom de kist: bokshandschoenen, een vishengel met molen, en flessen wijn – subtiele verwijzingen naar zijn passies buiten de keuken.

Op de kist lag ook een bloemenkrans van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, een teken van nationale waardering voor de chef die de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart zette.


Afscheid met een glas in de hand

Gasten kregen bij aankomst de mogelijkheid om op hun eigen manier afscheid te nemen. Sommigen hieven een glas witte wijn bij het portret van Jonnie aan de ingang van het restaurant, anderen verkozen een stil moment met een glas water. Er werd niet formeel gesproken, maar de stilte sprak boekdelen.

De sfeer was ingetogen, met ruimte voor herinneringen en onderlinge gesprekken. Mensen die met Jonnie hadden gewerkt, met hem hadden gegeten of samen avonturen beleefden, vonden elkaar in verhalen en gedeeld verdriet. De liefde voor Jonnie en zijn werk was tastbaar.


Bekende gezichten uit de culinaire wereld en daarbuiten

Onder de aanwezigen waren grote namen uit de gastronomie, zoals Herman den Blijker, maar ook andere bekende Nederlanders die op een of andere manier met Jonnie verbonden waren. Namen als Jaap Stam, Humberto Tan, Jan Slagter, Jack van Gelder en Martijn Krabbé – die ernstig ziek is – lieten zich zien en toonden hun respect.

Ook burgemeester Peter Snijders van Zwolle was een van de eerste gasten die arriveerde. Hij noemde Jonnie “een ambassadeur voor Zwolle, een pionier, en bovenal een goed mens”.

Vanuit de Zwolse gemeenschap waren veel ondernemers en bekenden aanwezig, een teken dat Jonnie niet alleen nationaal, maar ook lokaal diep geworteld was.


Een brief uit stilte: het gezin spreekt via beeld

In eerste instantie waren Thérèse, Jimmie en Isabelle niet zichtbaar bij de ceremonie. Op een groot portret van Jonnie stond te lezen:

“Wat ontzettend fijn dat jullie hier zijn om afscheid te nemen van Jonnie. Wij blijven vandaag achter de schermen, maar krijgen alles op afstand mee.”

Deze beslissing werd gerespecteerd. Rouw kent geen vaste vorm, en dit gebaar paste bij de ingetogen kracht van het gezin. Later op de dag verscheen het drietal alsnog bij De Librije – stil, krachtig, en zichtbaar geraakt door de liefdevolle sfeer.

De kist werd in de loop van de ochtend uit De Librije gedragen, waarna de uitvaart in besloten kring plaatsvond.


De kracht van een chef die méér was dan zijn werk

Hoewel Jonnie Boer vooral bekend was als chef en restaurateur, werd tijdens het afscheid duidelijk dat zijn betekenis veel verder reikte. Hij was een mentor voor jonge chefs, een vriend voor vele collega’s, een ondernemer met visie en een vaderfiguur in zijn vakgebied.

Zijn creatieve geest, zijn nuchtere houding en zijn oprechte betrokkenheid bij mensen maakten hem geliefd in alle lagen van de samenleving. Hij bouwde aan meer dan een restaurant – hij bouwde aan een gemeenschap, waarin smaak, aandacht en kwaliteit centraal stonden.


Een afscheid dat recht doet aan een rijk leven

Het afscheid van Jonnie Boer was precies wat het moest zijn: persoonlijk, eigenzinnig en vol respect. Geen overdaad, maar wel doordachte symboliek. Geen show, maar wel zichtbaar vakmanschap – zelfs in het rouwproces.

Dat hij werd herdacht in zijn eigen keuken, omringd door mensen die hem écht kenden, maakt het moment uniek. Dit was geen publieke show, maar een liefdevol ritueel in de geest van Jonnie zelf: warm, creatief, met oog voor detail én voor de mensen om hem heen.


Een nalatenschap die blijft leven

Hoewel Jonnie Boer fysiek niet meer onder ons is, leeft zijn gedachtegoed voort. In De Librije, die onder leiding van zijn kinderen en Nelson Tanate verdergaat. In de chefs die hij inspireerde. In de boeken, gerechten en momenten die mensen met hem deelden.

Zijn d00d voelt als een gemis, maar zijn leven als een cadeau – aan Zwolle, aan de gastronomie, aan Nederland. Zoals één van de gasten het verwoordde bij het verlaten van De Librije:

“Jonnie kookte niet alleen met ingrediënten, hij kookte met hart. En dat proef je nog steeds.”

Algemeen

Mart Hoogkamer legt werkzaamheden per direct neer

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Mart Hoogkamer legt werk neer wegens gezondheidsklachten: ‘Ik word er gek van’

Voor zanger Mart Hoogkamer is er opnieuw een moeilijk moment aangebroken. De populaire artiest heeft laten weten zijn werkzaamheden per direct neer te leggen vanwege aanhoudende gezondheidsproblemen. Aan Shownieuws vertelt Mart openhartig wat er precies aan de hand is – en hoe zwaar het voor hem valt om tijdelijk afstand te nemen van het podium.

Afwezig bij festivaloptreden roept vragen op

Afgelopen weekend stond Mart ingepland als één van de grote publiekstrekkers op het Oudenbosch Bruist Festival. Maar kort voor aanvang bracht de organisatie het onverwachte nieuws naar buiten: Mart zou niet komen optreden vanwege medische redenen. De aankondiging leidde tot flink wat speculatie onder fans en bezoekers.

Nu geeft Mart zelf duidelijkheid. “Met mijn keel gaat het goed, met mijn stem gaat het goed,” stelt hij gerust. “Alleen ja… ik klink een beetje nasaal.” Het lijkt dus niet te gaan om een ernstig stemprobleem, maar wél om een hardnekkige verkoudheid of bijholteontsteking. “Ik zit aan de medicatie in de hoop dat het snel weer goedkomt,” laat hij weten.

Onrust en frustratie

Voor iemand als Mart, die leeft voor het podium en zijn publiek, is dit soort gedwongen rust extra zwaar. “Ik word er gek van! Echt waar,” zegt hij met hoorbare frustratie. De zanger kijkt er enorm naar uit om weer te mogen optreden, maar beseft dat hij eerst zijn gezondheid voorop moet stellen.

Het is niet de eerste keer dat Mart noodgedwongen moet stoppen met zijn optredens.

Eerdere gezondheidsproblemen en mentale druk

In zowel 2022 als 2023 kampte Mart al met gezondheidsklachten die hem dwongen tot annuleringen van shows. Begin 2023 trok hij zelfs tijdelijk de stekker uit zijn carrière om op doktersadvies een langere pauze te nemen. Op Instagram liet hij toen weten dat het hem allemaal te veel was geworden. “Ik ben over mijn grenzen gegaan,” schreef hij destijds eerlijk.

Zijn manager gaf toen extra toelichting. “Voor Mart is bekend zijn een heel pittig dingetje,” aldus de woordvoerder. “Dat hij overal wordt herkend, dat iedereen iets van hem wil – zelfs bij de McDonald’s kan hij amper binnenlopen. Dat is een enorme druk.”

Het zette de jonge zanger aan het denken over zijn balans tussen werk en privé. In die periode heeft hij bewust tijd genomen voor rust, mentale verwerking en heroriëntatie.

Een herboren Mart op het podium

Na die ingrijpende pauze leek Mart zijn draai weer gevonden te hebben. Hij keerde terug op het podium en werd zelfs toegevoegd aan de line-up van Holland Zingt Hazes, waar hij tijdens de afgelopen editie zijn debuut maakte.

Dat optreden bleek een schot in de roos. De Ziggo Dome stond op zijn kop, en zowel Mart als het publiek genoten zichtbaar. De organisatie was zo tevreden dat ze Mart direct toevoegde aan de vaste artiestenlijst voor komende edities.

Mart reageerde destijds vol enthousiasme: “Mijn liefde voor de muziek van André Hazes is enorm. Ik ben er echt mee opgegroeid. Hazes is en blijft de basis. De sfeer in de Ziggo Dome, de andere artiesten… het was één groot feest. Ik kan niet wachten op volgend jaar.”

Zingen met André Hazes

Naast zijn deelname aan Holland Zingt Hazes werkt Mart ook samen met André Hazes zelf aan een televisieproject. Hoewel er nog weinig bekend is over de exacte inhoud, is wel duidelijk dat de twee artiesten een sterke muzikale klik hebben. Die samenwerking lijkt Mart niet alleen creatief, maar ook persoonlijk goed te doen.

Hoop op een snel herstel

Hoewel zijn stem technisch gezien in orde is, maakt het nasale geluid het zingen momenteel onmogelijk. “Zingen is toch gevoel, beleving en klank. Als dat niet klopt, dan voel ik me niet goed op het podium,” aldus Mart. Hij wil zijn publiek geen optreden geven waar hij zelf niet achter staat.

Zijn fans reageren massaal begripvol op het nieuws en wensen hem beterschap via social media. “Neem je tijd, Mart!” en “We wachten op je, hoe lang het ook duurt!” zijn veelgelezen reacties.

Vooruitblik: eerst herstellen, dan weer knallen

Mart benadrukt dat hij niet bij de pakken neer wil zitten. Zodra hij zich weer fit voelt, staat hij klaar om zijn geplande optredens te hervatten. “De microfoon roept,” zegt hij lachend, “maar ik moet nu eerst even gehoor geven aan mijn lichaam.”

Zijn deelname aan Concert at Sea en het Strand Festival Utrecht staat nog steeds op de planning. Of die doorgang vinden, hangt af van hoe snel zijn herstel verloopt.

Een les in grenzen stellen

De afgelopen jaren zijn voor Mart Hoogkamer leerzaam geweest. Hij leerde niet alleen hoe hard het leven als bekende Nederlander kan zijn, maar ook hoe belangrijk het is om op tijd te luisteren naar je eigen lichaam. Het feit dat hij nu tijdig ingrijpt en rust neemt, toont aan dat hij gegroeid is in zijn omgang met succes én kwetsbaarheid.

Tot slot: Mart blijft Mart

Ondanks tegenslagen en pauzes blijft Mart Hoogkamer geliefd bij zijn publiek. Zijn oprechtheid, herkenbare stem en emotionele nummers maken hem tot een van de meest authentieke stemmen van zijn generatie.

Voor nu wensen zijn fans hem vooral veel beterschap en rust toe. En zodra Mart weer op het podium staat, zal het applaus des te harder klinken.


Mart, neem je tijd. Jouw gezondheid staat op één. Je publiek wacht op je – hoe lang het ook duurt. ❤️

Lees verder