-

Algemeen

Thérèse Boer maakte het in tranen bekend De Librije heropent na overlijden van Jonnie Boer: ‘De ziel van het restaurant is verdwenen’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De Librije heropent na 0verlijden Jonnie Boer: “Zijn geest blijft in elk gerecht aanwezig”

Slechts enkele dagen na het plotselinge 0verlijden van topchef Jonnie Boer opent het beroemde restaurant De Librije in Zwolle opnieuw de deuren. De heropening markeert niet alleen een praktisch moment in de agenda van het driesterrenrestaurant, maar vooral een symbolische mijlpaal: een eerbetoon aan een man die de Nederlandse gastronomie naar een ongekend niveau tilde.

Hoewel het restaurant fysiek weer draait, is het gemis van Jonnie voelbaar in elk detail. Toch klinkt er ook vastberadenheid. Zijn familie en team zetten door — precies zoals hij dat gewild zou hebben.


“De ziel is weg, maar de geest leeft voort”

Het 0verlijden van Jonnie Boer op 23 april 2025, tijdens een verblijf op Bonaire, kwam als een schok voor de culinaire wereld. De chef, die samen met zijn vrouw Thérèse Boer het gezicht en de motor achter De Librije vormde, 0verleed op 60-jarige leeftijd aan een acute longembolie. Zijn uitvaart, die afgelopen vrijdag plaatsvond, werd bijgewoond door talloze collega-chefs, bekenden en trouwe gasten.

Vandaag, amper een week later, zwaaien de deuren van het restaurant opnieuw open. Niet uit gewoonte, maar uit eerbetoon. “We blijven Jonnie trots maken,” luidt het op sociale media, waar Thérèse samen met hun kinderen en chef Nelson Tanate een emotioneel bericht deelt.

Bij het bericht staat ook een van Jonnie’s bekende uitspraken: “Oké, en nu gaan we weer door. Door met waar we mee bezig waren. Stilstaan is achteruitgaan.” Die woorden vormen nu het kompas voor het team dat hij achterliet.


Grote dankbaarheid na enorme steun

De voorbije week werd de familie Boer overspoeld met berichten van steun, bloemen en herinneringen van mensen uit alle hoeken van het land — en ver daarbuiten.

“De liefde en steun die we hebben mogen ontvangen, zijn onbeschrijfelijk,” schrijft de familie op Instagram. “We zijn nog steeds overdonderd door het verlies van Jonnie. Maar wat jullie ons hebben gegeven, helpt ons enorm. We willen iedereen bedanken voor de troostende woorden, het medeleven en de herinneringen.”

Dat Jonnie Boer niet zomaar een chef was, maar een pionier, blijkt uit de wijze waarop hij herdacht wordt. Niet alleen binnen de horeca, maar ook door vaste gasten, jonge chefs en levensgenieters die zijn signatuur konden proeven in elk bord.


Een culinaire legende met een unieke visie

Jonnie Boer begon zijn carrière bescheiden, maar zijn visie op koken was groots. Samen met Thérèse bouwde hij De Librije uit tot een van de meest toonaangevende restaurants van Europa. In 2004 ontving De Librije de felbegeerde derde Michelinster — een erkenning die het restaurant tot op de dag van vandaag behoudt.

Boer stond bekend om zijn creativiteit, het gebruik van lokale producten en zijn perfectionistische werkwijze. Hij combineerde innovatie met traditie en wist daarmee een keuken neer te zetten die zowel vernieuwend als diep geworteld was in de Nederlandse eetcultuur.

Naast zijn werk in de keuken zette Jonnie zich ook in voor duurzaamheid, jong talent en de ontwikkeling van de gastronomie als vak. Hij was een mentor voor velen en een inspiratie voor nog meer.


De toekomst van De Librije: een gedeelde missie

Met het wegvallen van Jonnie verandert er veel, maar één ding blijft hetzelfde: de missie. Die missie wordt nu gedragen door Nelson Tanate, jarenlang Jonnie’s rechterhand en inmiddels de nieuwe chef van De Librije. Aan zijn zijde blijft Thérèse Boer de rol vervullen die ze al decennialang met flair en passie op zich neemt: gastvrouw, wijnexpert en mede-eigenaar.

Samen zetten zij het levenswerk van Jonnie voort. “Alles wat we doen, doen we in zijn geest,” vertelt Thérèse. “Hij leeft voort in de mensen die hij geïnspireerd heeft, in de manier van werken die hij heeft nagelaten en in de gerechten die hij ooit bedacht.”

Volgens insiders zal de menukaart van De Librije voorlopig grotendeels behouden blijven. Veel van de gerechten dragen immers Jonnie’s signatuur. Maar ook nieuwe creaties — geïnspireerd op zijn gedachtegoed — zullen in de komende maanden op het bord verschijnen.


Een documentaire als blijvende herinnering

Wat velen niet wisten: Jonnie en Thérèse Boer werden het afgelopen jaar gevolgd door een cameraploeg voor een nieuwe documentaireserie. De serie, die later dit jaar zal worden uitgezonden, krijgt nu een geheel andere lading.

Wat begon als een inkijkje in hun dagelijks leven en werk, is nu uitgegroeid tot een indringend portret van een meesterchef in zijn laatste jaar. Met beelden van achter de schermen, gesprekken over passie, werkdruk, en liefde, zal het een waardevolle herinnering vormen voor iedereen die door Jonnie geraakt is.


“Zijn geest zit in elk gerecht dat we serveren”

Gasten die vandaag als eersten weer aan tafel schuiven bij De Librije, doen dat met een bijzonder gevoel. Sommigen kenden Jonnie persoonlijk, anderen via zijn kookkunst. Maar één sentiment wordt breed gedeeld: zijn aanwezigheid is voelbaar.

Zoals een vaste gast het verwoordde: “Zijn ziel is misschien fysiek niet meer aanwezig, maar zijn geest blijft in elk bord dat hier wordt geserveerd. Je proeft hem in de details, in de zorg, in de verfijning.”


Meer dan een restaurant

De Librije is inmiddels meer dan een eetgelegenheid — het is een plek geworden waar vakmanschap, gastvrijheid en emotie samenkomen. Met de heropening wordt niet alleen het werk voortgezet, maar ook een levensfilosofie geëerd. De visie van Jonnie Boer leeft voort in elk teamlid, in elke wijnkeuze van Thérèse, in elke creatie van Nelson.


Een toekomst in de geest van Jonnie

De komende maanden zullen in het teken staan van r0uw én hernieuwde energie. Het team van De Librije is vastbesloten om door te gaan, niet ondanks Jonnie’s afwezigheid, maar juist dankzij zijn inspiratie.

Thérèse en haar kinderen laten weten dat ze met trots naar de toekomst kijken, wetend dat Jonnie hen blijft aanmoedigen. “Hij wilde nooit stilstaan. En dus gaan wij door.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Librije (@delibrijezwolle)


Laat jouw herinnering achter
Heb jij ooit gegeten bij De Librije of een bijzondere herinnering aan Jonnie Boer? Deel het met ons in de reacties of via social media onder de hashtag #InEerbetoonAanJonnie.

Algemeen

Gerard Joling nooit meer aan tafel bij Vandaag Inside en DIT is de reden

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Gerard Joling mag niet meer aanschuiven bij Vandaag Inside: “Een tikkie kinderachtig”

De band tussen Gerard Joling en de mannen van Vandaag Inside leek jarenlang vanzelfsprekend. De zanger paste met zijn uitgesproken humor en gevoel voor timing perfect aan de talkshowtafel van Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen. Toch is er nu een kink in de kabel: Peter van der Vorst, de programmadirecteur van RTL, heeft een streep gezet door Gerard als tafelgast.


“Een match made in heaven”

Gerard heeft in het verleden meerdere keren aan tafel gezeten bij Vandaag Inside, en dat beviel zowel hem als het publiek uitstekend. De chemie tussen de zanger en de VI-heren was onmiskenbaar. “Het is altijd lachen, altijd een beetje gekkigheid, en vaak op het randje,” vertelt hij in een interview met De Telegraaf.

Toch zal dat voorlopig verleden tijd zijn. Volgens Gerard heeft RTL besloten dat hij niet meer aan mag schuiven bij het populaire SBS6-programma. “Ja, dat kun je kinderachtig vinden,” reageert hij nuchter.


Zorgen bij RTL

Volgens Joling ligt de reden bij Peter van der Vorst, die als zenderbaas van RTL waakt over de uitstraling en inhoud van zijn presentatoren. “Peter zou bang zijn dat ik bij VI te veel mee zou gaan in zogenaamd ‘rechtse’ praat,” legt Gerard uit. “Dat zou niet passen bij RTL, zegt men dan.”

Joling vindt dat jammer, want volgens hem versterken televisieprogramma’s elkaar juist wanneer bekende gezichten bij verschillende zenders opduiken. “Weet je wat het gekke is? Ik denk juist dat als je ergens anders verschijnt, dat alleen maar goed is. We leven in een klein landje, waarom zou je dat tegenhouden?”


Geen tafel, wel een kruk

Toch betekent het verbod niet dat Gerard helemaal niet meer bij Vandaag Inside te zien zal zijn. “Laat ik eerlijk zijn: ik mag niet aan tafel, maar wel op de kruk zitten en mijn liedje zingen,” vertelt hij met zijn kenmerkende glimlach.

Dat maakt de situatie niet minder vreemd, vindt hij. “Als ik even meezing of een grap maak, is dat blijkbaar prima. Maar zodra ik mijn mening aan tafel zou geven, wordt het ineens ingewikkeld. Ja, dat kun je best een beetje kinderachtig noemen.”


Exclusiviteit hoort bij het vak

Tegelijkertijd toont de zanger ook begrip voor zijn werkgever. Gerard behoort tot de grootverdieners van RTL, en dat brengt een zekere exclusiviteit met zich mee. “Ik snap het ook wel hoor,” zegt hij. “Als je ergens een groot contract hebt, willen ze niet dat je overal opduikt. Maar een beetje soepelheid mag best.”

Hij verwijst naar collega’s als Linda de Mol, die wél bij RTL-programma’s verschijnt maar niet zomaar in een talkshow van een andere zender zal aanschuiven. “Dat is een beetje hetzelfde. Linda leent haar naam ook niet uit aan een concurrent, en dat begrijp ik.”


“Ik ben groot fan van Johan Derksen”

Ondanks de restrictie blijft Joling enthousiast over Vandaag Inside. Hij feliciteerde het team van harte met het winnen van de Gouden Televizier-Ring, iets waar hij zichtbaar trots op is.

“Ja, dat vind ik geweldig. Het is altijd spraakmakende televisie. Ik ben groot fan van Johan Derksen en kijk graag naar het programma. Ik heb er natuurlijk zelf vaak aan meegedaan, en dat waren altijd leuke avonden.”

De zanger benadrukt dat het programma uniek is in zijn soort: “Het is echt entertainment met ballen. Je kunt er boos om worden, maar het zorgt wel dat er iets gebeurt.”


Mogelijke vervanger voor René van der Gijp?

Nu Albert Verlinde de overstap heeft gemaakt naar RTL Boulevard, is Vandaag Inside nog altijd op zoek naar iemand die René van der Gijp af en toe kan vervangen — vooral op de woensdagen waarop hij niet aanwezig is.

Gerard zou die rol dolgraag op zich nemen. “Dat lijkt me enig,” zegt hij enthousiast. “Maar zo zit het helaas niet. Misschien komt het ooit nog, je weet het nooit.”

Hoewel hij erkent dat het momenteel niet mogelijk is, blijft hij hoopvol. “Mij maakt het eerlijk gezegd niet uit of ik bij Shownieuws of bij Vandaag Inside zit. Ik vind het allebei gezellig. Maar als RTL er moeite mee heeft, snap ik dat ook wel. Dan respecteer ik dat.”


“Een beetje kinderachtig, maar het is zoals het is”

Uiteindelijk lijkt Gerard de hele situatie met zijn kenmerkende luchtigheid te benaderen. “Kijk, het is een tikkie kinderachtig, maar het is zoals het is. Ik kan er geen barst aan doen,” zegt hij lachend.

Zijn fans hopen ondertussen dat de zanger in de toekomst tóch weer bij Vandaag Inside mag aanschuiven, want zijn scherpe humor en openhartigheid zorgen steevast voor kijkcijfermomenten. Tot die tijd blijft Gerard vrolijk zingen — desnoods vanaf de kruk.

Lees verder