Algemeen
Terminaal zieke Martijn Krabbé weigert interview met RTL Boulevard: ‘Alléén Linda is welkom´

Martijn Krabbé, een van de meest geliefde presentatoren van RTL 4, heeft recent een ingrijpend interview gegeven aan het tijdschrift LINDA., waarin hij openhartig vertelt over zijn ongeneeslijke kankerverhaal.
Hoewel zijn diagnose al enige tijd bekend was, onthult hij nu dat de ziekte is uitgezaaid en dat er geen kans meer is op herstel. In een interview met een van zijn kinderen deelt hij zijn emotionele reis en laat hij weten dat hij voorlopig geen verdere mediaoptredens wil doen, inclusief interviews bij RTL Boulevard.
Hartverscheurend Interview
Aran Bade, verslaggever van RTL Boulevard, reageert geëmotioneerd op het interview. “Het is hartverscheurend mooi. Ik ben er echt stil van geweest,” zegt Aran. Het nieuws over Martijn’s gezondheidstoestand kwam voor velen als een verrassing, ondanks de sporadische updates op zijn sociale media. De moed waarmee Martijn zijn verhaal deelt, maakt diepe indruk op Aran en zijn collega’s.
Beperkte Media-optredens
Martijn heeft duidelijk aangegeven dat hij zijn verhaal slechts eenmalig wil vertellen en dat hij geen behoefte heeft aan verdere mediaoptredens. Aran bevestigt: “We hebben vandaag geprobeerd te bellen, maar hij zegt: ‘Ik doe echt eenmalig dit verhaal.’” Martijn prijst de makers van het LINDA.-interview en geeft aan dat hij daar tevreden mee is.
Verdrietige Realiteit
Het interview met Martijn heeft diepe indruk gemaakt, niet alleen vanwege de openheid over zijn ziekte, maar ook vanwege de manier waarop hij en zijn familie met het nieuws omgaan. Vivienne van den Assem deelt dat Martijn en zijn vrouw Deborah de afgelopen maanden bezoekers ontvangen hebben, waarbij het vertellen van hun verhaal telkens opnieuw veel emoties opriep.
De beslissing van Martijn om zich terug te trekken uit de media is begrijpelijk gezien de enorme impact van zijn situatie. Zijn keuze om zich te focussen op zijn familie en persoonlijke tijd benadrukt de ernst van zijn toestand en de behoefte aan privacy in deze moeilijke periode.

Algemeen
Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.
De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen
Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.
Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.
Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”
Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.
Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat
Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.
Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?