Algemeen
Patty Brard in diepe rouw om Manuela Kemp: ´Ben helemaal kapot van verdriet´

Het verdriet om het overlijden van Manuëla Kemp, die op 61-jarige leeftijd is overleden, is immens. Haar echtgenoot Tjerk Lammers, vrienden, en vele bekende Nederlanders, waaronder Patty Brard, rouwen om haar verlies. In een emotioneel bericht op Instagram deelt Patty haar gevoelens: “De mooiste Maan is gedoofd… Ik huil met je mee.” Ze herinnert zich de liefde, inspiratie en de mooie momenten die ze samen deelden.
Reacties van Medeleven
Onder het bericht van Patty stromen steunbetuigingen binnen van volgers die haar sterkte wensen. Velen delen het gevoel van onrechtvaardigheid over het verlies van Manuëla. Patty richt zich ook tot Tjerk met woorden van troost: “Sterkte Tjerk! Ik huil met je mee…”
Het Ongeval en Coma
Manuëla Kemp raakte begin december betrokken bij een ernstig scooterongeval in Portugal. Ze liep hierbij ernstige hersenschade op en werd naar Nederland overgebracht, waar ze in het Tergooi-ziekenhuis in coma bleef. Ondanks pogingen om haar te redden, bleek er geen hoop meer op herstel.
Emotioneel Eerbetoon
Patty Brard vertelde eerder bij Shownieuws over haar bezoek aan Manuëla in het ziekenhuis. Ze beschreef hoe Manuëla er “op z’n Manuëla’s” mooi uitzag, zelfs in deze zware tijd. Hoewel Manuëla even haar ogen opende, was er geen zicht op verbetering. Patty sprak haar hoop uit dat Manuëla nog iets heeft meegekregen van de liefde die zij haar tijdens het bezoek gaf.
Tjerk Lammers over het Verlies
Tjerk Lammers sprak in een bericht over het immense verlies van zijn vrouw. “Mijn lieve, lieve, ongelofelijk getalenteerde, prachtig mooie Maan is overleden. Ze is na haar val op 7 december nooit meer wakker geworden.” Zijn hart is gebroken door het afscheid dat hij vier uur voor haar overlijden moest nemen.
Dit bericht op Instagram bekijken
De impact van Manuëla Kemp’s overlijden is groot, niet alleen voor haar naasten maar ook voor de vele mensen die haar werk en persoonlijkheid bewonderden. Haar nalatenschap zal blijven voortleven in de herinneringen van degenen die haar liefhadden.

Algemeen
Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.
De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen
Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.
Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.
Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”
Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.
Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat
Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.
Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?