Algemeen
Monique Smit emotioneel over tragisch verlies: ´Ze was zo´n grote steun voor mij´

Oma Jannetje, de geliefde grootmoeder van Monique en Jan Smit, was een bekend gezicht in Volendam. Ze speelde zelfs een rol in de videoclip van Jans hit Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen op de respectabele leeftijd van 91 jaar. Haar overlijden afgelopen april heeft diepe indruk gemaakt op haar familie, en vooral Monique, die tijdens een interview met Libelle haar gevoelens deelde.
Trots en Steun
Monique vertelde dat haar oma altijd ontzettend trots op haar en Jan was. “Ze was een enorme steun voor mij en mijn broer Jan, en zelfs in haar laatste momenten straalde ze kracht uit.” Tijdens het opruimen van haar huis vond de familie DVD’s met opnames van Jan’s optredens en een kast vol interviews waarin oma haar trots uitsprak.
Een Hechte Band
Het verlies van oma Jannetje was voor Monique een bijzonder moeilijk moment. “Mijn oma had een hechte band met mijn vader, en na zijn overlijden verloor ze een stukje van haar levenslust,” legde Monique uit. Elke zaterdag bracht ze haar oma een bezoek, ondanks haar drukke leven.
“Ze stond altijd klaar met een kopje thee en verhalen over vroeger. Dat we haar op deze manier hebben moeten verliezen, doet pijn,” aldus Monique.
Een Gouden Ketting als Herinnering
In de laatste momenten kreeg Monique van haar oma een gouden ketting, een symbool van hun sterke band. “Ik draag die ketting met trots. Het herinnert me eraan hoe belangrijk familie is,” vertelde Monique. Ze beschreef hoe het overlijden van haar oma op een rustige manier gebeurde, wat de familie de kans gaf om op een mooie manier afscheid te nemen.
Oma Jannetje zal altijd in het hart van Monique en haar familie blijven, als een bron van liefde, steun en trots. Het verlies van een dierbare is nooit makkelijk, maar de mooie herinneringen aan haar blijven voor altijd.

Algemeen
Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.
De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen
Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.
Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.
Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”
Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.
Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat
Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.
Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?