Algemeen
Matthijs van Nieuwkerk openhartig over televisiecomeback: ´Ben doodnerveus´

Matthijs van Nieuwkerk (64) maakte afgelopen zondag zijn publieke comeback tijdens het literaire evenement ‘Bob Dylan Bestaat Niet’, waar hij samen met Bart Chabot (70) sprak over boeken, muziek en het leven. Voor het eerst sinds lange tijd stond hij weer op het podium, wat bij hem de nodige zenuwen opriep. “Hoe zou de ontvangst zijn als je je neus weer eens buiten de deur steekt?” vroeg hij zich af. Gelukkig werd zijn terugkomst met open armen ontvangen door het publiek, wat hij met dankbaarheid erkende.
Een Langverwachte Comeback
De presentator opende het evenement met een oprechte blijdschap om weer voor een groot publiek te staan. “Je weet niet half wat een groot plezier dit voor ons is en voor mij persoonlijk om hier weer te zitten,” deelde hij, gevolgd door een warm applaus van de aanwezigen. Het moment markeerde een belangrijke stap in zijn terugkeer naar het publieke leven.
Hoewel hij zich zichtbaar op zijn gemak voelde tijdens het spreken, gaf Matthijs toe dat hij zenuwachtig was over de ontvangst. De warmte van het publiek stelde hem echter gerust, en hij benadrukte hoe welkom hij zich voelde. “Dit is zeer warm en welkom,” vertelde hij met een glimlach.
Persoonlijke Geluksmomenten
Tijdens het evenement sprak Matthijs ook over zijn persoonlijke leven, waaronder zijn recente huwelijk met Martha Riemsma. De twee stapten eind december in het huwelijksbootje op het Anna Paulownaplein in Den Haag. “Wij zijn inderdaad getrouwd. We voelen ons goed en dat wilden we vieren,” zei hij trots. Het was een bijzondere gebeurtenis dicht bij huis, die hij met veel plezier deelde met de aanwezigen.
Steun vanuit de Entertainmentwereld
Hoewel er nog geen concrete plannen zijn voor zijn terugkeer op televisie, heeft Matthijs al veel steun ontvangen van collega’s in de entertainmentindustrie. Onder andere Dries Roelvink en André van Duin spraken vorig jaar hun steun uit voor de presentator en pleitten voor zijn comeback. De warme ontvangst tijdens het evenement laat zien dat het publiek ook klaar is om Matthijs weer in de media te verwelkomen.
Met deze positieve ontvangst lijkt de weg vrij voor een nieuwe fase in de carrière van Matthijs van Nieuwkerk, waarin hij zijn passie voor media en literatuur opnieuw kan delen met zijn publiek.

Algemeen
Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.
De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen
Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.
Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.
Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”
Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.
Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat
Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.
Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?