Algemeen
Martijn Krabbé vraagt om rust en privacy, maar insider gooit geheimen op straat

Het is al bijna een jaar geleden dat Martijn Krabbé te horen kreeg dat hij uitzaaide kanker heeft. De geliefde RTL 4-presentator besloot de afgelopen maanden in alle rust zijn naasten in te lichten, ver voordat het nieuws het publiek bereikte. In een emotioneel proces nodigde hij vrienden, familie en collega’s uit om hen persoonlijk het verwoestende nieuws te vertellen. Dit leidde tot hartverscheurende momenten van tranen en verdriet.
Huis Vol Verdriet
Michelle, de dochter van Martijn, gaf via LINDA een schrijnend inkijkje in deze moeilijke periode. “Het begon met papa en Deborah die iedereen zelf wilden inlichten. Dus kwam er twee weken lang drie keer per dag iemand over de vloer,” vertelde ze. De bezoeken waren allesbehalve makkelijk.
“Mensen kwamen hier binnen met een glimlach, niet wetende wat ze te wachten stond, en verlieten het huis in tranen. Ik hoorde papa en Deborah steeds weer hetzelfde, zware verhaal vertellen,” voegde ze toe.
Een Krachtig Afscheid
Ondanks de discretie die van iedereen werd verwacht, lekte er in de media een onthulling uit van een intiem moment dat een gesprek met Martijn had meegemaakt.
“Ik wist niet wat ik moest zeggen toen hij het vertelde. Toen het stilviel, was het Martijn die míj troostte, terwijl het eigenlijk andersom had moeten zijn,” zei de bron in De Telegraaf. Dit toont de kracht en waardigheid waarmee Martijn zijn situatie benadert, maar roept ook de vraag op waarom iemand ervoor kiest om zulke intieme momenten publiek te maken.
Sterker Dan de Sensatie
Martijn heeft inmiddels gereageerd op de publieke aandacht rondom zijn ziekte. Hij gaf aan dat hij hoopt dat de sensatie rond zijn situatie afneemt. “Speculeren over mijn levensverwachting is niet prettig,” liet hij weten. “Maar Deborah, de kinderen en ik zijn mentaal sterk genoeg om ermee om te gaan.” Toch benadrukt hij dat hij vooral behoefte heeft aan rust, ver weg van het publieke oog.
Een Voorbeeld van Moed
Ondanks zijn gezondheidsproblemen blijft Martijn Krabbé een toonbeeld van kracht en positiviteit. Zijn persoonlijke benadering van de situatie en de manier waarop hij zelfs in de donkerste tijden zijn naasten probeert te troosten, heeft diepe indruk gemaakt. Hij blijft een bron van inspiratie voor velen, die getuige zijn van zijn moedige manier van omgaan met de ziekte.

Algemeen
Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.
De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen
Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.
Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.
Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”
Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.
Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat
Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.
Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?