Algemeen
Martijn Krabbé moest tegenover RTL bewijzen dat hij écht ziek was: ´Schandalig!´

Martijn Krabbé, de geliefde presentator van RTL 4, heeft met een medische scan aan de directie van RTL laten zien dat zijn ziekte ernstig is. In een openhartig interview met LINDA. vertelt de 56-jarige Krabbé, die onlangs bekendmaakte ongeneeslijk ziek te zijn, dat hij wilde bewijzen dat zijn situatie geen verzinsel is.
Betrokkenheid van RTL
Sinds de diagnose kanker een jaar geleden, is Martijn niet meer op televisie verschenen. Ondanks zijn afwezigheid blijft hij onder contract bij RTL, waar hij al drie decennia werkzaam is. Martijn prijst de betrokkenheid van zijn leidinggevenden Sven Sauvé, Peter van der Vorst, en Ellen Meijerse, die regelmatig bij hem langsgaan om te kijken hoe het met hem gaat.
De Drang om te Bewijzen
Martijn’s dochter, Michelle, onthult dat hij de behoefte voelde om zijn ziekte tastbaar te maken voor zijn bazen. “Ik wilde ze laten zien dat ik geen lulverhaal ophang,” vertelt Martijn. “De scan laat duidelijk zien wat er gaande is: een soort pingpongbal in mijn hoofd.”
De Toekomst van Opnames
Hoewel Martijn aangeeft dat hij graag weer voor de camera zou staan, geeft hij toe dat dit alleen mogelijk is als zijn gezondheid het toelaat. Zijn familie, met name dochter Michelle, heeft liever dat hij zijn energie richt op hen en de reizen die ze samen ondernemen.
Reflectie op Zijn Carrière
Martijn blikt terug op zijn tv-carrière met gemengde gevoelens. Hij geeft toe dat hij nooit volledig tevreden was en meer van zichzelf had verwacht. “Ik vond dat ik hoger had moeten mikken en vaak meer van mezelf had moeten verwachten.”
Reacties uit de Media
AD-opiniediva Angela de Jong reageert in haar column met begrip en bewondering voor Martijn’s werk. “Een presentator van amusementsprogramma’s verandert de wereld misschien niet, maar mensen een paar leuke uurtjes bezorgen is ook heel veel waard.” Ze benadrukt de waarde van Martijn’s bijdrage aan de Nederlandse televisie en de impact die hij heeft gehad op kijkers.
Martijn Krabbé’s openheid over zijn ziekte en reflectie op zijn carrière heeft diepe indruk gemaakt op zijn fans en collega’s. Zijn verhaal benadrukt het belang van menselijkheid en de kracht van herinneringen, zelfs te midden van tegenspoed.

Algemeen
Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.
De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen
Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.
Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.
Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”
Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.
Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat
Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.
Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?