-

Algemeen

Marco Borsato gegijzeld door OM: ´Wat doen ze daar eigenlijk nog?´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Erik de Zwart uitte zijn grote frustratie over de vertraging in de strafzaak van Marco Borsato, die wordt verdacht van ontucht met een minderjarig meisje. Volgens de Zwart is de zaak “belachelijk” vertraagd en kan het niet langer doorgaan. De zaak, die mogelijk pas in 2026 behandeld wordt, zorgt voor veel ophef.

Kritiek op het Openbaar Ministerie

Erik de Zwart is van mening dat het Openbaar Ministerie (OM) de zanger in feite gijzelt door de zaak zo lang te rekken. In een interview met Story zegt hij: “Marco wordt gegijzeld door het Openbaar Ministerie, zijn strafproces duurt belachelijk lang. Maak het rond, vertel die man waar hij aan toe is. Waarom moet het zo lang duren? Ik weet niet wat die mensen bij het OM allemaal doen, misschien vergaderen ze te veel, maar ze moeten gewoon aan het werk.”

Volgens De Zwart is de vertraging grotendeels de schuld van het OM zelf. Hij roept op tot snelheid en duidelijkheid in de zaak, zodat zowel Borsato als het publiek weten waar ze aan toe zijn.

Top 40 Expositie en Applaus voor Borsato

Tijdens de opening van een Top 40-expositie werd Erik de Zwart niet alleen kritisch over de vertraging, maar ook lovend over Marco Borsato. “Hij had hier vandaag willen zijn en hoort in de eregalerij thuis, laten we hopen dat er aan zijn gijzeling door het OM in 2025 een einde komt en hij weet waar hij aan toe is,” zei hij, wat leidde tot luid applaus van de aanwezigen, waaronder bekende namen als George Baker, Ben Cramer, Corry Konings, Piet Veerman en Jody Bernal.

Wat Vindt U?

De woorden van Erik de Zwart hebben de gemoederen flink doen oplopen. Velen vragen zich af of zijn kritiek op het Openbaar Ministerie terecht is en of de zaak inderdaad te lang duurt. Wat vindt u van de vertraging en de uitspraken van Erik de Zwart?

Algemeen

Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.

De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen

Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.

Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.

Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”

Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.

Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat

Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.

Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?

Lees verder