-

Algemeen

Kijkers woedend: ‘De irritantste kandidaat ooit in De Slimste Mens!’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De jubileumeditie van De Slimste Mens is dit jaar allesbehalve vlekkeloos verlopen. Het programma neemt afscheid van presentator Philip Freriks en jurylid Maarten van Rossem, maar het publiek richt zijn woede vooral op oud-winnaar Lisa Loeb. Haar terugkeer als deelnemer heeft de gemoederen flink doen oplopen.

Kritiek op Lisa Loeb

Lisa Loeb, winnares van seizoen achttien, ligt zwaar onder vuur. Haar gedrag in de nieuwe afleveringen roept veel negatieve reacties op sociale media op. Kijkers storen zich aan haar felle reacties en luide stemgebruik. Op X uiten velen hun ongenoegen: “Wat een vreselijk onsportief mens, die Lisa. Ze moet er echt uit,” aldus een kijker. Anderen sluiten zich hierbij aan: “Ze is de meest irritante kandidaat ooit. Dit seizoen had zoveel leuker kunnen zijn zonder haar.”

Einde van een Tijdperk

Het afscheid van Philip Freriks en Maarten van Rossem markeert het einde van een tijdperk voor De Slimste Mens. Maarten, bekend om zijn scherpe humor, gaf aan dat hij best had willen doorgaan, maar koos ervoor om samen met Freriks te stoppen. “We waren inmiddels een duo, dus het voelde logisch om samen te stoppen,” verklaarde hij.

Philip Freriks besloot te stoppen vanwege gezondheidsredenen. Op 80-jarige leeftijd vond hij de lange opnamedagen te zwaar. “We draaien drie afleveringen per dag en aan het einde ben ik echt gesloopt,” aldus Freriks. Hoewel de productie geen problemen merkte, voelde hij zelf dat zijn scherpte afnam.

Een Nieuwe Start met Herman van der Zandt

Met het vertrek van Freriks en Van Rossem krijgt De Slimste Mens een nieuwe presentator: Herman van der Zandt. Maarten van Rossem benadrukte dat het tijd is voor vernieuwing en dat Van der Zandt een frisse start verdient. “Hij verdient een frisse start met zijn eigen jury,” aldus Van Rossem.

Met de komst van Van der Zandt en de aanhoudende kritiek op Lisa Loeb staat De Slimste Mens voor een spannende nieuwe fase. Het blijft afwachten hoe het publiek reageert op de veranderingen en of de show haar populariteit kan behouden.

Algemeen

Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.

De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen

Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.

Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.

Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”

Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.

Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat

Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.

Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?

Lees verder