-

Algemeen

Een Huis Vol-Priscilla Wildeman bevallen van baby: ‘Dag om nooit te vergeten’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Het is feest bij de familie Wildeman! Priscilla Wildeman is bevallen van haar achtste kindje, dochter Billie-Jean. De trotse moeder deelde het nieuws op Instagram en beschreef de geboorte als “een dankbare dag”.

Vroeggeboorte

Billie-Jean kwam vier weken te vroeg ter wereld, maar maakt het gelukkig goed. Ze weegt 2392 gram en wordt door haar ouders omschreven als een vechtertje.

Priscilla had een bewogen zwangerschap, inclusief een operatie om een vroeggeboorte te voorkomen, maar ondanks de uitdagingen is de kleine gezond en wel geboren.

Gezinsuitbreiding

Voor Priscilla en haar partner Lukas is Billie-Jean hun derde gezamenlijke kind. Met de vijf kinderen uit Priscilla’s eerdere relaties vormen ze een van de geliefde gezinnen in Een Huis Vol.

Of de nieuwste aanwinst ook te zien zal zijn in het programma, blijft nog even afwachten, maar de familie neemt voorlopig de tijd om rustig van elkaar te genieten.

Algemeen

Onderzoek toont aan: ´Je gootsteen is viezer dan je denkt´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Iedereen weet dat de gootsteen niet de schoonste plek in de keuken is. Maar dat bacteriën zich hier zó gemakkelijk verzamelen, is misschien wel schokkender. Hoewel je de gootsteen gebruikt om van alles schoon te maken, is het ook een plek waar vocht en etensresten samenkomen. En daar zijn schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en listeria dol op.

De hardnekkigheid van bacteriën in de gootsteen

Amerikaanse onderzoekers waren benieuwd hoe snel ziektekiemen zich in de gootsteen verzamelen én hoe snel kruisbesmetting plaatsvindt. De deelnemers aan het onderzoek maakten een ontbijt met vlees, ei en meloen. Vervolgens werd er gekeken hoeveel bacteriën er in en rondom de gootsteen achterbleven.

Wat bleek? In ruim een derde (34 procent) van de gevallen raakte de gootsteen besmet met bacteriën. Op meer dan een kwart van de gesneden meloenen werden achteraf ook ziektekiemen aangetroffen: een duidelijk teken van kruisbesmetting.

Het onderzoek bevestigt dat de gootsteen een plek is waar doorgaans een hoge concentratie aan ziektekiemen aanwezig is. “Soms is er flink wat geboen nodig om vuil van borden, kommen of groente en fruit te verwijderen, maar vaak is dat niet voldoende,” stellen de onderzoekers. “Ziektekiemen kunnen erg hardnekkig zijn en vervolgens aan de gootsteen blijven kleven, zelfs nadat die is geschrobd.”

Achtergebleven ziektekiemen kunnen vervolgens ook weer op je handen terechtkomen, of op eten dat je in de gootsteen afspoelt. Vooral kwetsbare mensen kunnen daar goed ziek van worden. Je groenten laten uitlekken in een vieze gootsteen is daarom absoluut geen goed idee.

Je gootsteen schoonmaken: zo doe je dat

Er is maar één manier om te voorkomen dat je ziek wordt van een vieze gootsteen: regelmatig schoonmaken. En dan bedoelen we niet zo nu en dan snel een vochtig doekje erdoorheen, want dat doodt de bacteriën niet.

Wat dan wel? Zorg er in elk geval voor dat je dagelijks etensresten uit de gootsteen verwijdert, met name als je rauw vlees hebt bereid. Doe je dit met een spons, gebruik dan elke keer een nieuwe, want sponsjes zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Maak de gootsteen daarnaast twee keer per week grondig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel, gevolgd door een desinfecterend middel. Bacteriën in je gootsteen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar op deze manier kom je al een heel eind om je keuken veiliger te maken. Hoe vaak maak jij je gootsteen grondig schoon?

Lees verder