-

Algemeen

Marc de Hond en Bibian Mentel krijgen straatnamen: ‘Hier komen ze!’

Bibian Mentel en Marc de Hond worden op een bijzondere manier vereeuwigd in de nieuwe woonwijk Zuilense Vecht, gelegen op de grens van Utrecht en Maarssen-dorp. In deze wijk zijn meerdere straten vernoemd naar personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de sportwereld, waaronder Bibian Mentel en Marc de Hond. Deze eer is een erkenning voor hun grote bijdragen aan de sport en de samenleving.

Eervolle Straatnamen voor Sporthelden

Naast de Bibian Mentelstraat en Marc de Hondstraat, krijgen ook andere prominente namen hun eigen straat in de buurt van het nieuwe sportpark in de wijk. Zo zullen er ook straten vernoemd worden naar John Blankenstein, Wil Merkies en Gerard Vianen. Deze personen hebben zich op verschillende manieren ingezet om sport toegankelijk te maken voor iedereen en hebben letterlijk en figuurlijk de weg vrijgemaakt voor inclusiviteit binnen de sport.

Edwin Spee

De keuze voor het vernoemen van de straten naar deze vijf sporthelden is gemaakt in overleg met hun nabestaanden, die allen hebben ingestemd met deze eerbetuiging. Voor de gemeente Stichtse Vecht is het belangrijk om de inspanningen van deze personen te blijven herinneren, zodat hun bijdragen aan de samenleving niet worden vergeten.

Bibian Mentel overleden

Bibian Mentel: Inspiratie voor Velen

Bibian Mentel, die zelf ook een sportgebouw naar zich vernoemd heeft gekregen, was een groot voorbeeld voor velen. Als Paralympisch snowboardkampioen heeft ze niet alleen in de sportwereld, maar ook daarbuiten mensen geïnspireerd met haar doorzettingsvermogen en positieve instelling. Ondanks haar strijd tegen k@nker, wist Bibian keer op keer terug te komen en op het hoogste niveau te presteren. Haar nalatenschap gaat veel verder dan alleen haar sportprestaties; ze was ook een voorvechter voor inclusiviteit en toegankelijkheid in de sport.

Bibian Mentel

Marc de Hond: Een Vechtj@s

Marc de Hond, die in 2020 0verleed aan de gevolgen van k@nker, was eveneens een inspirerende figuur. Na een dwarslaesie te hebben opgelopen, wist hij zich opnieuw uit te vinden en werd hij rolstoelbasketballer, schrijver en theatermaker. Zijn positieve houding en onverwoestbare wilskracht maakten hem tot een voorbeeld voor velen. Marc sprak openlijk over zijn strijd tegen zijn ziekte en zijn kijk op het leven, waarbij hij anderen wist te motiveren om altijd het beste uit zichzelf te halen, ongeacht de omstandigheden.

Bibian Mentel

Andere Sporthelden

Naast Bibian en Marc, worden ook John Blankenstein, Wil Merkies en Gerard Vianen geëerd met een straatnaam. John Blankenstein was een van de eerste openlijk homoseksuele scheidsrechters in het Nederlandse voetbal en streed voor gelijke rechten binnen de sportwereld. Wil Merkies en Gerard Vianen hebben zich ook op bijzondere wijze ingezet voor de sport en hun namen blijven voortleven in de nieuwe straten van Zuilense Vecht.

Bibian Mentel

Met deze straatnamen worden Bibian Mentel, Marc de Hond en de andere sportpioniers op een passende manier herinnerd. Hun inzet, veerkracht en toewijding aan de sport blijven een inspiratie voor toekomstige generaties.

Algemeen

Tim Hofman doet opvallende uitspraak tijdens pr0ces tegen man die hem wilde verm00rden

Het 0penbaar m1nisterie eist 12 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen Chris T. (42) voor zijn poging tot m00rd op tv-presentator Tim Hofman. Op 6 september 2023 drong T. gewapend met een omgebouwd gaspistool het BNNVara-gebouw binnen en verklaarde dat hij Hofman wilde doodschieten.

Tim Hofman

Chris T.’s Motivatie en Acties

Chris T., die woensdag voor het eerst in de r*chtszaak verscheen, verklaarde dat hij naar Hilversum was gereisd om ‘controle op te zoeken’ en ‘de confrontatie aan te gaan’ met Hofman.

Hij gaf aan dat hij overwoog om Hofman daadwerkelijk neer te schieten, maar twijfelde of hij het daadwerkelijk zou doen. “Als hij zou komen, zou ik het waarschijnlijk niet eens kunnen,” aldus T. Hij overwoog zelfs een smoesje om Hofman naar de receptie te lokken, maar dit plan werd niet uitgevoerd omdat hij dat ‘zielig voor de baliemedewerkster’ vond.

Na een middag rondfietsen in Hilversum, keerde T. terug naar het BNNVara-gebouw. Hij verklaarde dat hij niet precies wist waarom hij toen naar binnen liep en verklaarde dat hij Hofman zou komen doodschieten en buiten zou wachten. “Dat is echt heel moeilijk,” zei hij tegen de rechter.

Tim Hofman

Verklaring van Tim Hofman

Hoewel Tim Hofman niet in de r*chtszaak aanwezig was, las zijn advocaat Maarten Pijnenburg een verklaring voor. Hofman benadrukte de grote impact van het incident op zichzelf en zijn omgeving.

Hij pleit niet voor een hoge str@f, maar voor een goede behandeling van T. In zijn verklaring merkte Hofman op dat de dreiging tegen hem een maatschappelijk probleem aan de kaak stelt, met name de invloed van radicale en extremistische figuren op kwetsbare personen.

Hofman sprak ook over de rol van sociale media en andere beïnvloeders die radicale ideeën verspreiden, wat kan bijdragen aan dergelijke gewelddadige daden. “Het idee om een mediamaker te vermoorden om wat hij zegt of maakt, druist tegen de democratische fundamenten als persvrijheid en vrijheid van meningsuiting,” aldus Hofman.

Tim Hofman

De Herbeleving van het 1ncident

Hofman heeft het incident eerder gereconstrueerd in zijn programma Boos. Hij verklaarde dat T. wilde demonstreren tegen ‘extreemlinkse personen’. Hofman gaf aan dat hij het incident als een moment van rouw heeft ervaren, waarbij hij bewust de angst en het verdriet heeft gevoeld. Hij vergeleek zijn situatie met die van Peter R. de Vries, en verklaarde dat hij, indien nodig, met een rechte rug zou blijven staan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tim Hofman (@debroervanroos)

Chris T. wordt nu geconfronteerd met een zware str@f en een tbs-maatregel, waarbij de rechter de ernst van zijn daad onderkent en de noodzaak van behandeling benadrukt.

Lees verder