-

Dieren

Zijn restjes echt zo slecht voor je hond?

Sinds mensen honden als huisdier hebben en commercieel hondenvoer beschikbaar is, horen we vaak dat we geen tafelrestjes aan onze honden moeten geven. Maar is het echt zo schadelijk? Het antwoord is een volmondig ja. Vooral als je als eigenaar een typisch menselijk dieet volgt, dat vaak minder ideaal is. (Amerikanen scoren gemiddeld 58 van de 100 punten op de Healthy Eating Index, volgens het Center for Nutrition Policy and Promotion.)

Honden zijn geen mensen

Hoewel we onze harige vrienden vaak vermenselijken, zijn ze uiteindelijk geen mensen. Hun spijsverteringsstelsel verschilt aanzienlijk van dat van ons — honden zijn biologisch divers binnen de soort — en hun voedingsbehoeften verschillen enorm van die van hun menselijke metgezellen.

Tafelrestjes zijn een slecht idee

Uit een onderzoek in 2021 naar de aankoopgewoonten van hondenbezitters met betrekking tot graanvrij hondenvoer, bleek dat 9,3 procent van de hondenbezitters in de VS, Canada en Europa dagelijks tafelrestjes gaf en 38,1 procent af en toe. Ondanks het belang van goede voeding voor de gezondheid van hun hond en de aanschaf van duurder hondenvoer, blijkt de verleiding van die natte neus onder de eettafel groot.

Volgens het Merck Veterinary Manual komen voedingsziekten zelden voor bij honden in ontwikkelde landen als ze hoogwaardig commercieel hondenvoer krijgen. Problemen ontstaan meestal wanneer eigenaren zelf hondenvoer maken of, nog erger, hun huisdier van de familietafel voeren. De maaltijden van de meeste gezinnen zijn namelijk vaak te bewerkt, voedingstechnisch uit balans en vol suiker en vet, wat aan de onwetende pup wordt doorgegeven.

Wat met zelfgemaakt hondenvoer?

Zelf hondenvoer maken lijkt misschien een goed idee, maar kan gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld, het geven van enkel vlees of een combinatie van gehakt en rijst kan leiden tot een calciumtekort. Als je hond niet gediagnosticeerde diabetes heeft, kan rijst (een koolhydraat) zijn bloedsuiker beïnvloeden. Lever lijkt gezond, maar in grote hoeveelheden kan het vitamine A-toxiciteit veroorzaken, afhankelijk van de grootte van de hond.

Honden hebben specifieke voedingsbehoeften

Honden hebben specifieke voedingsbehoeften die variëren per levensfase — van pup tot volwassenheid. De Association of American Feed Control Officials (AAFCO) publiceert aanbevolen voedingsprofielen voor honden (en katten) voor onderhoud en voortplanting, en de National Research Council (NRC) publiceert voedingsprofielen voor honden in verschillende levensfasen.

Onveilige voeding voor honden

Mensen denken vaak dat ze hun hond een traktatie geven met “slechts één” stuk, maar wist je dat druiven en rozijnen een onbekende stof bevatten die toxisch is voor honden en nierbeschadiging kan veroorzaken? Chocolade is absoluut verboden. Het bevat theobromine en cafeïne — chemicaliën die honden niet kunnen verwerken. Het kan leiden tot braken, diarree, zelfs toevallen en hartfalen bij een grote hoeveelheid.

Naast druiven, rozijnen en chocolade zijn er veel andere voedingsmiddelen die honden nooit mogen eten. De American Kennel Club (AKC) heeft een uitgebreide lijst van voedingsmiddelen die gevaarlijk kunnen zijn. Denk je dat fruit en groenten misschien de beste opties zijn voor je hond? De AKC heeft ook een lijst van fruit en groenten die honden wel en niet kunnen eten.

Zelf hondenvoer maken: volg de richtlijnen

Als je vastbesloten bent om zelf hondenvoer te maken, is het belangrijk om de richtlijnen strikt op te volgen en hoogwaardige ingrediënten te gebruiken. Vermijd ongetrainde internet “experts” en generieke recepten. De AKC raadt aan om een voedingsdeskundige voor dieren te raadplegen voor recepten of tips over hoe je succesvol hondenvoer thuis kunt bereiden.

Dieren

Zo lang mag je je konijn alleen thuis laten – en het is minder lang dan je denkt

Als konijnenbaasje kom je ongetwijfeld een keer in de situatie terecht dat je je trouwe vriend alleen thuis moet laten. Een kort dagje weg of een weekendje weg is misschien nog te overzien, maar wat als je langer afwezig bent, bijvoorbeeld een hele week? Kun je je konijn dan zonder zorgen alleen laten?

Konijnen als Groepsdieren

Konijnen behoren tot de vier na populairste huisdieren in Nederland, met ongeveer 1,2 miljoen konijnen volgens de Dierenbescherming. Wat veel mensen niet weten, is dat konijnen echte groepsdieren zijn. Dit betekent dat ze van nature sociale dieren zijn die niet goed alleen kunnen zijn. Ze hebben minimaal één maatje nodig om gelukkig te blijven. Alleen in een hok leven kan leiden tot stress en gezondheidsproblemen bij je konijn.

De Zorg Voor Konijnen

Met de juiste verzorging kunnen konijnen een leeftijd van 8 tot 10 jaar bereiken. Dit betekent dat ze voldoende ruimte nodig hebben om te graven, rennen en knagen. Daarnaast hebben ze vezelrijke voeding nodig en veel aandacht om hun nieuwsgierige en slimme aard te bevredigen. Konijnen vinden het fijn om geborsteld en geaaid te worden, zolang ze de mogelijkheid hebben om met vier poten op de grond te blijven.

Hoe Lang Kun Je Een Konijn Alleen Laten?

Het is niet ideaal om een konijn langere tijd alleen te laten. Volgens Niels Kalkman van de Dierenbescherming hoeft een konijnenhok in principe maar eens per week verschoond te worden. Toch betekent dit niet dat je je konijn zo lang alleen moet laten. Het is belangrijk om te zorgen voor een dagelijkse check van je konijn als je langer weg bent. Hoewel konijnen in principe alleen kunnen zijn zolang er genoeg water en voedsel aanwezig is, is het aan te raden om iemand dagelijks langs te laten komen. Dit zorgt ervoor dat je konijn snel geholpen kan worden als er zich een probleem voordoet.

Waarom Niet Alleen Laten?

Kalkman benadrukt dat, hoewel konijnen in principe in staat zijn om een korte tijd alleen te zijn, je nooit een konijn alleen moet houden. Als je je konijn alleen in een hok laat, kan dit leiden tot ernstige ongelukkig gedrag en zelfs gezondheidsproblemen. Konijnen zijn van nature sociale dieren en worden doodongelukkig als ze zonder gezelschap moeten leven.

Conclusie

Als je plannen hebt om een paar dagen of een langere tijd weg te gaan, zorg dan altijd voor de juiste zorg voor je konijn. Het is essentieel om iemand te regelen die dagelijks langs kan komen om te zorgen voor voedsel, water en een controle van de gezondheid van je konijn. Vergeet niet dat konijnen sociale dieren zijn die gelukkig worden van gezelschap, dus het alleen laten van een konijn voor langere periodes is niet aan te raden. Het welzijn van je konijn moet altijd voorop staan, zelfs als dat betekent dat je extra maatregelen moet treffen om ervoor te zorgen dat je huisdier goed verzorgd wordt tijdens jouw afwezigheid.

Lees verder