-

Financieel

Waarom je beter met de fiets naar het werk kunt gaan

Twijfel je of je met de auto naar je werk gaat of met de fiets? Kies voor het laatste. De kans dat je overlijdt is namelijk kleiner als je fietst. Wandelen naar je werk is ook een goede keuze.

Lichaamsbeweging is natuurlijk goed voor je, dat weten we allemaal. Maar uit onderzoek blijkt dat fietsen naar je werk je kans op overlijden met 47 procent verlaagt, ongeacht de oorzaak. Dit meldt Scientias op basis van gegevens van meer dan 82.000 mensen die tussen 2001 en 2018 naar hun werk of studie reisden. Deze mensen, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, waren tussen de 16 en 74 jaar oud.

De onderzoekers koppelden hun manier van reizen (actief, zoals fietsen of wandelen, versus inactief) aan gegevens over ziekenhuisopnames. De resultaten lieten zien dat actieve reizigers beter af waren, zelfs als het gaat om verkeersongevallen, hartziekten, kanker en het gebruik van kalmeringsmiddelen en antidepressiva.

Minder kans op overlijden

Als je actief naar je werk reist, heb je minder kans op overlijden en gezondheidsproblemen. Zowel fysieke als mentale problemen komen minder vaak voor bij deze groep. Tijdens de onderzoeksperiode zijn 4276 deelnemers overleden, wat neerkomt op 5 procent van de groep. De helft hiervan overleed aan kanker. 63 procent van de groep werd opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 12 procent voor hart- en vaatziekten, 7 procent voor kanker en 3 procent door een verkeersongeval. Bovendien kreeg 38,5 procent een medicijn voor cardiovasculaire ziekten en 41 procent een medicijn voor geestelijke gezondheidsproblemen.

Het meest opvallende resultaat is dat fietsen naar het werk een 47 procent lager risico op overlijden met zich meebrengt. Het risico op diverse ziekenhuisopnames is 10 procent lager, en het risico op ziekenhuisopname door hart- en vaatziekten is 24 procent lager. Daarnaast is er een 20 procent lager risico dat geestelijke gezondheidsmedicatie nodig is. Of er een verschil is tussen e-bikes en gewone fietsen is niet onderzocht. Bij wandelen is het risico op een ziekenhuisopname 11 procent lager en het risico op het gebruik van medicatie voor geestelijke gezondheidsproblemen 7 procent lager.

Fietsen naar je werk

Fietsen heeft ook een keerzijde: mensen die naar hun werk fietsen hebben twee keer zoveel kans om na een verkeersongeval in het ziekenhuis te belanden. Dit geldt echter vooral voor het Verenigd Koninkrijk, waar fietspaden minder gebruikelijk zijn en ambulances vaker worden ingeschakeld. In Nederland verwachten we dat de cijfers iets anders liggen, maar zelfs zonder deze statistieken is het duidelijk: pak vanaf vandaag liever de fiets naar je werk of school. Het is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook een stuk duurzamer.

Financieel

Voedselnood: wat zijn boodschappenkaarten en hoe moet je er eentje aanvragen?

Door de hoge vaste lasten en stijgende inflatie komen steeds meer Nederlanders in de problemen met hun voedselvoorziening. De vraag naar voedselhulpinitiatieven, zoals de boodschappenkaarten van het Rode Kruis, groeit daardoor. Wat houden deze boodschappenkaarten in en voor wie zijn ze bedoeld?

Ondersteuning bij voedselnood

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat ruim 450.000 Nederlanders te maken hebben met verborgen voedselnood. Sinds 2020 heeft de organisatie al meer dan een miljoen boodschappenkaarten uitgegeven. Dit initiatief werd gestart omdat steeds meer Nederlanders door de coronacrisis in financiële problemen verkeerden. De vraag naar deze hulp is sindsdien alleen maar toegenomen.

Wat zijn boodschappenkaarten en voor wie zijn ze bedoeld?

Boodschappenkaarten bieden financiële ondersteuning voor het doen van boodschappen. Ze zijn bedoeld voor mensen die extra hulp nodig hebben om voldoende voedsel te kunnen kopen. Hoewel deze mensen vaak een inkomen hebben, kunnen de stijgende kosten ervoor zorgen dat ze niet genoeg geld overhouden voor voedsel. Voedseluitgaven worden dan vaak als laatste prioriteit gezien, nadat alle vaste lasten zijn betaald. Reguliere hulp, zoals de Voedselbank, is vaak niet toegankelijk voor deze groep omdat zij niet over de benodigde papieren beschikken.

Hoe vraag je een boodschappenkaart aan?

Boodschappenkaarten worden verstrekt via partnerorganisaties in de wijk. Wanneer zij constateren dat iemand baat kan hebben bij een boodschappenkaart, kan deze gezamenlijk aangevraagd worden bij het Rode Kruis. Op de boodschappenkaart wordt wekelijks een bedrag gezet, afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Dit varieert van 21,50 euro voor een eenpersoonshuishouden tot 86 euro voor een huishouden van zes personen. Volgens de richtlijnen van het Nibud is dit bedrag voldoende voor zeven warme maaltijden per week. Elke situatie wordt individueel bekeken om de juiste hulp te bieden.

Wil je helpen?

Heb je zelf geen hulp nodig, maar wil je wel iets bijdragen? Je kunt je inschrijven als boodschappenmaatje en een maandelijkse donatie doen om de boodschappenkaarten mogelijk te maken.

Lees verder