Dieren
Ook honden moeten in de auto een gordel dragen

Bij een snelle zoektocht naar “honden verloren na auto-ongeluk” op Google vind je talloze hartverwarmende verhalen over hoe mensen hun geliefde viervoeters weer terugvonden na dagen, soms weken, van vermissing. Vaak worden honden uit de auto geslingerd bij ernstige ongevallen of rennen ze gewoon weg in de chaos die volgt.
Verschillende verhalen van gevonden honden
Sommige honden worden snel gevonden. Neem Pretty Girl, die in 2020 door een agent uit Georgia weer bij haar familie werd gebracht, de dag na een ongeluk bij Atlanta. Anderen, zoals de 8-jarige Mia, een geredde hond, hebben meer tijd nodig. Mia rende weg na een ongeluk in Colorado — midden in de nacht en in de sneeuw. Het duurde meer dan een maand om haar te vinden. Ze was mager, angstig en vies, maar relatief ongeschonden gezien haar avontuur.
Helaas zijn niet alle honden zo gelukkig. Sommige honden raken voorgoed vermist of erger, komen om het leven. Wat kun je doen om je eigen hond te beschermen als je hem meeneemt in de auto? Het antwoord is simpel: zet je hond vast met een autogordel.
De noodzaak van een hondenautogordel
Volgens de Nationale Hondenbezit Enquête reist 40% van de huisdiereigenaren met hun hond. Ondanks de risico’s kiezen veel mensen ervoor om hun huisdier niet goed vast te zetten. In een studie van 2019 door Volvo en The Harris Poll bleek dat een derde van de respondenten liever met hun hond op reis gaat dan met hun gezin, maar twee derde dacht niet dat hun hond veilig zou zijn in de auto bij een ongeluk. Toch laten ze hun huisdieren vaak los in de auto.
Dr. Georgina Ushi Phillips, dierenarts, merkt op dat veel eigenaren een blinde vlek hebben voor autogordels voor honden. “Bij een crash zullen honden, mensen en alles in de auto naar voren worden geslingerd. Een hond van 27 kilogram wordt bij 56 kilometer per uur een projectiel van 1.224 kilogram.”
Veiligheid voorop: hondenautogordels
De Volvo-studie toont ook aan dat rijden met een loslopende hond niet alleen gevaarlijk is voor de hond, maar voor iedereen in de auto. Onveilige rijgedragingen meer dan verdubbelen wanneer honden niet zijn vastgezet. “Het doel van een hondenautogordel is beperking en veiligheid,” legt Justin Padgett, dierenarts, uit. “Honden moeten aan een veilige plek worden vastgezet om te voorkomen dat ze bij een ongeluk uit de auto worden geslingerd.”
Welke hondenautogordel is het beste?
Er zijn veel verschillende ontwerpen van hondenautogordels op de markt, van lijnen die honden wat bewegingsvrijheid geven tot dikke, gepadde harnassen. Hoe weet je welke het beste is voor jouw hond? “De meeste hondenautogordels bevestigen de hond aan de stoel en zijn verbonden met een veiligheidsharnas,” legt Padgett uit. “Een harnas is beter dan een halsband, omdat het meerdere contactpunten heeft en niet te veel druk op één lichaamsdeel uitoefent.”
Kies een crash-getest harnas
Het is belangrijk om te kiezen voor een getest harnas. Het Center for Pet Safety (CPS) heeft tussen 2013 en 2015 verschillende harnassen en manden getest met behulp van dummy-honden. Slechts drie harnassen haalden de crash-testcertificering. Phillips raadt aan om een harnas te kiezen dat door betrouwbare bronnen is getest, zoals de CPS. “Harnassen die te groot zijn kunnen gevaarlijk zijn omdat ze honden kunnen aanmoedigen om eruit te wurmen, terwijl te kleine harnassen kunnen leiden tot huidirritaties.”
Een veilige reis met je hond
In sommige Amerikaanse staten zijn hondenautogordels zelfs wettelijk verplicht. Als je je hond veilig wilt meenemen op reis, zorg dan voor een goed passend harnas en laat je hond eraan wennen in huis voordat je op pad gaat. Geduld, lof en traktaties zullen helpen om positieve associaties met het harnas te creëren.

Dieren
Het gekwispel van je hond zegt iets over hun emoties: ´Maar zijn niet altijd blij!´

Wanneer je na een lange dag thuiskomt, staat je hond je vaak al kwispelend op te wachten. We denken dan al snel dat-ie blij is, maar dat is lang niet altijd zo. Het gekwispel van je hond zegt namelijk veel meer over zijn of haar emoties dan je misschien denkt.
De hersenen van je viervoeter ontcijferd
Om te begrijpen wat je viervoeter je met zijn of haar kwispelgedrag probeert te vertellen, is het goed om een paar dingen te weten. Zo zijn het vooral de kleine hersenen die het kwispelen aansturen en reguleren. Deze zijn niet alleen verantwoordelijk voor de motoriek, maar ook voor de angst- en plezierreacties van je hond. Tegelijkertijd gebeurt er ook veel in de grote hersenen, want honden kwispelen asymmetrisch. Door middel van die asymmetrie zijn honden in staat om je te vertellen wat ze voelen, mits je de moeite neemt om ze te begrijpen.
De emotie van je hond begrijpen doe je zó
Wil je je hond beter leren begrijpen, dan is het dus zaak om goed op zijn of haar staart te letten. Je hoeft er niet de hele dag naar te staren, maar op z’n tijd even bij je viervoeter inchecken kan geen kwaad. Let bijvoorbeeld eens op hoe je hond reageert op jouw gedrag, dat van anderen of op zijn of haar omgeving. Misschien denk je wel dat je hond iets heel fijn vindt, maar vertelt de staart van je vieter je iets heel anders. Om je een eind op weg te helpen, zetten we een paar soorten gekwispel voor je op een rij.
De stand van de staart
Heeft je hond een neutrale staarthouding, dan zou dat er volgens Kwispelheide op wijzen dat je hond over het algemeen ontspannen is. Wellicht is-ie mentaal nog wel alert, maar fysiek in ieder geval niet.
Merk je een hoge staarthouding bij je hond op, dan is het goed om een oogje in het zeil te houden. In dat geval kan je hond zich namelijk bedreigd of zelfs agressief voelen. Heerst er geen dreigende sfeer of situatie, dan kan het ook zijn dat je hond zich extreem opgewonden voelt.
Laat je hond een lage staarthouding zien, dan wil je waarschijnlijk extra lief voor hem of haar zijn. In het geval van een lage staarthouding is je hond waarschijnlijk onzeker of bang óf voelt hij of zij zich onderdanig. Wat de situatie dan ook is, je viervoeter voelt zich op dat moment verre van fijn. Op zo’n moment kan het goed zijn om tegen je hond te praten, want onderzoek bewijst: je hond begrijpt écht wat je zegt.
De beweging van de staart
Niet alleen de stand van de staart, maar ook het soort gekwispel van je hond zegt veel over zijn of haar emoties. Goed om te weten: hoe sneller je hond kwispelt, hoe blijer hij of zij is. Dat is nog lang niet alles, want zoals we al zeiden: het kwispelgedrag van je hond gaat veel verder dan dat.
Beweegt je hond zijn of haar staart van links naar rechts, waarbij de achterkant van de hond zacht meebeweegt, dan laat je hond een brede kwispel of een zwabberkwispel zien. Je hond probeert vriendelijkheid uit te stralen en is waarschijnlijk nieuwsgierig naar iets om hem of haar heen.
Draagt je hond zijn of haar staart hoog en maakt de staart draaiende bewegingen vanaf de aanzet van de staart (dit wordt ook wel de propellerkwispel genoemd), dan is de kans groot dat je hond zich onzeker voelt. Die onzekerheid hoeft je niet te beangstigen, want je hond heeft in dit geval wél de intentie om vriendelijk gedrag te vertonen.
In tegenstelling tot bij de propellerkwispel kan het bij de stijve kwispel wél goed zijn om alert te zijn. Bij de stijve kwispel is de staart hoger dan bij de neutrale houding en beweegt-ie stijf en ruig heen en weer, waarbij de rest van het lichaam gespannen is. De kans is groot dat de hond zich op een negatieve manier opgewonden voelt en hij of zij daardoor dreigend probeert over te komen om zichzelf te beschermen.
De richting van de staart van je hond
Veelzeggend als-ie is, vertelt ook de richting waarin de staart kwispelt het nodige over de emoties van je hond.
Kwispelt je hond overwegend naar rechts, dan voelt je hond zich grotendeels blij en nieuwsgierig. Zoals we eerder al zeiden, gebruikt je hond hiervoor de linkerhersenhelft – en die is verantwoordelijk voor positieve en nieuwsgierige gedachten.
Beweegt de staart van je hond tijdens het kwispelen overwegend naar links, dan is er iets wat je hond ervaart als onaangenaam. Je hond gebruikt hiervoor namelijk zijn rechterhersenhelft, die verantwoordelijk is voor angsten en sombere gedachten. Vertoont je hond dit gekwispel en is er iets wat je aan de situatie op dat moment kunt veranderen, zoals doorlopen of iets of iemand vermijden, dan kun je dat dan ook het beste doen.
Wist je trouwens ook dat dit de reden is waarom honden altijd eerst een rondje draaien voor ze gaan liggen? Het gedrag van je hond zit vol fascinerende signalen!