-

Tips

Mensen die langer dan 6 uur per dag aan bureau zitten, moeten dit aan hun dieet toevoegen

Als je een kantoorbaan hebt, is de kans groot dat je veel tijd zittend doorbrengt. Tenzij je een van de gelukkigen bent die een zit-sta bureau heeft weten te regelen, spendeer je waarschijnlijk een groot deel van je werkdag op een stoel.

We kennen allemaal het beeld van de toekomst van remote werken: een wat ongezonde en inactieve levensstijl. Het is dan ook niet verrassend dat veel mensen zich na enkele dagen achter hun bureau vaak wat stijver en ongemakkelijk voelen. Het is vrij logisch om aan te nemen dat urenlang zitten zonder enige fysieke activiteit niet goed voor onze gezondheid is. Onderzoek ondersteunt deze gedachte.

Koffie als Gezonde Keuze

Experts adviseren mensen die meer dan zes uur per dag zitten om een bepaald drankje aan hun dieet toe te voegen: koffie. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend voor veel kantoorwerkers, aangezien koffie vaak een integraal onderdeel is van hun dagelijkse routine. Maar recent onderzoek wijst uit dat koffie daadwerkelijk kan bijdragen aan het verminderen van gezondheidsrisico’s.

Onderzoekers van de Soochow Universiteit in China hebben langdurige gegevens van meer dan 10.000 mensen uit de VS bestudeerd. Hun bevindingen tonen aan dat het drinken van koffie het risico op overlijden kan verlagen. Mensen die lange periodes zitten, maar ook koffie drinken, blijken 1,58 keer minder kans te hebben om om het leven te komen door welke oorzaak dan ook in vergelijking met mensen die geen koffie drinken. Dit beschermende effect kan tot wel 13 jaar aanhouden.

Koffie Tegen Gezondheidsrisico’s

Het onderzoek ontdekte dat koffie een beschermend effect heeft tegen de negatieve gevolgen van langdurig zitten, zoals diabetes en hartziekten. De resultaten toonden aan dat koffiedrinkers een betere bescherming hadden dan degenen die regelmatig bewegen. De gegevens van 10.639 mensen toonden aan dat degenen die enkele uren per dag zitten een verhoogd risico op overlijden hadden als ze geen koffie dronken.

Je hoeft niet liters koffie per dag te drinken om de voordelen te ervaren. Zelfs één kopje per dag kan al nuttig zijn, hoewel twee tot drie kopjes per dag de meest effectieve bescherming bieden. Dit wordt ondersteund door eerdere studies die suggereren dat cafeïne in het bloed het risico op hartziekten en type 2-diabetes kan verlagen.

Belang van Een Gezond Dieet

Hoewel het toevoegen van koffie aan je dieet voordelen kan bieden, moet je niet denken dat koffie alle problemen oplost. Het blijft belangrijk om een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen om een goede algehele gezondheid te behouden. Koffie kan een nuttige aanvulling zijn, maar het is geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

Kortom, als je veel zit tijdens je werkdag, kan koffie een nuttige rol spelen in het bevorderen van je gezondheid en het verminderen van je risico op bepaalde ziekten. Zorg echter voor een evenwichtige benadering van gezondheid door ook aandacht te besteden aan andere aspecten van je levensstijl.

Tips

Nieuwe studie onthult waarom je nooit alcohol zou mogen drinken op een vliegtuig

Voor veel vakantiegangers is het een vanzelfsprekendheid om de zomer te beginnen met een paar drankjes. Of je nu al in je stoel op het vliegtuig zit of net bent aangekomen op je bestemming, een drankje is vaak onderdeel van het ritueel. Na een paar glaasjes op hoogte in het vliegtuig, lekker achterover leunen en een beetje in een tipsy slaperigheid wegdromen, lijkt de vakantie al begonnen.

Echter, recent onderzoek heeft aangetoond dat dit gebruikelijke vakantiegedrag mogelijk een nadelige invloed kan hebben op je gezondheid. Experts raden nu aan om je drinkgewoonten tijdens je vlucht te heroverwegen.

Het Effect van Alcohol en Lage Cabinedruk

Onderzoekers in Duitsland hebben ontdekt dat de combinatie van alcohol en de lage cabinendruk op hoge hoogte een gevaarlijke mix kan zijn voor je hart. De studie, gepubliceerd op 3 juni in het tijdschrift Thorax, onthult dat wanneer passagiers na een paar drankjes in slaap vallen, hun zuurstofniveaus in het bloed dalen en hun hartslag stijgt.

De studie, uitgevoerd door het Institute of Aerospace Medicine, onderzocht 48 mensen tussen de 18 en 40 jaar over twee nachten om de impact van alcohol op een vlucht te begrijpen. De deelnemers werden in een slaaplaboratorium en een drukkamer getest, waarbij sommigen alcohol consumeerden voordat ze sliepen.

Gezondheidsrisico’s van Alcohol op Hoogte

De bevindingen tonen aan dat alcohol, gecombineerd met de lage cabinendruk, leidt tot een daling van de zuurstofniveaus en een verhoging van de hartslag. Dit wijst op een onderschat gezondheidsrisico dat eenvoudig kan worden vermeden door minder te drinken tijdens de vlucht.

De onderzoekers adviseren om de regels voor alcoholconsumptie aan boord te herzien. De combinatie van lage zuurstofconcentratie op hoge hoogte en alcohol kan de slaapkwaliteit verstoren. Het kan ook het cardiovasculaire systeem belasten en langdurige lage zuurstofniveaus veroorzaken.

Aanbevelingen voor Gezondheidsbewust Reizen

De auteurs van de studie benadrukken dat zelfs jonge en gezonde individuen door alcoholconsumptie onder hypobaire omstandigheden aanzienlijk worden belast. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met bestaande hart- of longziekten.

Dr. Elmenhorst, een van de onderzoekers, geeft aan: “We waren verrast door de sterke effecten. Het is raadzaam om geen alcohol te drinken tijdens een vlucht. De zuurstofverzadiging daalt aanzienlijk tijdens de slaap, wat kan leiden tot verergering van medische aandoeningen.”

Ook al hebben jonge en gezonde vakantiegangers misschien geen ernstige schade aan hun hart, de verhoogde hartslag en verminderde zuurstofverzadiging kunnen bestaande medische aandoeningen verergeren. Het is dus verstandig om alcoholconsumptie tijdens je vlucht te beperken om onnodige risico’s te voorkomen.

Lees verder