Dieren
Huilen honden echte tranen van geluk?
Het is vrij duidelijk wanneer je hond blij is om je te zien (of de traktaties die je aanbiedt) omdat hij zijn staart kwispelt, met vreugde springt en je voortdurend volgt. Maar welke andere emoties toont je hond om zijn liefde voor jou te uiten? Recent onderzoek onthult een verrassend nieuw aspect van deze band: tranen van vreugde.
Nieuw onderzoek: honden kunnen echt tranen laten
Volgens recent onderzoek van Japanse wetenschappers aan de Azabu Universiteit blijkt er een nieuw niveau van de band tussen honden en mensen te zijn: tranen van vreugde. In een baanbrekende studie, gepubliceerd op 22 augustus 2022 in Current Biology, ontdekten de onderzoekers dat honden daadwerkelijk tranen kunnen laten.
Hoe het onderzoek is uitgevoerd
Het idee om te testen of honden tranen kunnen laten, kwam bij professor Takefumi Kikusui van het Laboratorium voor Mens-Dier Interactie en Reciproque Relaties aan de Azabu Universiteit. Na de geboorte van een nestje puppy’s door zijn standaardpoedel, merkte hij op dat de moederhond tranen produceerde tijdens het zogen. Dit leidde tot de vraag of oxytocine – het gelukshormoon – ook de emoties van honden beïnvloedt zoals het dat bij mensen doet.
Om deze hypothese te testen, voerden Kikusui en zijn collega’s een experiment uit waarbij 18 honden ongeveer vijf uur van hun eigenaren werden gescheiden en vervolgens weer herenigd. Ze maten het tranenvolume van de honden vóór en na de reünie met behulp van de Schirmer-tranen test. Ook werden vergelijkbare ontmoetingen georganiseerd met onbekende mensen.
Belangrijke bevindingen: tranen van positieve emoties
De resultaten waren duidelijk: wanneer de honden weer samenkwamen met hun eigenaren, nam hun tranenvolume toe, maar niet bij vreemden. De onderzoekers voegde oxytocine-oogdruppels toe en ontdekten dat dit de hoeveelheid tranen die de honden produceerden, verhoogde. “We hebben ontdekt dat honden tranen laten in verband met positieve emoties,” zei Kikusui in een persbericht. “We hebben ook oxytocine ontdekt als een mogelijke verklaring hiervoor.”
Wat is oxytocine en hoe werkt het?
Oxytocine is een hormoon dat “wordt geproduceerd door de hypothalamus en via de hypofyse in de bloedbaan wordt afgegeven,” volgens Harvard Women’s Health Watch. Het speelt een rol bij de bevalling, stimuleert de samentrekkingen van de baarmoeder, verhoogt de melkproductie en bevordert de emotionele band tussen moeder en kind.
Kunnen honden ook voelen zoals mensen?
Bij mensen wordt oxytocine geproduceerd wanneer ze “liefde” voelen voor een partner, wat meer gevoelens van genegenheid opwekt. Kunnen honden ook gevoelig zijn voor deze feedbackloop? Blijkt van wel. “We hadden nog nooit gehoord van de ontdekking dat dieren tranen laten in blije situaties, zoals bij de hereniging met hun eigenaren,” zei Kikusui.
Extra verrassingen: honden met tranen ontvangen meer positieve reacties
De studie bracht ook andere verrassingen. Mensen werden gevraagd om foto’s van honden te beoordelen, sommige met kunstmatige tranen en andere zonder. De honden met tranende ogen kregen meer positieve reacties, wat zou kunnen aangeven dat de co-evolutie van honden met mensen hen heeft geholpen om emotionele toestanden te ontwikkelen die de band tussen mens en hond versterken.
Toekomstige onderzoeken: wat betekent dit voor de band tussen mensen en honden?
Hoewel de studie niet onderzocht of honden ook huilen tijdens ongelukkige of stressvolle situaties, zijn de onderzoekers van plan de implicaties van de band tussen mensen en honden verder te verkennen. “Honden zijn een partner van mensen geworden en we kunnen banden vormen,” zei Kikusui. “In dit proces is het mogelijk dat honden die tranen laten zien tijdens interactie met hun eigenaar, beter verzorgd worden door hun eigenaar.”
Dieren
Zo lang mag je je konijn alleen thuis laten – en het is minder lang dan je denkt
Als konijnenbaasje kom je ongetwijfeld een keer in de situatie terecht dat je je trouwe vriend alleen thuis moet laten. Een kort dagje weg of een weekendje weg is misschien nog te overzien, maar wat als je langer afwezig bent, bijvoorbeeld een hele week? Kun je je konijn dan zonder zorgen alleen laten?
Konijnen als Groepsdieren
Konijnen behoren tot de vier na populairste huisdieren in Nederland, met ongeveer 1,2 miljoen konijnen volgens de Dierenbescherming. Wat veel mensen niet weten, is dat konijnen echte groepsdieren zijn. Dit betekent dat ze van nature sociale dieren zijn die niet goed alleen kunnen zijn. Ze hebben minimaal één maatje nodig om gelukkig te blijven. Alleen in een hok leven kan leiden tot stress en gezondheidsproblemen bij je konijn.
De Zorg Voor Konijnen
Met de juiste verzorging kunnen konijnen een leeftijd van 8 tot 10 jaar bereiken. Dit betekent dat ze voldoende ruimte nodig hebben om te graven, rennen en knagen. Daarnaast hebben ze vezelrijke voeding nodig en veel aandacht om hun nieuwsgierige en slimme aard te bevredigen. Konijnen vinden het fijn om geborsteld en geaaid te worden, zolang ze de mogelijkheid hebben om met vier poten op de grond te blijven.
Hoe Lang Kun Je Een Konijn Alleen Laten?
Het is niet ideaal om een konijn langere tijd alleen te laten. Volgens Niels Kalkman van de Dierenbescherming hoeft een konijnenhok in principe maar eens per week verschoond te worden. Toch betekent dit niet dat je je konijn zo lang alleen moet laten. Het is belangrijk om te zorgen voor een dagelijkse check van je konijn als je langer weg bent. Hoewel konijnen in principe alleen kunnen zijn zolang er genoeg water en voedsel aanwezig is, is het aan te raden om iemand dagelijks langs te laten komen. Dit zorgt ervoor dat je konijn snel geholpen kan worden als er zich een probleem voordoet.
Waarom Niet Alleen Laten?
Kalkman benadrukt dat, hoewel konijnen in principe in staat zijn om een korte tijd alleen te zijn, je nooit een konijn alleen moet houden. Als je je konijn alleen in een hok laat, kan dit leiden tot ernstige ongelukkig gedrag en zelfs gezondheidsproblemen. Konijnen zijn van nature sociale dieren en worden doodongelukkig als ze zonder gezelschap moeten leven.
Conclusie
Als je plannen hebt om een paar dagen of een langere tijd weg te gaan, zorg dan altijd voor de juiste zorg voor je konijn. Het is essentieel om iemand te regelen die dagelijks langs kan komen om te zorgen voor voedsel, water en een controle van de gezondheid van je konijn. Vergeet niet dat konijnen sociale dieren zijn die gelukkig worden van gezelschap, dus het alleen laten van een konijn voor langere periodes is niet aan te raden. Het welzijn van je konijn moet altijd voorop staan, zelfs als dat betekent dat je extra maatregelen moet treffen om ervoor te zorgen dat je huisdier goed verzorgd wordt tijdens jouw afwezigheid.