Technologie
Dit betekenen de lampjes op je dashboard (en dit moet je doen als ze beginnen te branden)

Heb je een roadtrip gepland met de auto? Dan hoop je natuurlijk dat je dashboardlampjes niet beginnen te knipperen. Maar wat moet je doen als dit toch gebeurt?
Als de lampjes op je dashboard gaan branden, kan dat wijzen op verschillende problemen. Allianz Direct heeft een overzicht samengesteld om je te helpen begrijpen wat elk lampje betekent.
Motorlampje
Brandt dit lampje? Dan is er waarschijnlijk een probleem met je motor, zoals een laag oliepeil. Als het lampje knippert, is er sprake van een ernstiger probleem. Zet je auto onmiddellijk aan de kant en laat hem nakijken.
Oliepeil
Als dit lampje brandt terwijl je rijdt, moet je direct stoppen. Het oliepeil is te hoog of te laag, wat je motor ernstig kan beschadigen.
Temperatuur
Dit lampje geeft aan dat je motor oververhit is, wat schade kan veroorzaken. Controleer het koelvloeistofsysteem en controleer of er genoeg vloeistof is. Dit kan de oorzaak van het probleem zijn.
Remmen
Heb je dit lampje ooit gezien nadat je met een opgetrokken handrem bent wegggereden? Dit lampje betekent dat je remsysteem actief is. Blijft het branden nadat je de handrem hebt losgelaten? Dit kan wijzen op een probleem met het remsysteem dat je moet laten controleren.
ABS
Als dit lampje brandt, is het tijd voor een controle bij de garage. Het lampje staat voor het antiblokkeersysteem (ABS), dat voorkomt dat je banden blokkeren tijdens hard remmen.
Roetfilter
Negeer dit lampje niet! Het geeft aan dat je roetfilter niet goed functioneert, wat kan leiden tot een verstopping of defect aan je uitlaat. Dit kan serieuze gevolgen voor je auto hebben.
Ruitenwisservloeistof
Als je dit lampje ziet, is het tijd om de ruitenwisservloeistof bij te vullen. Anders heb je mogelijk geen goed zicht door vuil op je voorruit.
Accu
Het accu-lampje verschijnt wanneer je je auto start. Blijft het branden? Dan kan er een probleem zijn met de accu, waardoor je mogelijk stil komt te staan. Dit wil je natuurlijk vermijden.
Airbag
Als dit lampje brandt, kunnen je airbags niet goed functioneren, wat gevaarlijk kan zijn. Ga onmiddellijk naar de garage om dit te laten controleren.
Voorgloeien
Bij dieselauto’s brandt dit lampje als de motor koud is. Als het lampje blijft branden, is het verstandig om je garage te bezoeken.
Kleuren van de lampjes
Wist je dat de kleuren van de lampjes op je dashboard verschillende betekenissen hebben? Een groen lampje betekent dat alles goed functioneert, een blauw lampje geeft aan dat je grootlicht aanstaat. Gele of oranje lampjes wijzen op een probleem dat je snel moet laten nakijken. Rode lampjes geven aan dat je onmiddellijk actie moet ondernemen. Negeer deze niet!

Technologie
De 5 verborgen WhatsApp functies die je niet kende, maar echt wel wil weten

WhatsApp is al jaren een van de populairste applicaties voor zowel Android- als iOS-gebruikers. Dat is niet verwonderlijk, want voor miljarden mensen is het dé manier om in contact te blijven met dierbaren. Maar weten we zeker dat we de app al door en door kennen?
Ondanks het ongelofelijk grote aantal WhatsApp-gebruikers, zijn er ook veel mensen voor wie de applicatie nog geheimen heeft. Dat is mooi, want zo valt er na al die jaren nog eens iets nieuws te ontdekken. Al moet je natuurlijk wel weten waar je het zoeken moet.
Vijf verstopte WhatsApp trucjes
Gelukkig hebben je vrienden van WANT het voorwerk al gedaan. In dit artikel vind je vijf handige trucjes waarmee je nog meer uit WhatsApp kunt halen. De één is misschien iets nuttiger dan de ander, maar allemaal zijn ze ongetwijfeld behulpzaam voor iemand!
1. Oproepen tegenhouden
Het is met WhatsApp mogelijk om te bellen met je vrienden en familieleden. Het voordeel hiervan is dat dit via het internet gaat, waardoor dit gesprek niet van je belminuten afgaat. Maar het kan in sommige situaties wel vervelend zijn dat je altijd te bereiken bent.
Als jij dus liever niet via WhatsApp door een bepaald persoon gebeld wordt, dan heb je de mogelijkheid om de boel uit te schakelen. Ga hiervoor simpelweg naar een gesprek met de desbetreffende persoon, klik op de naam en selecteer de optie Meldingen dempen. Je kunt vervolgens kiezen uit ‘8 uren’, ‘1 week’ of ‘altijd’. Selecteer daarna de optie Meldingen weergeven zodat alleen oproepen tegengehouden worden, en je wel nog berichten ontvangt.
2. Twee WhatsApp-accounts op één Android
Het is mogelijk om één smartphone te gebruiken met twee nummers en dus ook twee verschillende WhatsApp-accounts. Dat is handig, al moet je wel echt even weten hoe je dit voor elkaar kunt krijgen, want het is geen officiële functionaliteit van WhatsApp zelf.
Om twee verschillende accounts te hanteren op je Android-smartphone, heb je een app nodig genaamd Parallel Spaces. Hiermee is het mogelijk om twee persoonlijke WhatsApp-accounts te gebruiken. Wil je het op zakelijk vlak doen, dan kun je ook gebruikmaken van de WhatsApp Business app. Beide applicaties leggen na installatie zelf uitstekend stap voor stap uit wat je moet doen. Zo weet je in ieder geval dat het mogelijk is én waar je het zoeken moet.
3. Privé-antwoord in groepsgesprek
Soms zit je in een groepsgesprek waarin een vriend of vriendin iets grappigs of juist iets verkeerds zegt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in die groep op de persoon te reageren, maar je kunt het ook persoonlijk houden. Of gewoon lekker achter ieders rug om kletsen. Want dat is soms ook gewoon leuk.
Je kunt in een groepsgesprek in WhatsApp iemands bericht ingedrukt houden. Druk vervolgens op de drie puntjes als je Android gebruikt (op iOS verschijnt de optie direct) en selecteer Privé beantwoorden. Het bericht uit het groepsgesprek wordt omgezet tot een quote, en vervolgens kun je zelf een persoonlijk antwoord sturen.
4. Nieuw nummer, oude gesprekken behouden
Het komt wel eens voor dat je een nieuw telefoonnummer krijgt. Dat maakt in de regel niet heel veel uit, ware het niet dat je toegang tot je WhatsApp-geschiedenis dreigt te verliezen. Dat is natuurlijk niet voor iedereen een ramp, maar het is voor sommige mensen wel fijn om al hun gesprekken met zich mee te nemen. Na al die jaren heeft WhatsApp nu eenmaal wat herinneringen te bieden.
Het is goed om te weten dat jij je huidige account kunt meenemen naar je nieuwe nummer. Ga hiervoor naar Instellingen -> Account -> Nummer wijzigen. Je krijgt vervolgens een scherm te zien waar je niet alleen je oude nummer, maar ook je nieuwe nummer in moet vullen. Voltooi daarna de authenticatie en klaar is Kees! Al je gesprekken en media zijn gekoppeld aan je nieuwe nummer.
5. Verwijderd, maar niet verdwenen (let op: deze methode is vaak verouderd!)
Iedereen weet inmiddels wel dat je berichten op WhatsApp kunt verwijderen. Wat veel mensen (waaronder ondergetekende tot voor kort) alleen niet weten, is dat je ze vervolgens nog terug kunt halen. Hiervoor heb je een snel reactievermogen (maximaal zeven dagen, dus dat valt mee) en een Windows-computer nodig.
Koppel de smartphone met het
desbetreffende WhatsApp-account aan je computer. Open vervolgens
Mijn computer en ga naar het interne geheugen van
de smartphone. Kies vervolgens voor de map
WhatsApp/Databases en zoek naar bestanden met de
naam msgstore-yyyy-mm-dd.1.db.crypt14
(de cijfers en
extensie kunnen variëren). Druk met je rechtermumuisknop op dit
bestand en selecteer via Openen met het Kladblok.
Voila!
Belangrijke opmerking over punt 5: De methode om verwijderde WhatsApp-berichten via het bestandssysteem van je telefoon terug te halen met Kladblok is sterk verouderd en werkt in de meeste moderne WhatsApp-versies en Android-telefoons niet meer. WhatsApp versleutelt zijn databases steeds beter en de bestandsstructuren zijn veranderd. Tegenwoordig is de meest betrouwbare manier om verwijderde berichten terug te halen via back-ups (Google Drive voor Android, iCloud voor iOS), mits deze zijn ingeschakeld voordat het bericht werd verwijderd.