-

Algemeen

Zoon van wereldster overlijdt twee weken na tragisch ongeval in de rivier.

Levi Wright, de jonge zoon van rodeoster Spencer Wright, is 0verleden. De driejarige jongen 0verleed na het oplopen van een traumatisch hersenl*tsel door een bijna-verdr!nkingsincident op 21 mei.

Levi werd opgenomen in een z!ekenhuis in Salt Lake City nadat hij per 0ngeluk een speelgoedtractor in een rivier nabij het huis van de familie had gereden op 21 mei. De lokale wetshandhavers vonden Levi bewustel00s ongeveer een mijl stroomafwaarts.

Hoewel hij aanvankelijk hersend00d werd verklaard en niet verwacht werd te overleven, begon de jongen tekenen van verbetering te vertonen.

“LEVI IS WAKKER GEWORDEN! Ik ben geschokt, we weten niet veel, maar de dokter zei dat het oké was om daar enthousiast over te zijn en DAT BEN IK! Mijn baby is zo sterk!” schreef zijn moeder Kallie Wright op Facebook.

Helaas waren de resultaten van een MRI de volgende dag “niet goed.”

“We zijn kapot, maar het zijn slechts beelden die een bepaalde kwaliteit van leven suggereren. Onze echte graadmeter zal zijn wat Levi de komende dagen doet,” deelde Kallie.

Terwijl Levi in het z!ekenhuis v0cht, bleven zijn familie en vrienden om gebeden vragen.

Op 2 juni deelde Kallie hartverscheurend nieuws.

“Na meerdere slapeloze nachten, veel onderzoek, meerdere gesprekken met ’s werelds beste neurologen en miljoenen gebeden staan we hier tegenover onze grootste angst,” schreef ze.

“Levi toonde ons net genoeg om ons tijd te geven voor dit alles. We baden dat deze tekenen hem waren die de verwachtingen trotseerden en ons bewezen dat hij hier wilde blijven, maar nu zien we dat hij ons tijd wilde geven om vrede te vinden met het laten gaan.”

Na talloze tests, scans en consultaties besloot de familie Wright om Levi van de beademing te halen.

De volgende dag, op 3 juni, bevestigde een familievriend, Mindy Sue Clark, op Facebook dat Levi was 0verleden.

“Ik kan niet eens beginnen uit te leggen hoe zwaar de afgelopen twee weken zijn geweest. Vanaf het moment dat mijn telefoon ging op de avond van zijn 0ngeluk, tot gisteravond toen ik het bericht kreeg dat hij moest gaan. I

k wil me niet concentreren op het slechte of verdrietige, ook al voelt het alsof iemand mijn hart eruit heeft gerukt en het recht voor mijn ogen heeft fijngeknepen.

Ik wil me richten op de vele wonderen die we allemaal in die 12 dagen hebben mogen meemaken.”

“De meest perfecte driejarige die er ooit was. Zo perfect dat we hem niet mochten houden. Deze babyjongen heeft de afgelopen 12 dagen bergen verzet.

Hij bracht zoveel mensen samen. In een wereld die zo donker is, kregen we licht te zien dankzij een kind. Hij is alles wat zijn moeder en vader ooit hadden kunnen wensen.”

Onze gebeden gaan uit naar de familie Wright in deze extreem moeilijke tijd.

Algemeen

Sylvana Simons reageert op Gullit-schmink: “Hoe durf je dit te zeggen”

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Polen en Nederland ontstond er opschudding door enkele fans die hun gezichten bruin hadden geschminkt en rastapruiken droegen, in een poging om de legendarische voetballer Ruud Gullit te imiteren. Dit leidde tot verschillende reacties, zowel binnen als buiten Nederland.

Incident Op de Tribunes

De fans droegen oranje shirts en probeerden op een ludieke manier een hommage te brengen aan Ruud Gullit. Echter, de wijze waarop zij dit deden, viel niet bij iedereen in goede aarde. Verschillende toeschouwers en televisiekijkers uit zowel binnen- als buitenland dienden klachten in bij de Britse omroep BBC, die de drie Oranjefans in beeld bracht.

Reacties uit de Media

BNNVARA reageerde fel op het incident met een artikel dat de titel droeg: “Oranjefeest in Duitsland ontsierd door racistische taferelen.” In de begeleidende tekst werd het gedrag van de fans beschreven als ‘blackface’, een term die historisch beladen is en vaak wordt geassocieerd met racisme. Deze keuze van woorden leek bedoeld om sterke reacties uit te lokken.

Ruud Gullit Zelf Reageert

Tot verrassing van velen reageerde Ruud Gullit zelf op een positieve manier. Hij gaf aan het leuk te vinden dat hij nog steeds niet was vergeten en leek de imitatie als een vorm van waardering te zien. Zijn reactie stond in schril contrast met de kritiek van anderen en bracht een genuanceerd perspectief in het debat.

Kritiek en Onvrede

Ondanks de positieve reactie van Gullit zelf, waren er veel mensen die het incident als ongepast en racistisch beschouwden. Jerry Afriyie, de voorman van de beweging Kick Out Zwarte Piet, uitte zijn ongenoegen op sociale media. Hij schreef op X: “De meerderheid stemt op een racistische partij. Vervolgens wil dezelfde meerderheid bepalen wat racisme is. Hoe Nederlands wil je het hebben?”

Standpunt van Sylvana Simons

Ook Sylvana Simons, voormalig politica van BIJ1, gaf haar mening over het incident op X. Ze stelde dat er een diepere, onderliggende afgunst schuilt achter de behoefte om zich voor te doen als zwart, niet om daadwerkelijk zwart te zijn, maar om de aandacht en impact te genereren die hiermee gepaard gaat. “Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen,” schreef ze.

Een Complexe Discussie

Het incident bij de wedstrijd tussen Polen en Nederland heeft een breed scala aan reacties opgeroepen en benadrukt de complexe aard van culturele imitaties en de perceptie van racisme. Terwijl sommige mensen de actie van de fans als onschuldig en ludiek zagen, interpreteerden anderen het als een schadelijke en respectloze daad.

Historische Context van Blackface

Het gebruik van blackface heeft een lange en pijnlijke geschiedenis, vooral in de Verenigde Staten en Europa. Het werd in het verleden gebruikt in theater en film om stereotypen van zwarte mensen te versterken en hen belachelijk te maken. Deze achtergrond maakt het gebruik van dergelijke praktijken bijzonder gevoelig en controversieel, zelfs als het zonder kwade bedoelingen wordt gedaan.

De Rol van de Media

De media spelen een cruciale rol in het vormgeven van publieke percepties over dergelijke incidenten. Door krachtige woorden zoals ‘racistische taferelen’ en ‘blackface’ te gebruiken, kunnen zij de toon en richting van het publieke debat bepalen. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor het begrip en de reactie van het publiek.

Het Belang van Dialoog en Begrip

Om situaties zoals deze beter te begrijpen en te navigeren, is het essentieel om open en respectvolle dialogen te voeren. Het is belangrijk om de ervaringen en gevoelens van degenen die zich gekwetst voelen serieus te nemen, terwijl ook rekening wordt gehouden met de intenties en perspectieven van anderen. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en bij te dragen aan een inclusievere samenleving.

Conclusie

De imitaties van Ruud Gullit door enkele fans tijdens de Polen – Nederland wedstrijd hebben een breed scala aan reacties opgeroepen, van verontwaardiging tot waardering. Dit incident benadrukt de blijvende gevoeligheid rondom culturele imitaties en de noodzaak van een diepgaander begrip van historische contexten en hedendaagse percepties van racisme. Het debat dat hierdoor is aangewakkerd, biedt een kans voor verdere educatie en dialoog over deze belangrijke kwesties.

Lees verder