-

Algemeen

‘Dit zijn de heel ongewone badgewoontes van mijn man …’

In een tijd waarin persoonlijke hygiëne meer aandacht krijgt dan ooit tevoren, vooral na de wereldwijde pandemie, rijst de vraag: hoe diep kunnen de kloven van hygiënische gewoonten doorwerken in een relatie?

Een recente discussie op het online forum ‘Am I the A**hole’ werpt licht op dit ongebruikelijke, maar significant sociale dilemma, waarbij intieme hygiëne een breekpunt lijkt te worden in een anders liefdevolle relatie.

Douche

Het begon allemaal toen een vrouw, laten we haar Emma noemen, een verontrustende ontdekking deed over haar partner, hier Nick genoemd, tijdens een gezamenlijke douche. Emma merkte op dat Nick zijn lichaam wel zeepte, maar opvallend zijn billen oversloeg.

Hij legde uit dat hij gelooft dat het water alleen volstaat om dat gebied schoon te houden, zonder direct contact of zeep. Dit was voor Emma een onverwachte en enigszins verontrustende onthulling over de persoonlijke hygiëne van haar partner.

Hygiëne

Emma besloot dit moment aan te grijpen als een kans om Nick op een vriendelijke manier te onderwijzen over basislichaamshygiëne. Ze stelde voor dat hij zijn billen actiever moest wassen door zeep te gebruiken en direct te reinigen, vooral tussen de billen waar vuil gemakkelijk kan ophopen.

Nick, echter, vond het idee van directe reiniging oncomfortabel en weigerde zijn gewoonten aan te passen, wat leidde tot frustratie en zorg bij Emma.

Twijfel

Een paar dagen na het eerste gesprek confronteerde Emma Nick opnieuw om te zien of hij zijn hygiënische aanpak had aangepast. Toen bleek dat hij zijn hygiënische aanpak niet had veranderd, begon Emma serieus te twijfelen aan de toekomst van hun relatie.

Ze vroeg zich af of ze de relatie moest beëindigen over iets wat sommigen misschien een kleinigheid zouden vinden, maar wat voor haar een fundamenteel aspect van gezamenlijk leven en intimiteit vertegenwoordigde.

Advies

Zoekend naar meningen, wendde Emma zich tot het internet, waar ze haar dilemma deelde. De reacties waren unaniem: hygiëne is geen kleinigheid in een relatie. Een verpleegster benadrukte zelfs hoe vaak ze mannen ziet die vergelijkbare hygiënische fouten maken, en hoe belangrijk het is om deze basiszaken goed te krijgen.

Andere gebruikers bespraken de absurditeit van de mythe dat het ‘homoseksueel’ zou zijn om je eigen billen te wassen en hoe destructief zulke overtuigingen kunnen zijn voor persoonlijke gezondheid en relaties.

Factoren

Een interessant detail dat Emma toevoegde was dat ze haar reukvermogen had verloren door Covid-19 in oktober 2020, wat betekent dat ze niet kon beoordelen of er een onaangename geur was. Dit onthult hoe gezondheidscomplicaties indirecte invloed kunnen hebben op persoonlijke relaties en percepties van hygiëne, waardoor het soms moeilijk is om volledig te begrijpen wat de ander ervaart.

Algemeen

Sylvana Simons reageert op Gullit-schmink: “Hoe durf je dit te zeggen”

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Polen en Nederland ontstond er opschudding door enkele fans die hun gezichten bruin hadden geschminkt en rastapruiken droegen, in een poging om de legendarische voetballer Ruud Gullit te imiteren. Dit leidde tot verschillende reacties, zowel binnen als buiten Nederland.

Incident Op de Tribunes

De fans droegen oranje shirts en probeerden op een ludieke manier een hommage te brengen aan Ruud Gullit. Echter, de wijze waarop zij dit deden, viel niet bij iedereen in goede aarde. Verschillende toeschouwers en televisiekijkers uit zowel binnen- als buitenland dienden klachten in bij de Britse omroep BBC, die de drie Oranjefans in beeld bracht.

Reacties uit de Media

BNNVARA reageerde fel op het incident met een artikel dat de titel droeg: “Oranjefeest in Duitsland ontsierd door racistische taferelen.” In de begeleidende tekst werd het gedrag van de fans beschreven als ‘blackface’, een term die historisch beladen is en vaak wordt geassocieerd met racisme. Deze keuze van woorden leek bedoeld om sterke reacties uit te lokken.

Ruud Gullit Zelf Reageert

Tot verrassing van velen reageerde Ruud Gullit zelf op een positieve manier. Hij gaf aan het leuk te vinden dat hij nog steeds niet was vergeten en leek de imitatie als een vorm van waardering te zien. Zijn reactie stond in schril contrast met de kritiek van anderen en bracht een genuanceerd perspectief in het debat.

Kritiek en Onvrede

Ondanks de positieve reactie van Gullit zelf, waren er veel mensen die het incident als ongepast en racistisch beschouwden. Jerry Afriyie, de voorman van de beweging Kick Out Zwarte Piet, uitte zijn ongenoegen op sociale media. Hij schreef op X: “De meerderheid stemt op een racistische partij. Vervolgens wil dezelfde meerderheid bepalen wat racisme is. Hoe Nederlands wil je het hebben?”

Standpunt van Sylvana Simons

Ook Sylvana Simons, voormalig politica van BIJ1, gaf haar mening over het incident op X. Ze stelde dat er een diepere, onderliggende afgunst schuilt achter de behoefte om zich voor te doen als zwart, niet om daadwerkelijk zwart te zijn, maar om de aandacht en impact te genereren die hiermee gepaard gaat. “Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen,” schreef ze.

Een Complexe Discussie

Het incident bij de wedstrijd tussen Polen en Nederland heeft een breed scala aan reacties opgeroepen en benadrukt de complexe aard van culturele imitaties en de perceptie van racisme. Terwijl sommige mensen de actie van de fans als onschuldig en ludiek zagen, interpreteerden anderen het als een schadelijke en respectloze daad.

Historische Context van Blackface

Het gebruik van blackface heeft een lange en pijnlijke geschiedenis, vooral in de Verenigde Staten en Europa. Het werd in het verleden gebruikt in theater en film om stereotypen van zwarte mensen te versterken en hen belachelijk te maken. Deze achtergrond maakt het gebruik van dergelijke praktijken bijzonder gevoelig en controversieel, zelfs als het zonder kwade bedoelingen wordt gedaan.

De Rol van de Media

De media spelen een cruciale rol in het vormgeven van publieke percepties over dergelijke incidenten. Door krachtige woorden zoals ‘racistische taferelen’ en ‘blackface’ te gebruiken, kunnen zij de toon en richting van het publieke debat bepalen. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor het begrip en de reactie van het publiek.

Het Belang van Dialoog en Begrip

Om situaties zoals deze beter te begrijpen en te navigeren, is het essentieel om open en respectvolle dialogen te voeren. Het is belangrijk om de ervaringen en gevoelens van degenen die zich gekwetst voelen serieus te nemen, terwijl ook rekening wordt gehouden met de intenties en perspectieven van anderen. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en bij te dragen aan een inclusievere samenleving.

Conclusie

De imitaties van Ruud Gullit door enkele fans tijdens de Polen – Nederland wedstrijd hebben een breed scala aan reacties opgeroepen, van verontwaardiging tot waardering. Dit incident benadrukt de blijvende gevoeligheid rondom culturele imitaties en de noodzaak van een diepgaander begrip van historische contexten en hedendaagse percepties van racisme. Het debat dat hierdoor is aangewakkerd, biedt een kans voor verdere educatie en dialoog over deze belangrijke kwesties.

Lees verder