-

Algemeen

Willeke Alberti kan verdriet niet verwerken en neemt een trieste besluit

Willeke Alberti doorleeft momenteel een bijzonder zware periode. In de korte tijdspanne van amper twee maanden werd ze geconfronteerd met het verlies van eerst haar dochter Daniëlle van ’t Schip, gevolgd door het afscheid van haar broer.

Deze aaneenschakeling van verlies heeft diepe wonden geslagen en raakt haar diep. Als gevolg hiervan heeft ze een belangrijke beslissing genomen om met deze moeilijke periode om te gaan.

De tragedie begon in oktober vorig jaar, toen Daniëlle van ’t Schip het leven liet na een slopende strijd tegen k*nker.

Het verlies van een kind is ongetwijfeld een van de meest pijnlijke ervaringen die een ouder kan meemaken.

Slechts twee maanden later volgde een nieuwe klap: het overlijden van haar broer Tonny. Dit verlies bracht Willeke Alberti weer helemaal terug bij af.

Hoewel ze zich realiseert dat het leven doorgaat, wordt ze overweldigd door verdriet.

Om deze reden heeft ze nu de hulp van een professional ingeschakeld, die haar zal begeleiden bij het verwerken van haar verdriet en het vinden van een manier om hiermee om te gaan.

Ondanks haar moedige pogingen om sterk te blijven, zijn er momenten waarop het verdriet haar overweldigt.

“Als ik ’s ochtends onder de douche sta, komen soms de tranen. Maar daarna begin ik vol goede moed aan mijn dag, zoals ik dat graag wil,” deelt Alberti.

Ze beseft dat het geen zin heeft om zich te laten meeslepen door haar verdriet. “Daar schiet ik niets mee op.”

Op zulke moeilijke momenten haalt ze kracht uit de gedachte aan wat haar dochter graag zou hebben gewild.

“Daniëlle zei niet voor niets: ‘Wat je ook doet, mam, met dat zingen in de zorg ga je gewoon door, hoor!'”

Deze woorden dienen als een bron van inspiratie en motivatie voor Alberti, zelfs in haar donkerste dagen.

Als blijk van steun en medeleven kunnen mensen hun steun betuigen door een reactie achter te laten onder de post op Facebook die aan Willeke Alberti is gewijd.

Op deze manier kunnen ze hun warme wensen voor haar herstel en veerkracht overbrengen tijdens deze bijzonder moeilijke periode.

Algemeen

Sylvana Simons reageert op Gullit-schmink: “Hoe durf je dit te zeggen”

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Polen en Nederland ontstond er opschudding door enkele fans die hun gezichten bruin hadden geschminkt en rastapruiken droegen, in een poging om de legendarische voetballer Ruud Gullit te imiteren. Dit leidde tot verschillende reacties, zowel binnen als buiten Nederland.

Incident Op de Tribunes

De fans droegen oranje shirts en probeerden op een ludieke manier een hommage te brengen aan Ruud Gullit. Echter, de wijze waarop zij dit deden, viel niet bij iedereen in goede aarde. Verschillende toeschouwers en televisiekijkers uit zowel binnen- als buitenland dienden klachten in bij de Britse omroep BBC, die de drie Oranjefans in beeld bracht.

Reacties uit de Media

BNNVARA reageerde fel op het incident met een artikel dat de titel droeg: “Oranjefeest in Duitsland ontsierd door racistische taferelen.” In de begeleidende tekst werd het gedrag van de fans beschreven als ‘blackface’, een term die historisch beladen is en vaak wordt geassocieerd met racisme. Deze keuze van woorden leek bedoeld om sterke reacties uit te lokken.

Ruud Gullit Zelf Reageert

Tot verrassing van velen reageerde Ruud Gullit zelf op een positieve manier. Hij gaf aan het leuk te vinden dat hij nog steeds niet was vergeten en leek de imitatie als een vorm van waardering te zien. Zijn reactie stond in schril contrast met de kritiek van anderen en bracht een genuanceerd perspectief in het debat.

Kritiek en Onvrede

Ondanks de positieve reactie van Gullit zelf, waren er veel mensen die het incident als ongepast en racistisch beschouwden. Jerry Afriyie, de voorman van de beweging Kick Out Zwarte Piet, uitte zijn ongenoegen op sociale media. Hij schreef op X: “De meerderheid stemt op een racistische partij. Vervolgens wil dezelfde meerderheid bepalen wat racisme is. Hoe Nederlands wil je het hebben?”

Standpunt van Sylvana Simons

Ook Sylvana Simons, voormalig politica van BIJ1, gaf haar mening over het incident op X. Ze stelde dat er een diepere, onderliggende afgunst schuilt achter de behoefte om zich voor te doen als zwart, niet om daadwerkelijk zwart te zijn, maar om de aandacht en impact te genereren die hiermee gepaard gaat. “Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen,” schreef ze.

Een Complexe Discussie

Het incident bij de wedstrijd tussen Polen en Nederland heeft een breed scala aan reacties opgeroepen en benadrukt de complexe aard van culturele imitaties en de perceptie van racisme. Terwijl sommige mensen de actie van de fans als onschuldig en ludiek zagen, interpreteerden anderen het als een schadelijke en respectloze daad.

Historische Context van Blackface

Het gebruik van blackface heeft een lange en pijnlijke geschiedenis, vooral in de Verenigde Staten en Europa. Het werd in het verleden gebruikt in theater en film om stereotypen van zwarte mensen te versterken en hen belachelijk te maken. Deze achtergrond maakt het gebruik van dergelijke praktijken bijzonder gevoelig en controversieel, zelfs als het zonder kwade bedoelingen wordt gedaan.

De Rol van de Media

De media spelen een cruciale rol in het vormgeven van publieke percepties over dergelijke incidenten. Door krachtige woorden zoals ‘racistische taferelen’ en ‘blackface’ te gebruiken, kunnen zij de toon en richting van het publieke debat bepalen. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor het begrip en de reactie van het publiek.

Het Belang van Dialoog en Begrip

Om situaties zoals deze beter te begrijpen en te navigeren, is het essentieel om open en respectvolle dialogen te voeren. Het is belangrijk om de ervaringen en gevoelens van degenen die zich gekwetst voelen serieus te nemen, terwijl ook rekening wordt gehouden met de intenties en perspectieven van anderen. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en bij te dragen aan een inclusievere samenleving.

Conclusie

De imitaties van Ruud Gullit door enkele fans tijdens de Polen – Nederland wedstrijd hebben een breed scala aan reacties opgeroepen, van verontwaardiging tot waardering. Dit incident benadrukt de blijvende gevoeligheid rondom culturele imitaties en de noodzaak van een diepgaander begrip van historische contexten en hedendaagse percepties van racisme. Het debat dat hierdoor is aangewakkerd, biedt een kans voor verdere educatie en dialoog over deze belangrijke kwesties.

Lees verder