-

Algemeen

Meisje van 13 overkomt het ondenkbare tijdens opladen van mobieltje

Ik denk dat elke ouder het ermee eens is dat het beschermen van onze kinderen prioriteit nummer één, twee, drie, vier en vijf is vanaf het moment dat ze ter wereld komen.

Alleen al het idee dat onze kleintjes ziek worden of gewond kunnen raken, zorgt ervoor dat we alles doen om te voorkomen dat ze gevaar lopen. posterposter De meesten denken hier niet eens over na, het is eerder een instinct dat loskomt wanneer we onze zoon of dochter voor het eerst zien.

Helaas heeft de wereld vaak andere dingen voor ons in petto. En zelfs als je de meest zorgvuldige maatregelen neemt, kunnen en zullen er onvermijdelijk dingen misgaan.

De meeste moeders en vaders zijn bang voor de dag dat er iets gebeurt waar ze geen controle over hebben, vooral als het een ongeluk of beproeving is die ze niet hadden kunnen voorzien. Haar eerste mobieltje Jackie Fedro weet hier wel het een en ander van. Het schrijnende verhaal van haar dochter vond plaats in 2016, maar wij denken dat het nog steeds de moeite waard is om vandaag te delen.

Volgens BuzzFeed besloot Jackie in 2016 dat het tijd was dat haar dochter Gabbie – toen 13 – haar eigen mobieltje kreeg. Met kerst kreeg Gabbie een LG d500. “Een van de redenen dat we eindelijk toegaven en een mobiele telefoon voor haar kochten, was dat we meer contact met haar konden houden gezien haar drukke oefenschema,” legde Jackie uit aan BuzzFeed.

Maar wat volgde was een nachtmerrie die geen van hen had kunnen verwachten. Op een dag was Gabbie in haar kamer toen Jackie haar hoorde schreeuwen. Ze greep schreeuwend naar haar nek “Ze kwam naar beneden gerend en greep naar haar nek,” herinnert Jackie zich. “Ze had zoveel pijn dat ze hysterisch schreeuwde.”

“Het is het ergste gevoel ter wereld om als moeder je kind te zien schreeuwen van de pijn en geen idee te hebben hoe je haar kunt helpen. Het duurde wel vijf minuten voordat ze ons kon vertellen wat er was gebeurd.”

Gabbie vertelde dat ze haar telefoon had gebruikt terwijl die in de oplader zat. Plots kreeg de 13-jarige een elektrische schok. De stroom ging via de oplaadkabel omhoog, door haar telefoon en in haar metalen halsketting, waardoor haar nek verbrandde. Jackie vertelde BuzzFeed: “Ze heeft pijnlijke tweedegraads br@ndwonden opgelopen en zal waarschijnlijk een litteken rondom haar nek hebben.”

Naar aanleiding van het alarmerende incident drong Jackie er bij andere ouders op aan om na te denken over de gevaren van mobiele telefoons die niet algemeen worden besproken of zelfs bekend zijn. “Nu zoveel kinderen telefoons gebruiken, moeten ouders op de hoogte zijn van de schade die ze kunnen aanrichten,” zei Jackie.

Algemeen

Sylvana Simons reageert op Gullit-schmink: “Hoe durf je dit te zeggen”

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Polen en Nederland ontstond er opschudding door enkele fans die hun gezichten bruin hadden geschminkt en rastapruiken droegen, in een poging om de legendarische voetballer Ruud Gullit te imiteren. Dit leidde tot verschillende reacties, zowel binnen als buiten Nederland.

Incident Op de Tribunes

De fans droegen oranje shirts en probeerden op een ludieke manier een hommage te brengen aan Ruud Gullit. Echter, de wijze waarop zij dit deden, viel niet bij iedereen in goede aarde. Verschillende toeschouwers en televisiekijkers uit zowel binnen- als buitenland dienden klachten in bij de Britse omroep BBC, die de drie Oranjefans in beeld bracht.

Reacties uit de Media

BNNVARA reageerde fel op het incident met een artikel dat de titel droeg: “Oranjefeest in Duitsland ontsierd door racistische taferelen.” In de begeleidende tekst werd het gedrag van de fans beschreven als ‘blackface’, een term die historisch beladen is en vaak wordt geassocieerd met racisme. Deze keuze van woorden leek bedoeld om sterke reacties uit te lokken.

Ruud Gullit Zelf Reageert

Tot verrassing van velen reageerde Ruud Gullit zelf op een positieve manier. Hij gaf aan het leuk te vinden dat hij nog steeds niet was vergeten en leek de imitatie als een vorm van waardering te zien. Zijn reactie stond in schril contrast met de kritiek van anderen en bracht een genuanceerd perspectief in het debat.

Kritiek en Onvrede

Ondanks de positieve reactie van Gullit zelf, waren er veel mensen die het incident als ongepast en racistisch beschouwden. Jerry Afriyie, de voorman van de beweging Kick Out Zwarte Piet, uitte zijn ongenoegen op sociale media. Hij schreef op X: “De meerderheid stemt op een racistische partij. Vervolgens wil dezelfde meerderheid bepalen wat racisme is. Hoe Nederlands wil je het hebben?”

Standpunt van Sylvana Simons

Ook Sylvana Simons, voormalig politica van BIJ1, gaf haar mening over het incident op X. Ze stelde dat er een diepere, onderliggende afgunst schuilt achter de behoefte om zich voor te doen als zwart, niet om daadwerkelijk zwart te zijn, maar om de aandacht en impact te genereren die hiermee gepaard gaat. “Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen,” schreef ze.

Een Complexe Discussie

Het incident bij de wedstrijd tussen Polen en Nederland heeft een breed scala aan reacties opgeroepen en benadrukt de complexe aard van culturele imitaties en de perceptie van racisme. Terwijl sommige mensen de actie van de fans als onschuldig en ludiek zagen, interpreteerden anderen het als een schadelijke en respectloze daad.

Historische Context van Blackface

Het gebruik van blackface heeft een lange en pijnlijke geschiedenis, vooral in de Verenigde Staten en Europa. Het werd in het verleden gebruikt in theater en film om stereotypen van zwarte mensen te versterken en hen belachelijk te maken. Deze achtergrond maakt het gebruik van dergelijke praktijken bijzonder gevoelig en controversieel, zelfs als het zonder kwade bedoelingen wordt gedaan.

De Rol van de Media

De media spelen een cruciale rol in het vormgeven van publieke percepties over dergelijke incidenten. Door krachtige woorden zoals ‘racistische taferelen’ en ‘blackface’ te gebruiken, kunnen zij de toon en richting van het publieke debat bepalen. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor het begrip en de reactie van het publiek.

Het Belang van Dialoog en Begrip

Om situaties zoals deze beter te begrijpen en te navigeren, is het essentieel om open en respectvolle dialogen te voeren. Het is belangrijk om de ervaringen en gevoelens van degenen die zich gekwetst voelen serieus te nemen, terwijl ook rekening wordt gehouden met de intenties en perspectieven van anderen. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en bij te dragen aan een inclusievere samenleving.

Conclusie

De imitaties van Ruud Gullit door enkele fans tijdens de Polen – Nederland wedstrijd hebben een breed scala aan reacties opgeroepen, van verontwaardiging tot waardering. Dit incident benadrukt de blijvende gevoeligheid rondom culturele imitaties en de noodzaak van een diepgaander begrip van historische contexten en hedendaagse percepties van racisme. Het debat dat hierdoor is aangewakkerd, biedt een kans voor verdere educatie en dialoog over deze belangrijke kwesties.

Lees verder