-

Algemeen

Meg Ryan stopt met acteren om op haar kinderen te kunnen focussen en wat is ze mooi!

Meg Ryan vestigde haar positie als een van de lievelingetjes van Amerika toen ze schitterde in enkele van de meest geliefde romantische rollen uit de jaren 80 en 90.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

De charmante actrice met haar blond shag-kapsel zal altijd herinnerd worden voor iconische films als Sleepless In Seattle en You’ve Got Mail. Toen leek er niets op te wijzen dat Ryan’s ster zou vervagen, maar feit is dat ze volledig verdween van het grote scherm na 2018. Vandaag blijft de buurmeisje uit de jaren 90 uit de schijnwerpers, maar de nu 61-jarige Ryan verscheen onlangs op de rode loper en trok wat wenkbrauwen omhoog…

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Ik kan niet de enige zijn die een oogje had op Meg Ryan in de jaren 80 en 90. De blonde, blauwogige schoonheid was de koningin van de rom-com, en er was een reden waarom ze de bijnaam “Amerika’s lievelingetje” kreeg. Haar ster straalde twee decennia lang fel toen ze een van de meest gewaardeerde actrices in Hollywood was. Maar het was verre van evident dat Meg Ryan wereldberoemd zou worden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Geboren in 1961, groeide Ryan op in Fairfield, Connecticut. Haar vader, Harry Hyra, was van Poolse afkomst en wiskundeleraar. De moeder van Ryan, Susan Jordan, was ook lerares maar had eerder als actrice gewerkt, dus natuurlijk zat het podiumoptreden in de familie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Haar ouders gingen echter uit elkaar in 1976 toen Meg slechts 15 was, en haar relatie met haar ouders werd later in haar leven gespannen. In feite zou Meg alle banden met haar moeder verbreken na een reeks gebeurtenissen. Ze besloot ook haar achternaam te veranderen in “Ryan”, de meisjesnaam van haar oma, toen ze zich registreerde bij de Screen Actors Guild.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Als jonge vrouw koos Ryan ervoor journalistiek te studeren aan de Universiteit van Connecticut en vervolgens aan de New York University. Haar tijd op de universiteit zou haar leven veranderen, maar misschien niet in de richting die velen geloofden. Meg Ryan begon met acteren in tv-commercials en soapseries om wat extra geld te verdienen. Plots kreeg ze een rol in As the World Turns, en veel producenten hoorden over de getalenteerde, jonge actrice.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Ryan stopte met haar studie en begon een carrière in de entertainmentindustrie na te streven. Ze brak door in de kaskraker Top Gun toen ze een kleurrijk portret maakte van Carole Bradshaw, de vrouw van Nick “Goose” Bradshaw (Anthony Edwards). De romantische actiefilm werd de best verdienende film van 1986 en hielp Meg Ryan grotere rollen te krijgen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Ze vond ook liefde op de set van Top Gun. Ze begon te daten met haar mede-ster en scherm-echtgenoot, Anthony Edwards. Het stel had een tijdje een relatie en trokken zelfs samen in. In 1987 verscheen Ryan in de sciencefictionfilm Innerspace, samen met haar toekomstige echtgenoot, Dennis Quaid. “Het was als een blikseminslag,” zei Dennis. “We voelden allebei, ‘Dit is het. We zullen samen zijn.'” De ceremonie vond plaats in de hotelkamer van het stel, op Valentijnsdag. De moeder van Ryan was uitgesloten van de bruiloft.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Haar opkomst naar roem kwam tot bloei toen ze de hoofdrol kreeg in de romantische komedie When Harry Met Sally… Ryan portretteerde Sally Albright, naast Billy Crystal. De film was geen hit bij critici, maar wordt vandaag de dag beschouwd als een cult-romcomklassieker.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

De film zou ook de basis leggen voor Meg Ryan’s onbedreigde plaats als de koningin van de rom-coms. In 1993 werkte Meg Ryan samen met Tom Hanks in een andere romantische komedie – Sleepless in Seattle. Opnieuw veroverde het schattige “buurmeisje” het bioscooppubliek en werd geprezen om haar optreden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Ik denk dat haar “schattigheid” mensen soms blind maakt voor hoe oprecht begaafd ze is als komische actrice,” vertelde de beroemde regisseur van Nora Ephron aan Vanity Fair in 1995. Tom Hanks onthulde ook dingen over zijn tegenspeelster en beweerde dat Meg Ryan behoorlijk ver van haar personages in de films van Nora Ephron kon afwijken. Hoewel critici haar “de huidige ziel van de romantische komedie” noemden, had Meg ook andere kanten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

“Meg is niet opgewekt, ik had altijd de duidelijke indruk dat deze vrouw niet moest worden lastiggevallen,” zei de bekende acteur in 1995. Het was verre van voor de hand liggend dat ze de rol van Annie Reed in Sleepless in Seattle zou krijgen. In feite was ze de zesde keuze en waren zowel Julia Roberts, Kim Basinger als Michelle Pfeiffer aangeboden maar zeiden nee.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Na het succes van Sleepless in Seattle sloeg Meg Ryan een rol in de beroemde film The Silence of the Lambs af. In plaats daarvan richtte ze zich op wat haar succesvol maakte; romantische komedies. Maar in 1996 voelde de actrice dat ze zichzelf wilde uitdagen met een andere rol. Dus in het oorlogsdrama Courage Under Fire speelde Meg Ryan naast Denzel Washington en Matt Damon in een veel donkerdere rol.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

De film, die in 1996 in première ging, was een kassucces, en op dat moment leek het alsof Ryan niet kon falen. Haar succesverhaal ging verder in 1998, een van de beste jaren van haar carrière. Samen met Nicolas Cage in de romantische komedie City of Angels, was alles klaar voor weer een kaskraker. En opnieuw werd Meg Ryan geprezen door critici, en de film bracht bijna $200 miljoen op.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Dat zelfde jaar kwam er nog een rol die haar carrière zou definiëren toen ze weer samenwerkte met Tom Hanks in You’ve Got Mail. De film, die plaatsvindt tijdens de periode dat e-mails en het internet onze levens binnendrongen, draait om twee rivalen die verliefd worden op elkaar wanneer ze elkaar e-mails beginnen te sturen zonder de ware identiteit van de ander te kennen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Meg ontving haar derde Golden Globe Award-nominatie voor de film en de New York Times schreef: “Ms. Ryan speelt haar rol dit keer vrolijk en geloofwaardig, met een lucht van frisheid, een minimum aan schattig gefriemel, en veel warme chemie met Mr. Hanks.” Wat een perfecte manier om een ​​gouden decennium voor de actrice af te sluiten!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Maar als de jaren 90 een decennium van succes waren, werden de jaren 00 veel uitdagender voor de actrice. Ze begon het nieuwe decennium met een paar flops, en het typische Amerikaanse meisje kreeg veel drama in haar persoonlijke leven te verduren. Toen ze tegenover Russell Crowe stond in Proof of Life, begonnen geruchten over een romance op te laaien. Tegelijkertijd kondigden Ryan en haar man hun scheiding aan in 2000.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Tijdens deze turbulente periode in haar privéleven werd Ryan gehamerd en belasterd door de roddelbladen omdat ze betrokken was bij Russell Crowe terwijl ze getrouwd was. Haar gedrag kwam niet overeen met het beeld dat het publiek had van hun favoriete buurmeisje, dus natuurlijk haalde de affaire de krantenkoppen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Wat veel mensen niet wisten, was dat het huwelijk van Ryan en Dennis Quaid al in puin lag, zelfs voordat de actrice begon te daten met Russell Crowe. Hun huwelijk werd vaak afgeschilderd als een sprookje van liefde en het perfecte Hollywood-huwelijk, maar dat was verre van de realiteit. “Het was een geweldig verhaal. Maar wat niet in het verhaal stond, was de realiteit van mijn huwelijk gedurende negen jaar. Dennis was me lange tijd niet trouw, en dat was erg pijnlijk. Ik kwam er meer over te weten nadat ik was gescheiden,” vertelde Meg Ryan aan InStyle Magazine in 2008.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Volgens Meg Ryan had het daten met haar co-ster van Proof of Life niets te maken met haar scheiding van Dennis Quaid. “Ik denk dat hij een grote klap heeft gekregen, maar Russell heeft het huwelijk niet stukgemaakt. Hij was er zeker aan het einde, maar het was niet zijn schuld,” legde Ryan uit en vervolgde: “De publieke opinie en de pers kwamen veel later binnen. De redenen waarom we uit elkaar gingen, hebben niets met een andere persoon te maken,” zei ze.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Om voor de hand liggende redenen was haar ex-man niet blij met de opmerkingen van Ryan jaren na hun veelbesproken scheiding. “Het was acht jaar geleden, en ik vind het ongelooflijk dat Meg blijft doorgaan met het publiekelijk opnieuw vertellen en herschrijven van het verhaal van onze relatie,” vertelde hij aan de New York Daily News. Terwijl Meg Ryan hun relatie een “zeer ongezond huwelijk” noemde, heeft Dennis Quaid meer goede herinneringen aan hun verbintenis.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

“Natuurlijk, ik hou nog steeds van haar,” zei Quaid tegen Independent. “Ik ben erg op haar gesteld, en we hebben veel plezier gehad. We hebben 13 goede jaren samen gehad. We hebben een kind samen, en we hebben zoveel gedeeld: zij heeft mijn leven gemaakt.” Zelfs als Ryan en Quaid hun eigen weg gingen, zouden ze altijd een speciale band hebben vanwege hun zoon. Hun zoon, Jack Quaid, werd geboren in 1992, en de nu 29-jarige acteur is in de voetsporen van zijn ouders getreden. Jack maakte zijn debuut in de film The Hunger Games, en daarna heeft hij in de loop der jaren in veel tv-series en films gespeeld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Toen Meg Ryan de meest turbulente periode in haar leven doormaakte, nam ze een pauze van drie jaar van acteren na de veelbesproken scheiding. Ze wilde zich focussen op haar familie, en het lijkt erop dat ze een sterke band heeft met haar zoon. Bijvoorbeeld, ze werkten samen in 2015 toen Meg een stap terug deed achter de camera en Jack regisseerde in de film Ithaca.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

“In dit opzicht heb ik geluk gehad dat ik kon opgroeien en zeggen: ‘Hé, ik wil acteur worden’ en zij begrepen dat. Ik ben niet opgegroeid in een huis dat niet helemaal begreep wat dat betekende, of in een huis dat me zou vertellen: ‘Oh, dat is waarschijnlijk niet de verstandigste keuze, je moet een back-up plan hebben,'” vertelde Jack aan Insider in 2022. In het midden van de jaren 00 kende Meg Ryan een paar tegenslagen in haar carrière, en haar sterrenstatus begon te dalen. Ze richtte zich meer en meer op haar persoonlijke leven en besloot haar gezin uit te breiden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Als alleenstaande moeder adopteerde ze een 14 maanden oude baby uit China. Ze werd Daisy genoemd en verwelkomde haar in 2006 in het gezin. “Ik wilde gewoon echt een baby; ik was vastbesloten om op de een of andere manier verbinding te maken met iemand, en Daisy en ik hebben elkaar op deze manier ontmoet op dit moment. We zijn zo compatibel. En ook de ervaring hebben gehad Jack te hebben gehad en nu Daisy op een andere manier – er is geen verschil in de liefde die je voelt,” vertelde Ryan aan Redbook magazine in 2007.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

De laatste significante rol van Meg Ryan kwam in 2008, toen ze schitterde in The Women, een komisch drama. Daarna trok ze zich terug uit acteren en bleef ze een tijdje uit de schijnwerpers. Zoals gezegd, probeerde ze haar geluk als regisseur in Ithaca, maar het leek erop dat dat niet haar ding was. In de afgelopen jaren heeft de voormalige all-American girl en megaster alleen nog maar kleine acteerrollen gehad. “Ik was niet zo nieuwsgierig naar acteren als naar andere dingen die het leven je kon bieden. Ik wilde meer leven,” vertelde ze in 2019 aan de New York Times en vervolgde: “Ik voel me van nature niet als een artiest. Ik wist dat me kansen werden geboden en dat er bepaalde muziek was die ik als acteur kon spelen. Bepaalde dingen die ik kon doen. En ik vond acteren leuk. Ik dacht dat het leuk was. Maar acteren was een situatie waarin ik me bevond.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Natuurlijk hebben velen zich afgevraagd wat er met Meg Ryan is gebeurd in de afgelopen jaren, omdat ze niet zo vaak meer op het witte doek verschijnt. In mijn wereld ziet Meg Ryan er nog steeds hetzelfde uit als toen ze doorbrak in Hollywood; haar gezicht wordt zo geassocieerd met die prachtige romantische komedies die ze heeft gemaakt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Misschien is dat de reden waarom ik een beetje verrast was toen ik haar vandaag zag. Maar natuurlijk verouderen actrices ook. Meg Ryan is nu 61 – wat je natuurlijk kunt zien op nieuwere foto’s van haar. Maar ze is nog steeds prachtig en een ongelooflijk getalenteerde vrouw. Vandaag probeert ze nu romantische komedies te schrijven, en ze helpt ook bij het produceren van een show voor NBC. “Ik ben ook bezig met mezelf klaar te stomen om te regisseren, en ik werk aan een leuk e-commerceproject met een aantal van mijn vrienden,” zei de voormalige actrice in 2019.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Als gevolg hiervan wordt ze niet zo vaak gezien op de rode loper, maar zo nu en dan verschijnt Meg Ryan tijdens galapremières. Ze is ook actief op Instagram, waar ze meer dan 600.000 volgers heeft. “Net als bij alles, als het te veel wordt toegejuicht, dan is het een probleem,” zei Meg Ryan tegen Instyle en legde uit: “Maar ik waardeer het om van mensen te horen – nou ja, niet van iedereen [lacht] – maar rechtstreeks van mensen horen, omdat het een complexere kijk op een persoon mogelijk maakt. Het is nooit zwart-wit. Geen enkel verhaal is ooit zo eenvoudig als een krantenkop.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meg Ryan (@megryan)

Volgens een bron dicht bij Meg Ryan is een comeback op het filmtoneel niet ondenkbaar. De bron vertelde OK! Magazine in 2020 dat Ryan “klaar is om Hollywood opnieuw te veroveren.” Het is ongelooflijk om Meg Ryan vandaag de dag te zien en te zien dat ze nog steeds de wens lijkt te hebben om te creëren en een indruk te maken op de wereld.

Algemeen

Sylvana Simons reageert op Gullit-schmink: “Hoe durf je dit te zeggen”

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Polen en Nederland ontstond er opschudding door enkele fans die hun gezichten bruin hadden geschminkt en rastapruiken droegen, in een poging om de legendarische voetballer Ruud Gullit te imiteren. Dit leidde tot verschillende reacties, zowel binnen als buiten Nederland.

Incident Op de Tribunes

De fans droegen oranje shirts en probeerden op een ludieke manier een hommage te brengen aan Ruud Gullit. Echter, de wijze waarop zij dit deden, viel niet bij iedereen in goede aarde. Verschillende toeschouwers en televisiekijkers uit zowel binnen- als buitenland dienden klachten in bij de Britse omroep BBC, die de drie Oranjefans in beeld bracht.

Reacties uit de Media

BNNVARA reageerde fel op het incident met een artikel dat de titel droeg: “Oranjefeest in Duitsland ontsierd door racistische taferelen.” In de begeleidende tekst werd het gedrag van de fans beschreven als ‘blackface’, een term die historisch beladen is en vaak wordt geassocieerd met racisme. Deze keuze van woorden leek bedoeld om sterke reacties uit te lokken.

Ruud Gullit Zelf Reageert

Tot verrassing van velen reageerde Ruud Gullit zelf op een positieve manier. Hij gaf aan het leuk te vinden dat hij nog steeds niet was vergeten en leek de imitatie als een vorm van waardering te zien. Zijn reactie stond in schril contrast met de kritiek van anderen en bracht een genuanceerd perspectief in het debat.

Kritiek en Onvrede

Ondanks de positieve reactie van Gullit zelf, waren er veel mensen die het incident als ongepast en racistisch beschouwden. Jerry Afriyie, de voorman van de beweging Kick Out Zwarte Piet, uitte zijn ongenoegen op sociale media. Hij schreef op X: “De meerderheid stemt op een racistische partij. Vervolgens wil dezelfde meerderheid bepalen wat racisme is. Hoe Nederlands wil je het hebben?”

Standpunt van Sylvana Simons

Ook Sylvana Simons, voormalig politica van BIJ1, gaf haar mening over het incident op X. Ze stelde dat er een diepere, onderliggende afgunst schuilt achter de behoefte om zich voor te doen als zwart, niet om daadwerkelijk zwart te zijn, maar om de aandacht en impact te genereren die hiermee gepaard gaat. “Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen,” schreef ze.

Een Complexe Discussie

Het incident bij de wedstrijd tussen Polen en Nederland heeft een breed scala aan reacties opgeroepen en benadrukt de complexe aard van culturele imitaties en de perceptie van racisme. Terwijl sommige mensen de actie van de fans als onschuldig en ludiek zagen, interpreteerden anderen het als een schadelijke en respectloze daad.

Historische Context van Blackface

Het gebruik van blackface heeft een lange en pijnlijke geschiedenis, vooral in de Verenigde Staten en Europa. Het werd in het verleden gebruikt in theater en film om stereotypen van zwarte mensen te versterken en hen belachelijk te maken. Deze achtergrond maakt het gebruik van dergelijke praktijken bijzonder gevoelig en controversieel, zelfs als het zonder kwade bedoelingen wordt gedaan.

De Rol van de Media

De media spelen een cruciale rol in het vormgeven van publieke percepties over dergelijke incidenten. Door krachtige woorden zoals ‘racistische taferelen’ en ‘blackface’ te gebruiken, kunnen zij de toon en richting van het publieke debat bepalen. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor het begrip en de reactie van het publiek.

Het Belang van Dialoog en Begrip

Om situaties zoals deze beter te begrijpen en te navigeren, is het essentieel om open en respectvolle dialogen te voeren. Het is belangrijk om de ervaringen en gevoelens van degenen die zich gekwetst voelen serieus te nemen, terwijl ook rekening wordt gehouden met de intenties en perspectieven van anderen. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en bij te dragen aan een inclusievere samenleving.

Conclusie

De imitaties van Ruud Gullit door enkele fans tijdens de Polen – Nederland wedstrijd hebben een breed scala aan reacties opgeroepen, van verontwaardiging tot waardering. Dit incident benadrukt de blijvende gevoeligheid rondom culturele imitaties en de noodzaak van een diepgaander begrip van historische contexten en hedendaagse percepties van racisme. Het debat dat hierdoor is aangewakkerd, biedt een kans voor verdere educatie en dialoog over deze belangrijke kwesties.

Lees verder