-

Algemeen

Koning Charles kan Harry en Meghan hun koninklijke titels ontnemen in een ‘drastische’ stap

Koning Charles en de moeilijke tijden sinds zijn troonsbestijging

Koning Charles heeft sinds zijn troonsbestijging in september 2022 geen moment van rust gehad. Naast het ontvangen van een kankerdiagnose in januari 2024 en de lange, veeleisende voorbereidingen voor de kroning vorig jaar, heeft hij veel tijd besteed aan de emoties rond zijn zoon, Prins Harry.

De Hertog heeft jarenlang zijn koninklijke familie bekritiseerd, en hoewel Koning Charles naar verluidt wil herenigen ondanks hun verschillen, zijn er ook andere betrokkenen. Hij heeft zijn geliefde kleinkinderen, Prins Archie en Prinses Lilibet, nauwelijks gezien en zou er kapot van zijn.

Harry en zijn vrouw, Meghan Markle, bezochten onlangs Nigeria voor een driedaagse tour om de Invictus Games, die Harry oprichtte, te promoten. Dit bezoek liet Koning Charles en Harry’s broer, Prins William, echter woedend achter. Nu zou de koning een drastische beslissing kunnen nemen: Harry van al zijn titels ontdoen vanwege wat hij tijdens het Nigeriaanse bezoek heeft gedaan.

De relatie tussen Prins William, Koning Charles en Prins Harry is al jaren op een dieptepunt, en ze spreken elkaar naar verluidt alleen als het noodzakelijk is.

Kort na het openbaar maken van de kankerdiagnose van Koning Charles reisde Prins Harry naar het VK om aan de zijde van zijn vader te zijn. Sommige rapporten suggereerden ook dat hij zou kunnen terugkeren naar koninklijke plichten als alles goed voelde; echter, als William beslist, is dat uitgesloten.

Koning Charles & Prins Harry

In februari ontmoetten William en zijn vader elkaar in Sandringham, waar een bron aan de Mirror vertelde dat er “geen kans” is dat de toekomstige koning Harry ooit zou toestaan terug te keren naar het koninklijke leven.

“Wat er tussen William en de koning is besproken, is privé, maar het is absoluut en categorisch duidelijk dat hij (William) Harry niet zou toestaan terug te keren. Hij vond het destijds een slecht idee en nu is hij er nog duidelijker over,” zei de bron.

Toen Prins Harry terugkeerde naar het VK om zijn vader kort te zien, verklaarde een koninklijk expert dat William “gewend was geraakt aan Harry’s onbeleefde, onvriendelijke en aanvallende houding tegenover zijn vrouw.”

Ondertussen is het bekend dat Harry als tiener problemen had met Camilla. In zijn boek “Spare” portretteerde hij haar als een vervreemdend figuur binnen de koninklijke familie. Hij gaf haar zelfs een wrede bijnaam, de “andere vrouw.”

Camilla zou gekwetst zijn door Harry’s woorden. Maar nu haar man een moeilijke tijd doormaakt met kankerbehandelingen, en Harry kort terugkeerde, zal ze niet terugdeinzen.

Volgens een bron van de National Enquirer, zoals per de Mirror, liet Harry Camilla “woedend” achter en vroeg ze hem zelfs te vertrekken.

“Camilla heeft alles geaccepteerd, maar het gebruiken van haar man’s kanker als een ‘liefhebbende zoon’ PR-stunt was de druppel. Na de hereniging van vader en zoon, heb ik gehoord dat ze Harry vertelde dat hij een schande is voor zijn vader, de familie, en de monarchie – en ze liet er geen twijfel over bestaan dat hij niet gewenst is,” zei de bron.

De relatie van Koning Charles met zijn kleinkinderen

Hoewel de relatie van Harry met zijn koninklijke familie op een dieptepunt is, blijft familie altijd familie. Koning Charles heeft zijn kleinkinderen, Prins Archie en Prinses Lilibet, al lang niet gezien, en de Sussexes zijn niet van plan om snel op bezoek te komen.

Volgens koninklijk expert Angela Levin, ongeacht wat er gebeurt tussen Charles en Harry, mist de koning zijn kleinkinderen en wil hij hen graag zien.

In zijn boek “OUR KING: Charles III: The Man and the Monarch” beschrijft koninklijk auteur Robert Jobson Charles’ verdriet over Archie en Lilibet, die zesde en zevende in de lijn van opvolging zijn.

Jobson schrijft dat Archie en Lilibet “altijd in Charles’ hart” zijn, hoewel de breuk tussen Harry & Meghan en de royals de situatie moeilijk maakt.

“Helaas, door de slechte relatie met zijn tweede zoon, Prins Harry, en zijn vrouw Meghan, heeft Charles nauwelijks enige kwaliteitstijd doorgebracht met zijn andere kleinkinderen, Archie en zijn zus, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor,” schreef Jobson in zijn boek.

“Maar degenen die dicht bij hem staan zeggen dat ze altijd in zijn hart zijn. Het is een van de redenen waarom hij de vervreemding van zijn tweede zoon zo moeilijk vindt om mee om te gaan.”

Geen kans op verzoening?

In de herfst van vorig jaar waren er berichten dat Charles en Harry vredesbesprekingen planden. Echter, andere rapporten suggereerden dat er “geen kans” was dat Harry William zou ontmoeten voor ‘vredesbesprekingen,’ aangezien de toekomstige koning weigerde zijn jongere broer te zien.

Helaas is er niets van terecht gekomen. Hoewel Harry en zijn familie naar verluidt waren uitgenodigd voor Charles’ 75e verjaardag in november, besloten ze niet te gaan.

Koninklijk expert en auteur Angela Levin vertelde The Sun: “Charles zou willen dat de kinderen van Harry en Meghan erbij zijn. Als Harry en Meghan een excuus willen verzinnen, is dat hun beslissing. Als Harry wil gaan om een verontschuldiging te krijgen, dan kan hij het vergeten.”

Hoewel Harry herhaaldelijk zijn familie heeft bekritiseerd via zijn en Meghan’s Oprah-interview, hun Netflix-serie, en Harry’s boek “Spare,” blijft familie altijd familie.

De Nigeriaanse reis van Harry & Meghan

Het zou velen hebben verrast toen Harry en Meghan begonnen aan wat sommigen zagen als een ‘koninklijk’ bezoek toen ze drie dagen in Nigeria doorbrachten om de Invictus Games in mei te promoten.

Harry en Meghan ontmoetten ook gewonde soldaten en hun families, en de driedaagse reis was een groot succes. Echter, het Nigeriaanse bezoek zorgde voor verschillende reacties in het VK. Volgens een koninklijke insider die sprak met de Mirror, zijn Koning Charles, Prins William, en Kate Middleton “woedend” over Harry en Meghan’s reis.

De koninklijk expert vertelde de Mirror dat de Prins en Prinses van Wales niet alleen boos zijn op Harry en Meghan Markle. Bovendien suggereert hij dat het paar vreest dat hun nachtmerrie werkelijkheid is geworden.

“Koning Charles bespreekt het ontnemen van de koninklijke titels van Harry & Meghan” “Het is alsof Harry en Meghan hun eigen weg gaan – hun Nigeriaanse reis is een gedurfde uitspraak dat ze weigeren te accepteren dat ze geen werkende royals meer zijn. William en Charles krabben zich achter de oren en denken: ‘Hoe gaan we deze nachtmerriesituatie beheersen?’”

De koninklijk expert concludeerde dat Harry en Meghan Markle op een manier werden verwelkomd die alle elementen van een officieel koninklijk bezoek omvatte. Quinn zei dat de toespraken van de Sussexes in het Afrikaanse land “de indruk wekten dat ze nog steeds volledig werkende royals zijn.”

“Voor Charles en William is het alsof Meghan en Harry zeggen, ‘We hebben jullie toestemming niet nodig om werkende royals te zijn – we doen het op onze eigen voorwaarden wanneer en waar we maar willen,’” vertelde Tom Quinn aan de Mirror.

Koning Charles en Prins William kunnen misschien niets doen om te voorkomen dat Harry en Meghan reizen alsof ze royals zijn, maar een nieuwe claim suggereert dat de koning een troefkaart in zijn mouw heeft.

Volgens Tom Quinn heeft Koning Charles besproken om Prins Harry en Meghan Markle van hun titels te ontdoen.

De Sussexes gebruikten hun “Hertog” en “Hertogin” titels, die op stoelen waren geëtiketteerd, tijdens hun Nigeriaanse reis, en hun website leest ook “The Office of Prince Harry & Meghan, The Duke & Duchess of Sussex.”

“Koning Charles en Prins William hebben lange discussies gevoerd over het ontnemen van de titels van Harry en Meghan. Echter, Quinn stelt dat dit ook een groot risico is.

“Ze zijn doodsbang dat dit averechts zou werken en de situatie erger zou maken,” vertelde Quinn aan de Mirror.

“Het laatste wat ze willen is de afvallige royals nog iets anders geven om over te klagen. William en zijn vader weten dat zelfs zonder hun koninklijke titels, Meghan en Harry de wereld rond zouden blijven reizen alsof ze royals zijn en de meeste mensen in de wereld hen nog steeds zouden verwelkomen.”

Algemeen

Sylvana Simons reageert op Gullit-schmink: “Hoe durf je dit te zeggen”

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Polen en Nederland ontstond er opschudding door enkele fans die hun gezichten bruin hadden geschminkt en rastapruiken droegen, in een poging om de legendarische voetballer Ruud Gullit te imiteren. Dit leidde tot verschillende reacties, zowel binnen als buiten Nederland.

Incident Op de Tribunes

De fans droegen oranje shirts en probeerden op een ludieke manier een hommage te brengen aan Ruud Gullit. Echter, de wijze waarop zij dit deden, viel niet bij iedereen in goede aarde. Verschillende toeschouwers en televisiekijkers uit zowel binnen- als buitenland dienden klachten in bij de Britse omroep BBC, die de drie Oranjefans in beeld bracht.

Reacties uit de Media

BNNVARA reageerde fel op het incident met een artikel dat de titel droeg: “Oranjefeest in Duitsland ontsierd door racistische taferelen.” In de begeleidende tekst werd het gedrag van de fans beschreven als ‘blackface’, een term die historisch beladen is en vaak wordt geassocieerd met racisme. Deze keuze van woorden leek bedoeld om sterke reacties uit te lokken.

Ruud Gullit Zelf Reageert

Tot verrassing van velen reageerde Ruud Gullit zelf op een positieve manier. Hij gaf aan het leuk te vinden dat hij nog steeds niet was vergeten en leek de imitatie als een vorm van waardering te zien. Zijn reactie stond in schril contrast met de kritiek van anderen en bracht een genuanceerd perspectief in het debat.

Kritiek en Onvrede

Ondanks de positieve reactie van Gullit zelf, waren er veel mensen die het incident als ongepast en racistisch beschouwden. Jerry Afriyie, de voorman van de beweging Kick Out Zwarte Piet, uitte zijn ongenoegen op sociale media. Hij schreef op X: “De meerderheid stemt op een racistische partij. Vervolgens wil dezelfde meerderheid bepalen wat racisme is. Hoe Nederlands wil je het hebben?”

Standpunt van Sylvana Simons

Ook Sylvana Simons, voormalig politica van BIJ1, gaf haar mening over het incident op X. Ze stelde dat er een diepere, onderliggende afgunst schuilt achter de behoefte om zich voor te doen als zwart, niet om daadwerkelijk zwart te zijn, maar om de aandacht en impact te genereren die hiermee gepaard gaat. “Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen,” schreef ze.

Een Complexe Discussie

Het incident bij de wedstrijd tussen Polen en Nederland heeft een breed scala aan reacties opgeroepen en benadrukt de complexe aard van culturele imitaties en de perceptie van racisme. Terwijl sommige mensen de actie van de fans als onschuldig en ludiek zagen, interpreteerden anderen het als een schadelijke en respectloze daad.

Historische Context van Blackface

Het gebruik van blackface heeft een lange en pijnlijke geschiedenis, vooral in de Verenigde Staten en Europa. Het werd in het verleden gebruikt in theater en film om stereotypen van zwarte mensen te versterken en hen belachelijk te maken. Deze achtergrond maakt het gebruik van dergelijke praktijken bijzonder gevoelig en controversieel, zelfs als het zonder kwade bedoelingen wordt gedaan.

De Rol van de Media

De media spelen een cruciale rol in het vormgeven van publieke percepties over dergelijke incidenten. Door krachtige woorden zoals ‘racistische taferelen’ en ‘blackface’ te gebruiken, kunnen zij de toon en richting van het publieke debat bepalen. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor het begrip en de reactie van het publiek.

Het Belang van Dialoog en Begrip

Om situaties zoals deze beter te begrijpen en te navigeren, is het essentieel om open en respectvolle dialogen te voeren. Het is belangrijk om de ervaringen en gevoelens van degenen die zich gekwetst voelen serieus te nemen, terwijl ook rekening wordt gehouden met de intenties en perspectieven van anderen. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en bij te dragen aan een inclusievere samenleving.

Conclusie

De imitaties van Ruud Gullit door enkele fans tijdens de Polen – Nederland wedstrijd hebben een breed scala aan reacties opgeroepen, van verontwaardiging tot waardering. Dit incident benadrukt de blijvende gevoeligheid rondom culturele imitaties en de noodzaak van een diepgaander begrip van historische contexten en hedendaagse percepties van racisme. Het debat dat hierdoor is aangewakkerd, biedt een kans voor verdere educatie en dialoog over deze belangrijke kwesties.

Lees verder